Fransa'daki Türklere Seslendi
Başbakan Erdoğan Fransa Gezisinde Paris’te Türk Vatandaşları ile Bir Araya Geldi.
Erdoğan, akşam saatlerinde Fransa Başbakanı François Filon ile bir araya geldi. Heyetler arası görüşmelerde yer alan Fransa'nın Avrupa Birliği'nden Sorumlu Bakanı Pierre Lelouche toplantının çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasıyla ilgili olarak Lelouche, “Türkiye önemli bir ülke. Ancak Rusya tipi özel bir ortaklık olması gerekir” dedi. Lelouche, heyetler arası görüşmeleri “Anlaşmazlıklarda anlaştık” diyerek özetledi.
Başbakan Erdoğan daha sonra Paris’teki “Zenith Center”da Türk vatandaşları ile bir araya geldi. Başbakan’ın konuşmasının öncesinde Antakya Medeniyetler Korosu bir performans sergiledi. Türk bayraklarıyla dolu kalabalık bir salona hitap eden Erdoğan, “Bu bir kardeşler buluşmasıdır, Dostlar buluşmasıdır, Sevgi buluşmasıdır, Biz sılanın da gurbetin de ne olduğunu çok iyi bilenlerdeniz. Biz sevdiklerinden ayrı kalmanın ne demek olduğunu çok iyi biliriz. Buralarda asla yalnız değilsiniz, sahipsiz değilsiniz” dedi.
“Fransa bir çok dedikodulara rağmen Türkiye’nin dostudur. Müttefikidir. En güçlü ilişkilere sahip olduğu ülkelerden biridir” diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dün tarih yazan Türkiye son dönemde yaşadığı dönüşümle bu gün de tarihe kayıt düşen gündem belirleyen bir ülke konumundadır. Artık gündemi belirlenen bir Türkiye yok gündem belirlenirken düşüncelerine müracaat edilen bir Türkiye var”
“Türkiye’nin yüzü batıya dönüktür ama, Türkiye’nin asla ve asla sırtı doğuya dönük değildir” diyen Erdoğan “Bağdat, Gazze, Kudüs acı çekerken biz yatağımızda rahat uyuyamayız. Biz belli bir coğrafya ile ilgilenip dünyanın geri kalanına ilgisiz kalamayız” dedi.
Entegrasyonun farklı, asimilasyon farklı bir şey olduğunu söyleyen Erdoğan, “Benim vatandaşım entegre olmakta asla sorun çıkarmaz. O toplumun dilini de öğrenecek. Ancak kimse sizden asimile olmayı isteyemez. Sen kültürünü bırak. Diyemez. Aynı şekilde biz bir başkasına diyemeyiz. Herkes inandığı gibi yaşacak” diye konuştu.
Gülten ÖZBEY- Bahri YAŞAROĞLU- Ender DURUEL/ PARİS, (DHA)