Ankara'nın Gazına Teklif Yok! - Son Dakika
Ekonomi

Ankara'nın Gazına Teklif Yok!

Ankara\'nın Gazına Teklif Yok!

Başkent Gaz'ın yüzde 80'inin özelleştirilmesi ihalesinde açık artırma sürecinde 4 grup da teklif vermedi.

26.04.2012 15:56  Güncelleme: 22:02

Türkiye'nin ikinci en büyük doğalgaz dağıtım bölgesi olan Başkent Gaz ihalesi 3Türkiye'nin ikinci en büyük doğalgaz dağıtım bölgesi olan Başkent Gaz ihalesi 3. kez iptal edildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerini gerçekleştirdi. Nihai pazarlık görüşmelerinde İhale Başkanlığını ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu yaptı. Saat 14.30'da başlayan ihalede bütün teklif veren firmalar hazır bulundu. İhaleye katılan firmalar şöyle:

"Aygaz A.Ş-Fernas OGG

Akfen Holding A.Ş.

STFA Yatırım Holding A.Ş.

Kolin- Cengiz-Limak Yatırım OGG."

-EMELİ TURDA KOLİN-CENGİZ-LİMAK YATIRIM OGG ELENDİ-

Aksu'nun ihale kurallarını anlatması ile başlayan ihalede, 1 elemesiz, 1 elemeli tur yapılması planlanıyordu. Elemesiz turda en yüksek teklif 480 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli turlara geçildi. İlk elemeli turda en yüksek teklif 585 milyon dolar oldu. Teklifler içinde aynı rakam olduğu için bu turda elenen firma olmadı bir daha telifler alındı. En yüksek teklif açıklanmaz iken bu turda Kolin- Cengiz-Limak Yatırım OGG elendi.

-AÇIK ARTIRMADA BÜTÜN FİRMALAR İHALEDEN ÇEKİLDİ-

Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın başlangıç tutarı 626 milyon dolar, artırım aralığı ise 5 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmanın ilk turunda bütün firmalar ihaleden çekildiklerini açıkladı. Böylece ihale iptal edildi.

-DAHA ÖNCE İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ-

2007 yılında kurulan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin sahip olduğu 2037 yılına kadar geçerli olan doğalgaz dağıtım lisansı çerçevesinde, Ankara mücavir olan sınırları içerisinde abonelerine doğalgaz dağıtıyor. Türkiye'nin en büyük ikinci doğalgaz şirketi olan Başkentgazın 2011 yılı sonu itibariyle 1 milyon 339 bin 176 abonesi bulunuyor. Tarifeleri 2017 yılı sonuna kadar dolar bazında sabitlenmiş tek doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkentgaz, 2011 yılı sonuna itibariyle yaklaşık 2.3 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdi.

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin daha önce gerçekleştirilen iki ihalesi alıcıların yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle iptal edilmişti. 2008 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ilk ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti. Ancak en yüksek teklifi veren her iki şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihale iptal edilmişti. Arkasından, 2010 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden özelleştirme işlemi başlatılan Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesi için Kazancı-Karamehmet ortaklığı ile kurulan MMEKA, 1 milyar 211 milyon dolar ile en yüksek teklifi vermişti. Ancak ödeme yapılmaması nedeniyle devir gerçekleşememiş ve ihale iptal edilmişti.(ANKA/SON)

(EBR/ZHR) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Ankara'nın Gazına Teklif Yok! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement