Tek Kişilik Eylemle Yine Barış Mesajı Verdi
Tek kişilik barış eylemleri yaparak tanınan Batmanlı barış aktivisti Ziya Saran, bu kez ABD'nin siyahileriyle özdeşleşen "Otobüs" eylemi gerçekleştirdi.
Bu seferki eylem konusu 1955'li yılların otobüsüydü
Siyahilerin 1955 yılında otobüslere binmeyerek ırk ayırımını protesto etme eylemini afişe eden Batmanlı genç aktivist Ziya Saran, savaş ve çatışmaların son bulması için şiddetsiz direnişin her kesim tarafından tartışılıp kamuoyu yaratılmasını istedi.
Öğretmenevi bahçe duvarına astığı afiş önünde poz veren Saran, bir zamanlar Amerika'da siyahilerin otobüste ön taraflarda oturmasının yasak olması nedeniyle 381 gün otobüse binmeyip yürümek suretiyle ırk ayırımını protesto ettiklerini hatırlatan aktivist, "Irkçılığa karşı herkes uyanık ve bilinçli olmalı" dedi.
Batmanda değişik eylem ve bireysel etkinliklerle tanınan barış aktivisti Ziya Saran, bu seferki eylemi hakkında şöyle konuştu.
"Şiddetsiz direnişin konuşulup tartışılmasını istiyorum. Sadece ortadoğu değil, dünya ölçekli bir tartışma platformu oluşturmak suretiyle evrensel bir mesaj verilsin istiyorum. 1955' te beyazlar önde ama siyahiler arkada oturmak zorundaydı. Çünkü yasaktı; ve bu durumu hazmedemeyen Siyahlar örnek bir protesto göstererek belki de yıllar sonra aynı otobüsün ön tarafına oturarak dünyaya mesaj veren Barack Obama'nın ABD başkanı olma yolunun temellerini atmıştır" dedi.