Kayseri Sanayi Odası Başkanı Boydak."Sanayicilerimiz, Uzun Vadeli Kredi Kullanamıyor, Bir Vade...

Son Güncelleme:

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, "Sanayicilerimiz, uzun vadeli kredi kullanamıyor, bir vade uyumsuzluğundan bahsetmemiz mümkün" dedi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, "Sanayicilerimiz, uzun vadeli kredi kullanamıyor, bir vade uyumsuzluğundan bahsetmemiz mümkün" dedi.


KAYSO şubat ayı Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, ocak ve şubat ayı verilerine göre ekonomideki soğutma önlemlerinin kendini göstermeye başladığını, özellikle bankacılık sektöründeki kredi hacminin yukarıya doğru tırmanmasının da bunun bir göstergesi olduğunu bildirdi.


Türkiye'nin yapısal sorunlarından birinin cari açık olduğunu, ancak son zamanlarda artış hızının az da olsa yavaşladığını ifade eden Başkan Boydak,


"Döviz kurundaki gidişat normal. Türkiye bu konuda dünya piyasaları ile entegre bir şekilde yoluna devam ediyor" dedi.


Sistemdeki mevduat vadesinin uzatılmasını teminen uzun vadeli mevduata destek getirilmesi ve teşvik edilmesi yönünde stopajın biraz daha düşürülmesi konusunda hükümetin bir ifadesinin olduğunu, ancak bu konuda bir aksiyon göremediklerini ifade eden Boydak, "Sanayicilerimiz, uzun vadeli kredi kullanamıyor, bir vade uyumsuzluğundan bahsetmemiz mümkün. Bankacılık sektörüne döndüğümüz zaman da bankacılık sektörü de topladıkları mevduatın vadesinin 60 günden fazla olmadığını, dolayısı ile 2 yıllık kredi veremeyeceklerini söylüyorlar. Türkiye'de mevduat vadesinin uzaması için gereken tedbirlerin alınması, uzun vadeye yaymak için de gereken teşviklerin verilmesi gerekiyor" diye konuştu.


İhracat rakamlarında bir önceki yıla oranla yüzde 11 civarında bir artış yaşandığını açıklayan Başkan Boydak, Irak'ın önemli bir ihracat pazarı olduğunu ve tartışmasız bir numaralı ihracat partneri konumuna geldiğini söyledi.


İran'a yapılan ihracatlarda çok ciddi sorunlar yaşandığını, Türkiye'den İran'a mal girişinin yüzde 90 civarında azaldığını belirten Boydak, şu şekilde devam etti:


"Bölgede yaşanan olumsuzluklardan Türkiye'nin ticareti de olumsuz olarak etkilendi. Burada hayatın normal olması halinde tam kapasite çalışabiliriz. Dış politikadaki barışçıl yaklaşımın önümüzdeki dönemde tekrardan ortaya çıkmasını bekliyoruz. Kayseri verilerine göre kendimizi endişeye sevk edecek bir durum yok. OSB'lerden ve SGK'dan aldığımız veriler, enerji tüketimi ve istihdam sayıları gibi verilere baktığımız zaman şu anda bizi endişeye sevk edecek bir durum söz konusu değil."


Boydak, ayrıca, dış dünyada çok önemli gelişmeler yaşandığını, Türkiye'nin bu gelişmelerden bir zarar görmemesi ve uzun uğraşlar sonucu gelinen bu noktadan geriye dönmemesi için birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.


Toplantıya, meclis ve disiplin kurulu üyeleri ile meslek komisyonu üyeleri katıldı.


- KAYSERİ

Kaynak: AA