Çağlayan: İhracatta Durmak Yok - Son Dakika
Ekonomi

Çağlayan: İhracatta Durmak Yok

Çağlayan: İhracatta Durmak Yok

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "İhracatta 2013 yılı sonu geldiğinde 160 milyar doları da geçeceğiz" dedi.

01.02.2013 22:57  Güncelleme: 08:31

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ocak ayı ihracat rakamlarıyla ilgili "(Durmak yok, yola devam diyoruz) ihracatta. Bu gösteriyor ki biz 2013 yılı sonu geldiğinde 160 milyar doları da geçeceğiz" dedi.

Çağlayan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından düzenlenen, "Adana İhracatının Yıldızları Ödül Töreni"nde, Türkiye'nin şu an ihracatta önemli oranda gelir sağlayan bir ülke haline geldiğini söyledi.

Ocak ayında ihracatın geçen yıla göre yüzde 5,6 artışla 11 milyar 25 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Çağlayan, "(Durmak yok, yola devam diyoruz) ihracatta. Bu gösteriyor ki biz 2013 yılı sonu geldiğinde 160 milyar doları da geçeceğiz" diye konuştu.

Çağlayan, 2023 yılı hedeflerini anlatarak, siyasi ve ekonomik istikrarın devam ettiği sürece 500 milyar dolar mal ihracat hedefinin 2023'ten de önce yakalanabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin ekonomik başarısından söz eden Çağlayan, "Türkiye, şu ana kadar verisi açıklanmış olan dünyadaki tüm ülkeler içinde 2012 yılında ihracatını en fazla artıran 2. ülke olmuştur. Bu, Türkiye'nin büyük başarısıdır ve bunu dış seyahatlerle, temaslarla elde etmiştir" ifadesini kullandı.

Çağlayan, Türkiye'nin tüm dünyada takdir edilen siyasi ve ekonomik istikrarın yanı sıra vatandaşın da ülkesine sıkı sıkıya bağlı olduğu bir döneme girdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Umut ediyoruz ki bu süreç bir taraftan da kardeş kanını akıtacak olan süreci de inşallah durduracaktır. Bu süreç Türkiye'de barışın hakim olduğu, kökeni ne olursa olsun, inancı, düşüncesi ne olursa olsun bu ülkenin birliğinden beraberliğinden, bölünmez bütünlüğünden, bayrağı tek dayanağı olan herkesin birlikte, beraber yaşadığı bir ülke olacaktır."

- Kültür ve Turizm Bakanı Çelik -

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Adana'da üst üste iki toplantı gerçekleştirdiklerini, her ikisinin de başarı öyküsü özelliği taşıdığını, bu başarıyı paylaşmak üzere kente geldiklerini belirtti.

Her toplantının yüksek bir şekilde kendi ivmesini artıran, ekonomiye, bölge turizmine, kültürel değerlere katkı sağlayan sonuçlar doğuracağına değinen Çelik, şöyle konuştu:

"Sanayicinin, üretim yapan insanın her zaman hayatta karşı karşıya olduğu bir sınav vardır. Hayat bir şekilde önlerine sürekli zorluklar getirir, onlar o zorlukları aşarlar, dünyanın pek çok yerindeki mücadeleden daha fazla mücadele verirler. Sanayicilik, üretim yapmak bir iş değildir, bir hayat tarzıdır, bir tutkudur. Kendi şehrine daha çok katkıda bulunmak için insanın yaşadığı bir tutkudur. Bu tutkuyu sürekli olarak daha ileri taşımak için yarış içindedirler."

Çelik, Adana'nın bütün ana sektörlerde geçmişte liderlik yaşadığını, bu liderliği sadece kent sınırları içinde tutmadığını, Türkiye'nin pek çok yerine ihraç ettiğini söyledi.

Ankara'nın siyasal, İstanbul'un finansal başkent olduğunu, Çukurova'nın ise Türkiye'nin ticaret başkenti olarak yeniden dirilmeye başladığını ifade eden Çelik, şöyle dedi:

"Kuşkusuz bunun önderliğini yapacak işadamı arkadaşlarımızdır. Devletin öncülüğünde gelişmek, ilerlemek diye bir şey kalmadı. Sivil toplum, işadamları bu öncülüğü yapıyorlar, devlete düşen görev bunun önünü açmak, onların talebi doğrultusunda engellerin kolay aşılmasına katkı sağlamaktır. Bugünün dünyasında herhangi bir sektörde ileri olup da başka bir sektörde geri olmak şeklinde bir lüksümüz yok. İş dünyamız dinamik olacak, kültür ve sanat hayatı dinamik olacak, ülkemizin demokratik standartları yüksek olacak, ekonomimiz verimli olacak, dış politika etkin olacak. Bu, güçlü bir hükümetin bütünsel bir bakış açısıyla bütün bu noktalarda standartları yükseltmesiyle oluyor. Bugün Türkiye demokratik standartları bakımından AB'deki demokrasi standartlarıyla yarışan bir ülkedir. O yüzden kendi güneyindeki Arap baharıyla birlikte ortaya çıkmış demokrasi krizi için eşsiz bir modeldir. Demokrasiniz ne kadar güçlüyse, ekonominiz o kadar güçlü oluyor, ekonominiz ne kadar güçlüyse, kültürel-turistik değerlerinizin gücü artıyor."

Konuşmaların ardından, Adana'da ihraçatcılar sıralamasında dereceye giren firmalara ödülleri verildi.

Muhabir: Anıl Bağrık - Aykut Ünlüpınar

Yayıncı: Murat Taydaş - ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çağlayan: İhracatta Durmak Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement