Gazze'de İşitme Engelliler Kafeterya Açtı

Son Güncelleme:

Filistin'de işitme engelliler, Gazze'nin kuzeyindeki sahil şeridinde "Engelliler İçin Gülümseme Kulübü" isimli bir kafeterya açtı.

Filistin'de işitme engelliler, Gazze'nin kuzeyindeki sahil şeridinde "Engelliler İçin Gülümseme Kulübü" isimli bir kafeterya açtı.


Uluslararası Avustralya Kalkınma Ajansı'na bağlı Uluslararası Vizyon Derneği'nin sponsorluğunda geçen Haziran ayında faaliyetine başlayan kafeterya'da siyah şapkalı garsonlar, kafeye gelen müşterileri ellerini alınlarına koyarak sessiz bir şekilde selamlıyor.


İşitme duyusunu kaybettikten sonra eğitimini yarım bırakmak zorunda kalan Muhammed Hüseyin (27), AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kafeteryadaki bu iş hayatımın ilk fırsatı, ailemin geçimini de buradan temin ediyorum. Bu iş, hayatımı değiştirdi, işim yoktu çok sıkılmış bir halde evde oturuyordum. Şimdi vaktimi işim ve ailem arasında geçiriyor, geleceğe dair planlar yapıyorum" dedi.


Her masada bir düğme olduğunu ve müşterinin ihtiyaç halinde düğmeye bastığını ifade eden Muhammed Hüseyin, "Müşteri düğmeye bastığında mutfakta o masaya ait ışık yanıyor. Biz de bu şekilde müşteriye cevap vermiş oluyoruz" şeklinde konuştu.


Ala Ebu Nasr (29), engelli olduğu gerekçesiyle daha önce hiçbir işe kabul edilmediğini belirterek, bu iş yerinin ailelerini geçindirme ve başka insanlar ile sosyal iletişim kurmalarına imkan verdiğini ve kendisi gibi engelli arkadaşlarına yeni bir fırsat sunduğunu söyledi.


Öte yandan Engelliler İçin Gülümseme Kulübü Derneği Başkanı Iyd Şakura, bu kafeteryanın kuruluş amacının engelli kişilere iş imkanı sunmak ve toplumu da işaret dilini öğrenerek onlarla birlikte yaşamaya alıştırmak olduğunu ifade etti.


Bu projenin Uluslararası Avustralya Kalkınma Ajansı'na bağlı Uluslararası Vizyon Derneği'nin sponsorluğunda yapıldığını vurgulayan Şakura, Gülümseme Kulübü Derneği'nin engelliler için başka projelerinin de bulunduğunu belirtti.


Gazze Şeridi'nde yaşayanların yüzde 1,5'inin işitme engelli olduğuna dikkati çeken uzmanlar, patlama sesleri ve bombardımanlar yüzünden bu oranda artış görüldüğünü belirtti.


Muhabir: Nur Ebu Iyşa - Ömer Erdem


Yayıncı: Ekrem Kaftan - Ömür Üzelce - GAZZE

Kaynak: AA