"İş Yerinde Psikolojik Taciz: Mobbing" Konulu Seminer

Son Güncelleme:

Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından "İş yerinde Psikolojik Taciz."

Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından "İş yerinde Psikolojik Taciz: Mobbing" konulu seminer düzenlendi.


Seminerde konuşan Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, 'Mobbing' kavramının bilinmeyenlerini anlattı.


Türkiye'de mobbingin son 5-6 yıldır konuşulan bir kavram olduğunu belirten Şen, mobbingin Türkiye'de, "psikolojik, duygusal ve manevi taciz" anlamlarına geldiğini ifade etti.


Şen, Türk Dil Kurumu'nun mobbingin Türkçe karşılığı olarak 'Bezdiri' kelimesini uygun gördüğünü ifade ederek, "Mobbing, psikolojik şiddet, kuşatma, taciz yani aciz bırakma, rahatsız etme, sıkıntı verme anlamlarına gelen bir kavram. Tanımı yapılırken zorluklarla karşılaşılıyor. Mobbing, bir kişi tarafından yapılabileceği gibi bir kaç kişi tarafından da gerçekleştirilebiliyor. Mobbingin nedeni, düşünceden, inanç ayrılığından, kıskançlıktan, cinsiyetten kaynaklanabiliyor" dedi.


Her çalışanın mobbingle karşılaşabileceğini belirten Şen, şöyle devam etti:


"Üzerinde durulması gereken birinci husus mobbbingin tekrarlanan ve uzun zaman devam eden sistematik davranışlar olmasıdır. İkinci unsur ise kişilik haklarına yönelik olarak sürdürülmesi ve asıl amacı da kişiyi o ortamdan uzaklaştırmaya, işyerinden ayrılmaya veya o toplum içerisindeki, gurup içerisindeki kişilerden soyutlamaya çalışılması, bunu yaparken de hukukun ve ahlakın izin vermediği şekilde düşmanca, alaylı davranışlarla ve onur kırıcı davranışlarla yapılması önem taşıyor. Her çalışan mobbing'e taraf olabilir, bunun mağduru olabilir, faili, yapanı, gerçekleştireni olabilir. Burada önemli olan bağımlılık unsuru olmasıdır."


- KAYSERİ

Kaynak: AA