Muş'ta, "Meme Kanseri Tarama, Farkındalık ve Erken Tanı" Projesi
Muş'ta, "Meme kanseri tarama, farkındalık ve erken tanı" projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Muş'ta, Onkololoji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO-SEV) ile Genç Birikim Derneği tarafından hazırlanan "Meme kanseri tarama, farkındalık ve erken tanı" projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen'in katılımıyla kentteki bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışta Vali Vedat Büyükersoy, insanoğlunun zaman zaman sağlığının kıymetini bilemediğini, kaliteli bir yaşam için sağlığın çok önemli olduğunu söyledi.
Büyükersoy, "Vücut bize Allah'ın emaneti, bu emaneti korumak hepimizin görevidir. Sağlıkta erken teşhis çok önemli. Kanser gibi hastalıkların bir çoğu erken teşhisle tedavi altına alınabiliyor. Özellikle taşradaki hanımların bu konudaki gerekli adımı atmaları gerektiğini düşünüyorum. Bayanların utanma duygularının yüceliğinden hastalıkları bazen ölümle sonuçlanabiliyor. Onun için diyoruz ki insanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yaşat ki herkes mutlu olsun" diye konuştu.
"Meme kanseri tarama, farkındalık ve erken tanı" projesinin tanıtımını yapan Prof. Dr. Vahit Özmen ise kanser vakalarında erken teşhisle hızlı adım atılarak sonuç alınabileceğine inandıklarını belirterek, son dönemlerde kanserin sıklıkla görülen bir hastalık haline geldiğini bildirdi.
Nüfusun hızla arttığını, şişmanlığın çağın önemli sorunlarından biri haline geldiğini anımsatan Özmen, şöyle devam etti:
"Dünya Sağlık Örgütü 2012 verilerine göre, dünyada 14 milyon yeni kanser hastası olduğu, 8 milyon insanın da kanserden öldüğü anlaşılmış. Özellikle meme kanserinin Türkiye'de batıdan doğuya doğru hızla arttığını görüyoruz. Kanserden ölenlerin yüzde 65'inin gelişmekte olan bizim gibi ülkelerde olduklarını biliyoruz. Kanser dünyada en sık ölüm nedeni olup, her dört kanserden üçü gelişmekte olan ülkelerde olacak. Kanser bizim için önümüzdeki yıllarda daha büyük bir sorun olacak ve Türkiye'de 1993'ten 2010'a kadar yaptığımız çalışmalarda meme kanseri sıklığının yüzde 200'den daha fazla arttığını ortaya koymuş durumdayız."
Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce de daha önce kanser hastalığına yakalandığını anımsatarak, verdiği hayat mücadelesini anlattı. - Muş