İtalya'da Alüminyum İşçileri Sokaklara Döküldü

Son Güncelleme:

İtalya'nın Sardunya Adası'nda faaliyet gösteren alüminyum fabrikasının kapanacak olması, işçileri isyan ettirdi.

İtalya'nın Sardunya Adası'nda faaliyet gösteren alüminyum fabrikasının kapanacak olması, işçileri isyan ettirdi.


Başkent Roma'ya gelerek protesto gösterileri düzenleyen yüzlerce işçi, sokakları savaş alanına çevirdi. Eski kıta Avrupa'yı saran ekonomik krizin faturası, çalışanlara kesilmeye devam ediyor. İtalya'da bir bir kapanan işletmelere bir yenisi daha ekleniyor. Alüminyum üretiminde dünyanın önde gelen işletmelerinden olan Alcoa'nın (Aluminum Company of America), Sardunya Adası'ndaki yerleşkesinin kapatılma kararı, 500'e yakın işçiyi çileden çıkardı. Amerikalı işletmenin yılbaşından itibaren kapılarına kilit vuracak olmasıyla, işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalan işçiler, hükümetten yardım istemek için geldikleri başkent Roma'da bulunan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın önünde protestolar düzenledi.


SOKAKLARI YAKTILAR


Bakan Corrado Passera ile işçi ve bazı sendika temsilcileri binada akşam geç saatlere kadar görüşmeler yaparken, dışarıda bekleyen işçiler kasklarını yerlere vurup, şarkılar söyleyerek, seslerini duyurmaya çalıştı.


Zaman zaman güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelen işçiler, kağıt ve sis bombalarının yanı sıra yaktıkları ateşlerle sokakları dumana boğdu. Çıkan arbedede, aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 14 kişi yaralandı. Bakanlıkta gerçekleşen görüşmelerin ardından, fabrikanın kapanma sürecinin yavaşlatılabileceği belirtildi. 500 kişinin çalıştığı fabrika, dolaylı olarak yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlıyor. Alcoa, uzun süredir alıcı bulamadığı fabrikayı, kar elde edilemediği için kapatma kararı almıştı.

Kaynak: DHA