Hindistan ve Pakistan Arasındaki Siber Savaş Büyüyor

Son Güncelleme:

İki ülke arasındaki gerilim, siber dünyaya yansıyor.

- Önemli antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET, özellikle Pakistan'da farklı organizasyonların hassas bilgilerini çalmaya çalışan, hedefe yönelik dijital saldırılar tespit etti. Yapılan incelemelere göre, tehdidin kökeni Hindistan'da.


Bu saldırıların iki yıldır devam ettiğini gösteren çeşitli ipuçları bulan ESET'e göre söz konusu kötü amaçlı yazılım, e-postalar ekindeki belgeler aracılığıyla yayıldı. Belge açılır açılmaz, kötü amaçlı kod, saldırıya uğrayan bilgisayar kullanıcısının haberi bile olmadan çalıştırılıyor. Bir başka bulaştırma biçiminde ise, yine e-postayla dağıtılan Word ya da PDF belgeleri gibi görünen yürütülebilir Windows dosyalarından faydalanılıyor. Her iki durumda da, kurbanın şüphelenmemesi için kod yürütülürken kullanıcıya sahte belgeler gösteriliyor.


Hedef Pakistan


Kötü Amaçlı Yazılım Araştırmacısı Jean-Ian Boutin, "Alıcıları kandırmak için farklı temalara sahip, çok sayıda farklı belge saptadık. Bu temalardan biri de Hindistan Silahlı Kuvvetleriydi. Bu dosyalar tarafından özellikle hangi bireyler ve kurumların hedef alındığına dair elimizde kesin bilgiler yok, ama incelemelerimize dayalı olarak, Pakistan'daki bireylerin ve kurumların hedef alındığını varsayıyoruz. Örneğin sahte PDF dosyalarından biri, "pakistandefencetoindiantopmiltrysecreat.exe" adlı kendi kendine açılan bir arşiv ile gönderildi" dedi. ESET verileri, başka ülkelerle karşılaştırıldığında Pakistan'ın bu kampanyadan yüzde 79'luk bulaşma oranı ile ağır şekilde etkilendiğini gösteriyor.


Zararlı kodların isimleri


Saldırı kampanyasını "çok parçalı ve çok vektörlü bir tehdit" olarak değerlendiren yetkililer, şu zararlı kodları tespit etti:


Win32/Agent.NLD worm


Win32/Spy.Agent.NZD Trojan


Win32/Spy.Agent.OBF Trojan


Win32/Spy.Agent.OBV Trojan


Win32/Spy.KeyLogger.NZL Trojan


Win32/Spy.KeyLogger.NZN Trojan


Win32/Spy.VB.NOF Trojan


Win32/Spy.VB.NRP Trojan


Win32/TrojanDownloader.Agent.RNT Trojan


Win32/TrojanDownloader.Agent.RNV Trojan


Win32/TrojanDownloader.Agent.RNW Trojan


Win32/VB.NTC Trojan


Win32/VB.NVM Trojan


Win32/VB.NWB Trojan


Win32/VB.QPK Trojan


Win32/VB.QTV Trojan


Win32/VB.QTY Trojan


Win32/Spy.Agent.NVL Trojan


Win32/Spy.Agent.OAZ trojan


Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis