Dhmi Genel Müdürlüğü'nün 80. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Ekonomi

Dhmi Genel Müdürlüğü'nün 80. Kuruluş Yıl Dönümü

Dhmi Genel Müdürlüğü\'nün 80. Kuruluş Yıl Dönümü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Sadece Bakanlığımız, SHGM, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve orada çalışan 10 bin arkadaşımız değil, havacılığı bu hale getiren elini değil, kafasını taşın altına koyan özel"...

20.05.2013 23:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Sadece Bakanlığımız, SHGM, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve orada çalışan 10 bin arkadaşımız değil, havacılığı bu hale getiren elini değil, kafasını taşın altına koyan özel sektörümüzdür, müteahhitlerimizdir, özel sektör şirketlerimizdir. Onun için onlar da bu işin içinde en büyük payı almışlardır. Terminalleri yapan onlar, en büyük ihaleyi alan onlar, havasını da atan biziz" dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün 80. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Esenboğa Havalimanı Yeni Hangar'da tören düzenlendi.

Bakan Yıldırım, buradaki konuşmasına DHMİ Genel Müdürlüğü çalışanlarına hitaben "Bugünlerde de havanızdan geçilmiyor. 80-90 milyar liralık ihale yaptık. Herkes DHMİ'yi konuşuyor. Haklı bir başarınız var, haklı da bir gururunuz var" sözleriyle başladı.

DHMİ Genel Müdürlüğü'ne emeği geçenleri şükranla andığını belirten Yıldırım, Adana ve Nevşehir'de yaşanan havacılık kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Havacılığın havalı olduğu kadar riskli bir sektör olduğuna işaret eden Yıldırım, havacılıkta emniyetin en zayıf halkaya göre şekillendiğini, bu nedenle ekip çalışmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Türkiye'de havacılık sektöründeki gerçek serbestleşmenin 2000'li yıllardan sonra oluştuğunu belirten Yıldırım, o dönem ortaya konulan çalışmaların başarılı sonuçlarının bugün görüldüğünü dile getirdi. Türkiye'de havacılıktaki büyümede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "havayolu halkın yolu olacak" talimatının etkili olduğunu bildiren Yıldırım, Türkiye'de bugün havayolunun imtiyazdan çıkıp ihtiyaca dönüştüğünü anlattı.

-"Yaptığımız işler bozuk para durumuna düştü"-

DHMİ Genel Müdürlüğü'nün geçen süre zarfında milyarlarca liralık yatırımla önemli projelere imza attığına dikkati çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu rakamları filan böbürlene böbürlene anlatırken İstanbul Yeni Havalimanı'nı görünce bizim bütün bu yaptığımız işler ufak kaldı, bozuk para durumuna düştü. Bu iş artık bırakın Bakanlıkla DHMİ arasında konuşulmasını, Avrupa'da konuşuluyor, bu ne biçim iş diye herkes birbirine soruyor. Müteahhitler de birbirine bakıp, 'acaba bu işte bilmediğimiz bir iş mi var' diye merak ediyor. Hiç merak etmeyin, bu işte hiçbir yanlış iş yok. Bu iş çiçek gibi bir iş. O çukuru dolduracaksınız, ondan sonra dünyanın en büyük havalimanlarından birini yapacaksınız. Bize 60 katrilyon para vereceksiniz. 25 sene sonra da havalimanımızı geri vereceksiniz. Gayet adil bir iş. Herkesin işine yarayan bir iş. Eğer kalırsa üstüne de para kazanacaksınız. Kalır. Siz de bu azim olursa onu da başarırsınız. Çünkü Türkiye havacılığı uçmaya devam ediyor."

DHMİ Genel Müdürlüğü ekibinin İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinden daha büyük işler yapabileceğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sadece Bakanlığımız, SHGM, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve orada çalışan 10 bin arkadaşımız değil, havacılığı bu hale getiren elini değil, kafasını taşın altına koyan özel sektörümüzdür, müteahhitlerimizdir, özel sektör şirketlerimizdir. Onun için onlar da bu işin içinde en büyük payı almışlardır. Terminalleri yapan onlar, en büyük ihaleyi alan onlar, havasını da atan biziz. Ne yapacaksın- İş bileceksin, mühim olan iş bilmek. Kim yaparsa yapsın iş bizim tarafa yazılıyor.'Onlar müteahhit işi yaptı, paralarını aldı' diyor millet. Sonunda getirisi bize. İş yapılmazsa da bize. Onun için bizim bunlara gözümüz gibi bakmamız lazım. İş sona ermezse o zaman yine biz hesap vereceğiz."

-"Büyük hedeflere kararlı ve emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz"-

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da 20 Mayıs 1933'te çıktıkları hizmet yolculuğuna 80 yıldır şanla, şerefle, başarılarla devam ettiklerini belirterek,

"Sadece 2 havaalanıyla başlattığımız 'istikbali göklerde arama' ideali, bugün önemli bir noktaya ulaştı. DHMİ, küresel bir kuruluş, Türkiye, dünyanın en önemli havacılık merkezi oldu" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "havayolunu halkın yolu haline getirme" ve

"her Türk vatandaşı hayatında en az bir kez uçağa binecek" hedeflerini anımsatan Birdal, bu hedeflerin Bakanlıkça izlenen gerçekçi politikalar ve DHMİ'nin 80 yılda elde ettiği birikimin getirdiği ivme ve yoğun çabayla bugün gerçekleştiğini ifade etti.

DHMİ'nin özellikle son 10 yılının, büyük bir dönüşüm dönemi olduğuna dikkati çeken Birdal, "Hizmet, yatırım ve atılım devridir" dedi.

Türkiye genelinde iç hat yolcu trafiğinin toplam trafik içindeki payının, 2003'te yüzde 26 düzeyinden, 2012'de yüzde 50 düzeyine çıktığını bildiren Birdal, şöyle konuştu:

"Son 10 yılda dış hat yolcu trafiği, her yıl ortalama yüzde 11 ve toplamda 2,5 kat artış gösterdi. Yolcu trafiğinde ortalama yüzde 16, toplam uçak trafiğinde (üst geçiş dahil) yüzde 11 artış oldu. Türkiye'de 2003 yılında 55 milyon olan terminallerin yolcu kapasitesi 2013 yılında yaklaşık 200 milyona yükseldi. Son 10 yılda 23'ü öz kaynaklarımızla, kamu özel işbirliği kapsamında 9 adet olmak üzere, toplam 32 havalimanı terminal binası inşa edildi. Yine son 10 yılda 51 havalimanında PAT sahaları yenilendi. 2012'de Türkiye genelinde 131 milyonu aşkın yolcuya, 1,5 milyon uçağa hizmet verildi. Hava sahamızda kontrollü uçuş yolu uzunluğu 63 bin 136 kilometreye ulaştırdık."

Havalimanlarının Avrupa'da ve dünyada sürekli üst sıralara tırmanışının devam ettiğini dile getiren Birdal, "Hem yolcu, hem de kargo taşımacılığının önemli bir bölümü, Avrupa-Afrika-Ortadoğu-Asya ekseninde cereyan ediyor. Türkiye ise bu eksenin tam merkezinde cazip bir aktarma noktası konumda" diye konuştu.

Bugün uygulama sözleşmesinin ön imzası atılan projeyle tarih yazdıklarını ifade eden Birdal, "İstanbul'un incisi, dünyanın birincisi bu mega projenin rekor bir fiyatla ihale edilebilmiş olması, sadece kurumsal bir başarı değil; aynı zamanda Türk havacılığının eriştiği eşsiz zirvenin de kanıtıdır. En büyük hazinemiz ve şerefli mirasımız olarak kabul ettiğimiz geçmişteki başarılardan güç alarak, yeni ve daha büyük hedeflere kararlı ve emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz" dedi.

Birdal, 2023'de hedeflerinin 350 milyon yolcu ve 400 milyon terminal kapasitesine ulaşmak olduğunu belirterek, dünya merkezinde bulunan İstanbul şehrini ve tümüyle Türkiye'yi küresel havacılığın merkezi haline getirmek olduğunu kaydetti. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dhmi Genel Müdürlüğü'nün 80. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement