KKTC'de Güneş Enerjisi Projesi

Son Güncelleme:

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi kampüsünde, FormSolar Şirketi tarafından kurulan güneş enerjisi santralinin ay sonunda devreye alınması planlanıyor.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi kampüsünde, FormSolar Şirketi tarafından kurulan güneş enerjisi santralinin ay sonunda devreye alınması planlanıyor.


Şirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, toplam maliyeti 1,5 milyon avroyu bulması beklenen santralin kısmi olarak devreye alınma işlemleri tamamlandı. Santralin bu ay sonuna kadar tamamen üretime geçmesi planlandı.


Öncelikle kampüsün enerji ihtiyacını karşılayacak ve yılda yaklaşık 2 milyon kilovatsaat elektrik üretecek santral sayesinde, her yıl 470 ton karbon salınımının engelleneceği hesaplanıyor. Bu da yılda bin 544 ağacın kesilmesinin önlenmesi anlamına geliyor.


Projede pik gücü 310 Wp olan 4 bin193 adet güneş paneli kullanılırken, üretilen enerjiyi şebeke elektriğine dönüştüren çıkış gücü muhtelif 53 adet inverterin da santralde yer aldığı belirtildi.

Kaynak: AA