Madrid'deki 11 Mart saldırılarının kurbanları anıldı

Son Güncelleme:

Avrupa tarihindeki en büyük terör saldırısı olarak bilinen, 11 Mart 2004 tarihinde İspanya'nın başkenti Madrid'deki dört trene düzenlenen bombalı terör saldırılarının kurbanları, 10. yıl dönümünde törenlerle anıldı.

Avrupa tarihindeki en büyük terör saldırısı olarak bilinen, 11 Mart 2004 tarihinde İspanya'nın başkenti Madrid'deki dört trene düzenlenen bombalı terör saldırılarının kurbanları, 10. yıl dönümünde törenlerle anıldı.


Madrid'deki Almudena Kilisesi'nde toplanan, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları, Madrid Kardinali Maria Rouco Valera'nın yönettiği ayine katıldı.


İspanya Kralı Juan Carlos, Kraliçe Sofia, Başbakan Mariano Rajoy, bazı bakanlar, muhalefetteki siyasi parti liderleri, eski Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero ve çok sayıda üst düzey yetkilinin hazır bulunduğu ayinde konuşan Kardinal Rouco, "Karanlık güç hedefleri için masum insanları öldürdüler. Ama nefretin değil sevgi kazandı" dedi.


11 Mart saldırıları mağdurlarının kurduğu derneğin yöneticisi Angeles Pedraza, İspanyol devletinin, iktidarın ve muhalefetin kendilerini yalnız bırakmasından şikayetçi olarak, "Bizi tek başımıza, karanlıkta bırakmayın. Terörizm kurbanlarını asla unutmayın, yalnızlığa terk etmeyin" diye konuştu.


Bu arada, ABD Başkanı Barack Obama'nın İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'a telefon ederek, 11 Mart mağdurlarına destek verdiği belirtildi. Sosyal medya aracılığıyla mesaj yayımlayan Başbakan Rajoy da "Ülkemiz, tarihinin en kötü terör saldırısının kurbanlarını saygıyla anar, yakınlarına en samimi dayanışmamı sunarım. İspanya sizlerle" ifadesini kullandı.


Madrid'deki Retiro Parkı'nda 192 ağacın dikildiği "Anılar Ormanı"nda, saldırıların düzenlediği üç istasyonda çiçekler bırakılıp, törenler düzenlendi.


Avrupa Parlamentosu'nda da 11 Mart kurbanlarının anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.


Öte yandan, 20 yılı aşkın süredir Madrid'de yaşayan ve terör saldırısında 13 yaşındaki kızı Saniya'yı kaybeden Faslı Cemile, duygularını AA muhabirine paylaştı.


"(Senin ülkenin insanları yaptı) diyerek ilk yıllar benimle konuşmadılar" diyen Cemile, "Ama benim hiçbir şey umurumda değil ki. Ben kızımı kaybetmişim. Acımı kimse dindiremez" diye konuştu.


Müslüman olan ve temizlik gibi gündelik işler yaparak geçimini sağlayan Cemile, terör saldırılarını gerçekleştirenlerin çok farklı uluslardan olduğunu hatta mahkum olanlar arasında İspanyolların da bulunduğunu hatırlatarak, "Terör lanet bir şeydir ve dinle ilgisi yoktur" dedi.


İspanyol devletinin, tüm terörizm mağdurlarına aynı şekilde davrandığını ve kendisinin de diğer mağdurlar gibi tazminat aldığını söyleyen Cemile, hayat anlayışında 10 yıl öncesine göre hiçbir değişiklik olmadığını vurguladı.


Saldırılarda 192 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bine yakın kişi yaralanmıştı.

-anma


Kaynak: AA