2013, Otomotiv Pazarının İkinci En Büyük Pazarı Olacak - Son Dakika
Ekonomi

2013, Otomotiv Pazarının İkinci En Büyük Pazarı Olacak

2013, Otomotiv Pazarının İkinci En Büyük Pazarı Olacak

Yılı 800 bin adedin üzerinde bir seviyede kapatması beklenen Türkiye otomotiv pazarının, 2011'deki 864 binlik rekordan sonraki ikinci en büyük pazara 2013 sonu itibariyle ulaşacağı tahmin ediliyor Renault Mais Genel Müdürü Aybar: "Ülkemizin iç pazarı 800 bin adet seviyelerinde istikrar kazanmıştır.

15.12.2013 12:26

MÜCAHİD EKER - Yılı 800 bin adedin üzerinde bir seviyede kapatması beklenen Türkiye otomotiv pazarının, 2011'deki 864 binlik rekordan sonraki ikinci en büyük pazara 2013 sonu itibariyle ulaşacağı tahmin ediliyor.

Otomotiv sektörü temsilcileri, AA muhabirine yaptıkları değerlendirmede, 2013 yılı ocak-kasım döneminde 723 bin 660 adet olarak gerçekleşen otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının, yılı 800 bin adedin üzerinde bir seviyede ve 2011'deki 864 binlik rekordan sonraki ikinci en büyük pazar olarak kapatacağı yönünde görüş bildirdi.

İç pazarın 800 bin adet seviyelerinde istikrar kazandığını belirten sektör üyeleri, 2014 yılının da bu seviyelerde bir eğilim göstereceğini düşünüyor. Bu yılın 11 ayında 563 bin 456 adede ulaşan otomobil satışlarının da 2013 sonunda 2011 yılının tamamındaki 593 bin 519 adetlik tarihi rekoru rahatlıkla kırması bekleniyor.

İbrahim Aybar: "İç pazarımız 800 bin adet seviyelerinde istikrar kazandı"

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, genelde yılın ilk aylarında pazar düşük seyrederken, önceki yıllarda ağustos ayında yapılan model yılı geçişinin ilk kez ocak 2013'te gerçekleşmesinin etkisiyle, pazarın yılın ilk iki ayında artış gösterdiğini hatırlattı.

Ayrıca 2012 yılında bağlantıları yapılmış satışların 2013 yılı başında faturalanmasının veya tescil edilmesinin de ilk ay satışlarına etkileri olduğunu aktaran Aybar, faizlerin bir miktar daha düşmesinin getirdiği kolay finansman seçeneklerinin 2013'ün ocak ve şubat aylarının geçen yıla göre bir miktar yukarıda geçmesini sağladığını, izleyen aylarda da olumlu etkinin devam ettiğini anlattı.

Yılın ikinci yarısından itibaren dövizde yaşanan ani değer artışı ve faizlerin yeniden yükselme eğilimine girmesinin sektöre henüz olumsuz bir yansıması olmadığını, dolayısıyla henüz kur artışının tüketiciye belirgin bir yansımasını yaşamadıklarını belirten Aybar, "Dövizdeki bu yukarı doğru hareketten dolayı, yıl sonu hedeflerimizi revize etmedik. Yılbaşından bu yana söylediğimiz gibi 2013 yılı pazar beklentimiz 800 binin biraz yukarısında gerçekleşecektir. Ülkemizin iç pazarı 800 bin adet seviyelerinde istikrar kazanmıştır. 2014 yılında da sektörün, yakaladığı bu trendi sürdürmesini bekliyoruz" diye konuştu.

- Önder Göker: "2014 yılında ekonomik istikrarın önemi büyük"

Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, 2013 yılı başında büyümenin yüzde 3,5-4 seviyesinde olacağının tahmin edildiğini, üçüncü çeyrek rakamlarında gerçekleşen yüzde 4,4'lük büyümenin, ihracatta yeterli büyüme sağlanamamasına rağmen Orta Vadeli Program'daki hedefe ulaşılacağının habercisi olduğunu dile getirdi.

Pazarın, yılın ilk yarısında kurdaki stabilite, Merkez Bankası'nın politika faizini indirmesi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkındaki not artırımı ile yüzde 12,2'lik ivme yakaladığını anlatan Göker, "Ancak Fed Başkanı Bernanke'nin yılın ilk yarısının sonlarında yaptığı varlık alımlarının durdurulabileceği yönündeki sinyalden sonra, kurdaki volatilitenin artması ve düşük faiz ortamınının korunamaması pazarın büyümesini yavaşlattı. Bu doğrultuda, yılın ilk yarısında 850-860 bin tahmin edilen pazarın 820-830 bin bandına sıkışacağı gözleniyor" ifadelerini kullandı.

Göker, 2014 yılında ise ekonomik istikrarın öneminin büyük olduğunu belirterek, "Yerel seçimlerin yaratabileceği belirsizlik ve Cumhurbaşkanlığı seçimininin ilk defa halk oylaması ile yapılacak olması, 2014 yılı gündeminin seçimler endeksli olacağını gösteriyor. Fed'in 2014 yılında varlık alımını durduracağına yönelik yaptığı açıklamalar ve buna bağlı olarak kurdaki ve faizdeki belirsizlik, ithalata bağlı olan sektörümüzü olumsuz etkileyecektir. BDDK'nın kredileri limitlendirebileceği ile ilgili yaptığı çalışmanın yanı sıra vergilerde düzenleme ve hurda teşviği gibi uygulamalarla devlet desteği sağlanamazsa, pazarın 810-820 bin adetlerin seviyesinde olacağı öngörülebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Ali Haydar Bozkurt: "Kur ve faiz hareketleri, pazarın büyümesinde büyük oranda etkili olacak"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, otomotiv pazarının 2013 yılında özellikle yılın ilk yarısında kazanılan ivmelenmeyle 2012 yılının oldukça üzerinde bir büyüme sergilediğine işaret ederek, önceki yıllarda ağustos ayında gerçekleşen model yılı tanımının yeniden düzenlenmesinin 2013 yılının ilk aylarında özellikle binek araç pazarında, 2012'nin ilk aylarına göre daha yüksek büyüme oranlarının yakalanmasını sağladığını söyledi.

Tüm bu gelişmeler ışığında 2013 yılının toplamda 2012 yılına göre yüzde 8 oranında büyüyerek 840 bin adede ulaşmasını öngördüklerini ifade eden Bozkurt, "Bu büyümenin tamamının binek araç pazarından geleceğini ve bu pazarın yılı yüzde 17 büyüme ile 650 bin adetle kapatacağını beklemekteyiz. Hafif ticari araç pazarının ise 2013 yılını 2012 yılının yüzde 14 gerisinde 190 bin adetle kapatması olasıdır" dedi.

Bozkurt, 2014 yılı değerlendirmelerinde ise ekonomik beklentiler ve yasal düzenlemelerin ön plana çıktığını belirterek, ayrıca kur ve faiz hareketlerinin 2014 yılında pazarın büyümesinde büyük oranda etkili olacağını kaydetti.

Toplam otomotiv pazarının 2014 yılında bir miktar küçüleceği ve 2013'e göre yüzde 5 oranında daralarak 800 bin adet seviyesine geleceği öngörüsünde bulunan Bozkurt, 2013 yılında yüzde 20'ye yakın büyüme gösteren binek araç pazarının 2014'te yüzde 3, 2013'te düşüş yaşanan hafif ticari araç pazarının da 2014'te yine yüzde 10 oranında küçüleceğini tahmin ettiklerini aktardı.

-  Tolga Senyücel: "Sektörü 2014 yılında biraz daha zorlu piyasa şartları bekliyor"

Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel ise Türkiye otomotiv pazarının 2013 yılını geçen yıllara kıyasla farklı pazar koşulları içerisinde kapattığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yılın ilk yarısında kredi kuruluşlarının not artırımları, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve düşük faiz ortamının otomobil pazarını olumlu etkilediği bir dönem yaşadık. Yılın ikinci yarısındaysa ABD'nin para politikasındaki belirsizlikler nedeniyle mayıs ayında başlayan kur yükselişleri, faizlerde yaşanan yükselmeler, güven endekslerindeki düşüş gibi faktörler pazarda etkili oldu. Bu da özellikle bir önceki yıldan bu yana süregelen hafif ticari araçtaki düşüşü hızlandırırken; binek otomobil pazarı, firmaların düzenledikleri satış ve finans kampanyaları ve kur artışlarını ürün fiyatlarına göreceli düşük yansıtmaları sayesinde dramatik bir düşüşle karşılaşmadı."

Tolga Senyücel, binek otomobil satışlarının 2013 sonunda 630 bin adedi aşacağı öngörüsünde bulunarak, "Otomotiv sektörünü 2014 yılında biraz daha zorlu piyasa şartlarının beklediğini düşünüyoruz. Dramatik bir düşüş beklentisi olmasa da kur baskısıyla fiyatlarda yaşanabilecek artışlar, global finans piyasalarındaki belirsizliklerin ülkemize olası etkileri, BDDK'nın kredi kartları ve tüketici kredilerinin kısıtlanmasına yönelik yeni düzenlemesi gibi etkenler 2014 yılı satışlarını yavaşlatacaktır. 2014 yılındaki toplam pazara ilişkin hedef ve öngörülerimizi biz de yeniden değerlendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

- Nebi Erbaş: "2013, 2011'den sonraki ikinci en büyük pazar olarak kapanıyor"

Citroen Türkiye Pazarlama Direktörü Nebi Erbaş, 2013 yılı içerisinde sektörün pazar beklentilerinin değişkenlik gösterdiğini, yılın sonunda ise 825-830 bin aralığında bir pazar beklendiğini söyledi. 2013'ün zor geçen bir yıl olduğunu ifade eden Erbaş, "Ama ne olursa olsun 2011'deki 860 binlik pazardan sonraki ikinci en büyük pazar olarak kapanıyor" dedi.

Otomobil pazarında kurdaki hızlı dalgalanmaların etkili olduğuna işaret eden Erbaş, kredilere yönelik düzenlemelerin de pazarı etkileyebileceğini kaydetti. Erbaş, 2014 için 800 bin seviyelerinde bir pazar beklentileri olduğunu da dile getirdi.

Honda Türkiye Otomobil Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Soydaş ise 2013 yılında binek otomobil pazarının 640-650 bin adet civarında olacağını tahmin ettiklerini aktararak, 2011 yılındaki binek otomobil pazarının rekorunun bu yıl geçileceğini ifade etti.

Kamil Başaran: "Hurda araç teşviki sektörün büyümesini tetikler"

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran da Koç Topluluğu'nun "Bizden Haberler" dergisinin aralık sayısında yer alan değerlendirmesinde, 2014 yılında iç pazarın 800 bin seviyelerinde olacağını öngördüklerini bildirdi.

Avrupa'da ufak da olsa oluşan toparlanmanın sektörün ihracatının bu yılın bir miktar üzerine çıkabileceği beklentisini yarattığını belirten Başaran, "Otomotiv ihracatının önemli bir kısmını oluşturan hafif ticari araç konusunda, iç pazardaki daralmayı ortadan kaldıracak, trendi yeniden yukarıya döndürecek bir dizi önlem, 2014 yılında sektörde belirleyici etken olacak" değerlendirmesini yaptı.

Başaran, sektörün genelinde hurda araç teşvikine yönelik beklentilerin de devam ettiğini belirterek, Hükümet'in tüm dinamikleriyle değerlendirerek hayata geçireceği muhtemel bir teşvik mekanizmasının, 2014 yılında sektörün büyümesini tetikleyen bir diğer faktör olabileceğine dikkati çekti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2013, Otomotiv Pazarının İkinci En Büyük Pazarı Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement