Ekim Ayı Enflasyon Rakamları
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında üretici fiyatlarında (ÜFE) tarımda yüzde 0,02, tüketici fiyatlarında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,66 artış olduğunu belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında üretici fiyatlarında (ÜFE) tarımda yüzde 0,02, tüketici fiyatlarında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,66 artış olduğunu belirtti.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ÜFE'ye bakıldığında da genel enflasyonun, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,17, tarımda yüzde 0,02 arttığını, Ocak-Ekim döneminde genel enflasyondaki yüzde 0,90 artışa karşın tarımda yüzde 0,86 düşüş yaşandığının görüldüğünü vurguladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, gıda ve alkolsüz içeceklerde Ekim ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,96 artış gösteren genel TÜFE'nin altında yüzde 1,66 artış görüldüğünü belirten Bayraktar, Ocak-Ekim döneminde genel TÜFE'de yüzde 5,36'lık artışa karşın gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 2,43 artış olduğunu bildirdi.
Bayraktar, şunları kaydetti:
"10 aylık dönemde konutta yüzde 10,49'luk artış oldu. Alkolü içecekler ve tütünde yüzde 0,97'lik, sağlıktaki yüzde 1,69'luk artışların dışında en az artış gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubunda meydana geldi. Ekim ayında eğlence ve kültürdeki yüzde 0,20'lik düşüşün dışında bütün harcama gruplarında artış oldu. 12 aylık dönemde genel TÜFE yüzde 7,80 artarken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 7,87, 12 aylık ortalamalara göre genel TÜFE yüzde 9,53 artarken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda artış yüzde 9,39 artış görüldü."
-ÜFE rakamları-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretici fiyatları endeksine (ÜFE) bakıldığında da genel enflasyonun, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,17, tarımda yüzde 0,02 arttığını bildirdi.
Ekim ayında tarım ve avcılıkta yüzde 0,04, balıkçılıkta yüzde 0,31 artış, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 1,22 fiyat düşüş yaşandığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ocak-Ekim döneminde genel enflasyondaki yüzde 0,90 artışa karşın tarımda yüzde 0,86, tarım ve avcılıkta yüzde 0,99, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 2,73 düşüş, balıkçılıkta yüzde 7,29 artış oldu. 12 aylık dönemde genel ÜFE yüzde 2,57, tarım yüzde 7,81 arttı. 12 aylık ortalamalara göre de, genel ÜFE yüzde 7,80 artmışken, tarımın genelinde enflasyon yüzde 7,85, tarım ve avcılıkta yüzde 7,60 enflasyon yaşandığını görüyoruz."
Bayraktar, tarımın hem ekim hem de Ocak-Ekim döneminde, enflasyona olumlu katkıda bulunduğunu kaydetti.
Muhabir: Seval Ocak Adıyaman
Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA