Bakan Avcı, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev'i Kabul Etti - Son Dakika
Eğitim

Bakan Avcı, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev'i Kabul Etti

Bakan Avcı, Kazakistan\'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev\'i Kabul Etti

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Dost ve kardeş ülke olarak gördüğümüz Kazakistan Cumhuriyeti ile eğitim ilişkilerimiz, sadece bir işbirliği değil aynı zamanda bir kardeşlik hareketidir" dedi.

19.11.2013 17:51

Bakan Avcı, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev'i makamında kabul etti.

Türkiye ile Kazakistan arasında her alanda olduğu gibi eğitim alanında da 1992 yılında işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatan Bakan Avcı, "Bu bağlamda, Büyük Öğrenci Projesi kapsamında öğrencilerimizi ülkelerimizde karşılıklı olarak eğitim almaları, Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi gibi önemli bir kurumun ortak açılmış olması ve mezun olan binlerce gencimiz, eğitim alanındaki dayanışmamız için önemli örneklerdir" diye konuştu.

Kazakistan'da açılmış olan birçok özel eğitim kurumunun da eğitim dayanışmasının diğer güzel örnekleri olduğunu kaydeden Bakan Avcı, "Hali hazırda Türkiye mezunu bin 50 ve halen eğitimine devam eden 518 Kazak kardeşimiz ve yine Kazakistan üniversitelerinde okumakta olan 779 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı evladımız, hem kendi hem de ülkelerimiz geleceğini hazırlamaya çalıştıklarından hiç kuşkum yoktur" dedi.

Bu güzel uygulamaların artırılması temennisinde bulunan Bakan Avcı şöyle devam etti:

"Kazakistan'ın ihtiyacı olan ara elamanların yetiştirilmesine yardımcı olmak amacıyla 1997 yılında faaliyete başlayan Yaygın Mesleki Eğitim Merkezi, hükmünü tamamladığından, 2013 yılında çalışmalarını sona erdirmiştir. Devamı niteliğinde bir sonraki aşamada 2012 yılından başlayarak Kazakistan'daki eğiticilerin eğitimi projesi kapsamında TİKA işbirliğinde gerçekleştirilen Kazakistan'ın çeşitli bölgelerinden gelen 120 eğitici, branşları ile ilgili ülkemizde eğitim alıp, uygulamaları yerinde görmüşlerdir. 2013 yılı için ise bu sayı 61 olarak gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımızca, Türk Kültürü ile birlikte Türkiye Türkçesi'nin öğretilmesine katkıda bulunmak, milli, manevi, tarihi bağları güçlendirmek amacıyla Kazakistan'da 01 Eylül 1997 tarihinde açılan Almatı Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezi'nde bugüne kadar 6 bine yakın kursiyere çeşitli seviyelerde sertifika verilmiştir."

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ise, Türkiye ile eğitim alanında yapılan işbirliklerinin memnuniyet verici olduğunu, kendilerinin de işbirliklerinin artırılarak devam etmesini temenni ettiklerini belirtti.

Kaynak: MEB

Son Dakika Eğitim Bakan Avcı, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev'i Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement