"2013 Yılında Otomotiv Sektörü 'Bekle-Gör' Senesi Oldu" - Son Dakika
Ekonomi

"2013 Yılında Otomotiv Sektörü 'Bekle-Gör' Senesi Oldu"

"2013 Yılında Otomotiv Sektörü \'Bekle-Gör\' Senesi Oldu"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Toyota Seçil Plaza Genel Müdürü Hasan Kamil Hayali, 2013 yılının hem Türkiye hem dünya hem de otomotiv sektörü için 'bekle-gör' senesi olduğunu söyledi.

04.09.2013 14:18

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Toyota Seçil Plaza Genel Müdürü Hasan Kamil Hayali, 2013 yılının hem Türkiye hem dünya hem de otomotiv sektörü için 'bekle-gör' senesi olduğunu söyledi.

Otomotiv sektöründe işlerin her geçen gün zorlaştığını belirten Hayali, "Sektörde işler her geçen gün zorlaşıyor. Özellikle Türkiye'de otomotiv sektörünün en rahat vergi toplanabilir sektör olarak görülmesi, bizim her an yüreğimiz ağzımızda çalışmamıza sebep oluyor çünkü şimdiye kadar yaşadığımız tecrübeler, özellikle vergi konusunda çok dikkati olmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Otomotiv sektörü, çok yatırım gerektiren, yaptığınız yatırımın karşılığını çok zor alabildiğiniz, çalıştırdığı kişi sayısı ve satış yapıldıktan sonra sigorta, servis, sanayi, akaryakıt gibi pek çok sektörü doğrudan etkilemesi itibarıyla teşvik edilmesi, desteklenmesi gereken bir sektörken, ne yazık ki Türkiye'de etinden, sütünden, kemiğinden yararlanılabilecek bir sektör olarak görülmesi, bizim her yatırım kararında on kere düşünmemize neden oluyor" dedi.

2012 yılında hayata geçirip başarılı oldukları iki proje olduğunu dile getiren Hayali, "2012 yılında hayata geçirip başarılı olduğumuz iki adet projemiz var. Birincisi, bizim için müşteri memnuniyeti çok önemli. Her zaman iş arkadaşlarımızla yaptığım toplantılarda, müşteri memnuniyetinin önemini, 'Benim için kazandığım paradan daha önemlisi, müşteri memnuniyetidir çünkü memnuniyetini kazanamadığınız bir müşteriden para bir kere kazanırsınız ancak memnuniyetini kazandığınız bir müşteriniz ömür boyu dostunuz olur' sözleriyle vurgularım. İşte 2012 yılının bizim için en güzel yönü, distribütörümüz Toyota Türkiye'nin 60 bayi arasında yaptığı müşteri memnuniyeti yarışmasından Türkiye 2.'si olarak çıkmak oldu. Bu dereceyi özellikle bizim bölgemizden çıkarmamız, Toyota bayi ağı içerisinde ayrıca tebrik topladı çünkü bizim bölgenin insanını memnun etmek, diğerlerini memnun etmekten daha zordur şeklinde bir ön yargı vardı. Biz, bu ön yargıyı kırdık. Tabii ki, bundan sonraki hedefimiz, bu çıtayı daha da yukarılara taşımak. İkinci başarımız ise, Toyota Plaza Seçil olarak bizim bölgemiz, diğer bayilerin bölgelerinden daha büyük ancak ulaşım bu bölgede daha zor. Biz, şunu gördük: Bizim bölgemizde satışta başarılı olmak için, aktif satışta başarılı olmak şart. Bu sebepten 2012 başından beri aktif satışa çok ciddi zaman, emek ve para harcadık. Bunun sonuçlarını ise yıl boyunca, çevre illerdeki pazar payımızı artırmak suretiyle aldık. Bu başarımız, Toyota Türkiye tarafından diğer bayilere en iyi örnek" olarak tanıtıldı ve tecrübelerimizi, İstanbul'da büyük bir toplantıda sunum yapmak suretiyle diğer bayilerle paylaşmamız sağlandı" şeklinde konuştu.

Otomotiv sektörünün bilgi teknolojilerinden sonra dünyada en hızlı gelişen teknolojiye sahip olduğunu kaydeden Hayali, "Otomotiv sektörü, bilgi teknolojilerinden sonra dünyanın en hızlı gelişen teknolojisine sahip sektörü. Bir Toyota bayisi olarak bizim de bu hıza ayak uydurmamız gerekiyor. Ben her ay servisimden bir teknisyenimi, Toyota Türkiye merkezine eğitime göndermek zorundayım çünkü otomotiv teknolojisindeki gelişmelere ancak bu şekilde ayak uydurabiliyoruz. Bu sebepten, benim 2013 yılına özel bir çalışmam yok. En iyi hizmeti verebilmek için, bizim her an, her şekilde ekibimizi eğitimli, ekipmanımızı güncel tutmamız gerekiyor. Tabii ki, bu konudaki hassasiyetimiz, üstün Toyota kalitesi ve müşteri memnuniyetinde Türkiye dereceleri olarak ödüllendiriliyor. Benim düşüncem, 2013 yılı hem Türkiye hem dünya hem de otomotiv sektörü için bir 'bekle-gör' senesi olacak. Küresel krizden çıkış yolunda herhangi bir gelişme yok. FED'in son açıkladığı parasal sıkılaştırma politikasının sonuçlarını ise bu aralar yaşadığımız daralma ile görüyoruz. Bu dönemde, elinde nakit parası olan güçlü olacak. Biz de sermayemizi olabildiği kadar likit tutup kaçırılmayacak bir fırsat görürsek değerlendireceğiz' ifadelerini kullandı.

Toyota'nın başarısının arkasında teknolojiye yaptığı yatırımların olduğunu vurgulayan Hayali, "Ben, özellikle bu konuda, Toyota bayisi olduğum için çok mutluyum. Toyota markası her zaman bugüne değil, geleceğe yatırım yaparak bizlere de örnek oluyor. Bildiğiniz gibi, dünyanın en büyük otomotiv pazarı Amerika. Tüm dünyanın olduğu gibi Amerika'nın da en çok satan, en büyük otomotiv markası, Toyota. Toyota'nın bu başarısının arkasında ise, hiç şüphesiz teknolojiye yaptığı yatırım duruyor. Gittiğimiz her toplantıda bayiler olarak bizlere söylenen, tam anlamıyla kafamıza nakşedilen bir sözcük var: Sürdürülebilirlik. Toyota, araç üretirken, öncelikle gelecek nesillere sağlıklı, yaşanılabilir bir dünya bırakmayı vadediyor. Bu yüzden, elektrikli hibrid araçlar Toyota için çok önemli. Zaten, verdiği önemin derecesini, Toyota'nın hibrid aracı Prius'un dünyada gösterdiği satış başarısından da gözlemleyebiliyoruz. Örnek olarak, son 10 yılda çekilen Holywood filmlerinin çoğunda, Toyota Prius'u görebiliyorsunuz" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi '2013 Yılında Otomotiv Sektörü 'Bekle-Gör' Senesi Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement