Rusya'da Sonucu Belli Seçim
Rusya'da yapılan devlet başkanlığı seçimini beklendiği gibi oyların yüzde 64'ünü alan Vladimir Putin kazandı.oldu.Kesin olmayan sonuçlara göre, oyların büyük çoğunluğu Putin'e gitti.
Rusya'da yapılan devlet başkanlığı seçimini beklendiği gibi oyların yüzde 64'ünü alan Vladimir Putin kazandı. oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, oyların büyük çoğunluğu Putin'e gitti. Putin, 2000 ve 2004 yıllarındaki seçimlerin ardından üçüncü kez devlet başkanlığı görevine getirilmiş oldu.
Rusya'da sandık başına giden yaklaşık 110 milyon seçmen, ülke genelindeki 96 bin merkezde oy kullandı. Rusya Başbakanı Putin de oyunu kullanırken hükümet karşıtı merkez soldaki Yabloko Partisi, Moskova'da birçok seçmenin iki seçim merkezinde oy kullandığını öne sürerken bazı seçim merkezlerinde önceden doldurulmuş oy pusuluları bulunduğu ortaya atıldı. Putin'in oy kullandığı sandığı üstsüz eylemleri ile tanınan FEMEN kızlar çalmaya kalkıştı. Kadın örgütünden Oksana Şaçko, Anna Deda ve İrina Fomina Putin'in oy pusulasını attığı sandığı kucaklayarak kaçırmaya çalıştı. Seçimde hile yapıldığını savunan kadınların yarı çıplak vücutlarında 'Kremlin fareleri', 'Putin için çalıyorum' ve 'Üçüncü hırsızlık' yazıları olduğu dikkat çekti.
Seçimden önce ortaya atılan hile iddialarına karşılık ilk kez bir seçimde sandıkların bulunduğu yere kamera yerleştirildi. AGİT ile Avrupa Konseyi'nden 250 kadar gözlemci seçimi izledi. Seçim merkezlerindeki oy verme işlemi kameralar sayesinde internetten canlı izlenebildi.
Açıklamaya göre Putin oyların yüzde 64'ünü alırken en büyük rakibi Komünist Gennadi Züganov'un oyu ise yüzde 17'de kaldı. Bağımsız aday, işadamı Mikhail Prokhorov yüzde 7, aşırı milliyetçi siyasetçi Vladimir Jirinovski yüzde 6.5 ve parlamentonun üst kanadının eski başkanı, merkez sol Adil Rusya partisi adına yarışan Sergey Mironov ise yüzde 4 oy topladı.