İtalya'dan Kosova'ya Sırbistan Desteği - Son Dakika
Dünya

İtalya'dan Kosova'ya Sırbistan Desteği

İtalya\'dan Kosova\'ya Sırbistan Desteği

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel'de imzalanan anlaşmanın iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi açısından olduğu kadar bölgede barış açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.

19.06.2013 17:08

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel'de imzalanan anlaşmanın iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi açısından olduğu kadar bölgede barış açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, temaslarda bulunmak için geldiği Priştine'de Kosova Başbakanı Hashim Thaçi tarafından kabul edildi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgedeki gelişmeler ele alındı. Temaslar çerçevesinde tutukluların iadesi ve suç işlerinde karşılıklı hukuksal yardımlaşma olmak üzere iki ülke arasında adli alanda iki anlaşma da imzalandı. Anlaşmalar İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino ve Kosova Adalet Bakanı Hajredin Kuçi tarafından imzalandı.

Anlaşmaların ardından Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile bir araya gelen Bonino, görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören anlaşmanın imzalanmasının tarihi nitelik taşıdığını belirten Bonino, Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda imzalanan anlaşmanın iki ülke arasında ilişkilerin düzelmesine olduğu kadar bölgede barış ve istikrar açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. Kosova liderlerini cesaretlerinden dolayı kutlayan Bonino, "Şimdi anlaşmanın uygulanması hayati önem taşımaktadır. Anlaşmanın harfiyen uygulanmasını güçlü bir şekilde destekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Ülkesinin desteğini belirttiği Kosova'nın geleceğinin Avrupa'da olduğunun altını çizen İtalyan Bakan Bonino, Kosova'nın AB ile Ortaklık ve Katılım Anlaşması'na yönelik müzakerelerin başlamasını desteklediklerini kaydetti.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj da, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kosova'nın Avrupa ile bütünleşmekle ilerleme gösterebileceğine vurgu yaptı. Gelecek hafta AB ile Ortaklık ve Katılım Anlaşması'na yönelik müzakerelerin başlamasının Avrupa bütünleşme sürecinde önemli bir adımı teşkil edeceğine işaret eden Hoxhaj, "Kosova ile Sırbistan arasında 100 yıllık bir çatışma imzalanan anlaşma ile sona erdi. Şimdi barış zamanıdır" ifadesini kullandı.

Hoxhaj, Kosova'nın bölgenin en fazla izole edilmiş ülke konumda olduğunu belirterek, vize muafiyeti konusunda somut çalışma başlaması talebinde bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, basın toplantısında Suriye ve Türkiye'deki gelişmelerle ilgili soruları yanıtsız bıraktı. - PRİŞTİNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya İtalya'dan Kosova'ya Sırbistan Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement