Kobiler Yeka Ile Enerji Üretiminde Söz Sahibi Olmak Istiyor - Son Dakika
Ekonomi

Kobiler Yeka Ile Enerji Üretiminde Söz Sahibi Olmak Istiyor

Kobiler Yeka Ile Enerji Üretiminde Söz Sahibi Olmak Istiyor

Bilindiği üzere özellikle yenilebilir enerji konusunda son dönemde büyük çaplı ihaleler gerçekleştirildi bu ihalelerin en büyük özelliği hem rakamsal olarak yüksek miktarlarda olması hem de ihaleye giren şirketleri Holding düzeyinde olmasıydı.

25.10.2017 12:10

Bilindiği üzere özellikle yenilebilir enerji konusunda son dönemde büyük çaplı ihaleler gerçekleştirildi bu ihalelerin en büyük özelliği hem rakamsal olarak yüksek miktarlarda olması hem de ihaleye giren şirketleri Holding düzeyinde olmasıydı.

Enerji ihalelerinin bir diğer özelliği ise ekonomik kalkınmayı desteklemesi ve ülke kaynaklarının daha doğru ve tasarruflu kullanılmasının sağlaması. Kalkınmayı destekleme senin yanında enerji ihaleleri şirketlerin gelişmesini ve büyümesini sağlayan ülke içindeki tüketim alışkanlıklarını destekleyici bir rol üstleniyor.

Ülke içerisinde faaliyet gösteren kobi'ler ise bu ihalelere kendilerinin de katılmasını istiyor ve talep ediyor. Bunun için de ihale bütçelerinin küçültülerek kendilerinin de küçük ölçekli ihaleler içerisinde yer almak istediklerini belirtiyorlar.

Özellikle bu konuda açıklamalarda bulunan enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever Yaptığı açıklamada son enerji ihalesinin Ağustos başında yapıldığını belirtti Açıklamasına devam eden Vatansever Beş ayrı bölgede 1000 megavat Kapasiteli rüzgar enerjisi santralinin devreye alınacağını söyledi

Yenilebilir Enerji Türk Sanayicisi İçin Büyük Fırsat

Açıklamalarına yenilebilir enerjinin Türk sanayisi için büyük bir fırsat olduğunu belirterek devam eden Vatansever  yenilebilir enerjinin 2030 yılına kadar 25 milyar dolarlık bir hacim yer atacağına belirtiyor. Aynı şekilde bu büyük fırsatın Sanayiciler tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor

Yenilenebilir Enerjide Yerli Kaynakların Desteklenmesi

Vatansever açıklamasına enerjinin cari açıkta yarattığı etkiye vurgu yaparak yenilebilir enerji de yerli üretimin desteklenmesi nin önemine vurgu yaparak devam ediyor.

" Türkiye'nin cari açığının içerisinde enerji ham maddesi ithalatının payı yüzde 80'lere yakın bir durumda. Dolayısıyla bu cari açıkta bu kadar yüksek bir oran söz konusu olduğunda bizim yerli, yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz gerekiyor. Ülkemizde bugüne kadar enerjiyi üretme noktasında destekler verildi. Bu desteklerde yatırımcılar kullandıkları makinelerin yüzde 71,4'ünü ithal ediyor. Dolayısıyla verilen destek yerli yatırımcıdan çok yurt dışına oluyor aslında. Bu destekleri sanayiciye verilirse sanayici bunu Türkiye'de üretir, destek Türkiye'de kalır."

Yüksek Teknolojili Sanayi Üretimine Geçme Şansı

Vatansever yaptığı açıklamada  yerli sanayici yeteri kadar desteklenirse hem cari açık kapat olabileceğini aynı zamanda yüksek  tek ile teknolojili Sanayi ayağına geçme şansımızın olduğunu belirtiyor aynı zamanda açıklamasında TÜİK verilerine de vurgu yapıyor.

"TÜİK verilerine göre ihracatımızın kilogram değeri 1,37 dolar. Almanya, Japonya, Güney Kore ile karşılaştırıldığında yaklaşık 4-5 kat az bir değer. Demek ki katma değeri yüksek ürünler üretemiyoruz. Enerjide fırsat var, örneğin kanat üretiminde 7-8 dolardan başlıyor kilogram ihracat değeri ve üretimin menşeiine bağlı olarak 15-16 dolarlara kadar çıkıyor. Dolayısıyla enerji sektörü bazında sanayicimiz bu kanala yönelirse katma değeri çok yüksek, Ar-Ge'si olan, daha nitelikli personel kullanabileceği, yüksek teknolojili bir sanayi ayağına geçme şansı var. Sanayici bunu yapmalı, devlet de desteklemeli."

YEKA Yenilebilir Kaynak Alanları KOBİ'iler için Büyük Fırsat

Yenilebilir kaynak alanları ile ilgili yapılan ihalenin yanında kobi'lerin desteklenmesi için ilerleyen dönemde daha çok ihaleler yapılması gerektiğini belirten Vatansever yerli girişimciliğin desteklenmesi ile birlikte ülke içerisinde büyük Enerji kuruluşlar ıçıkabileceğini belirtiyor.

"Bir tane YEKA ihalesiyle kalınmamalı, YEKA'lar artırılmalı. Bunu bin megavatlarda değil, daha düşük değerlerde yapmalı, yerli firmalarımızın da katılabilmesini sağlamalıyız. YEKA'lar pazar oluşturmaya dönük önemli projeler. Bizde büyük ölçekli çok firma yok. KOBİ'lerin girebileceği ufak YEKA'lar olmalı, kilovat bazında. Örneğin 100 kilovat, 200 kilovat. Bunlar yapılsın ki pazar oluşabilsin. Katma değerin anahtarı yenilenebilir enerji. Bu anahtarı verimli kulanabilmek için yerli üretimi sadece Ar-Ge ve yan sanayi bazında değil, ana sanayi bazında da çıkartmak gerekiyor. 100-200 kilovatlık, yerinde tüketimi özendirici YEKA'ların yapılması gerekiyor. O zaman yerli istihdam olacak, orada çalışanlar yetişecek, sektörü bilecek, dünyayı tanıyacak. O insanlar arasından girişimci çıkacaktır. Böylece Türkiye'nin de bu alanda dev firmaları olur. Bunlar adım adım olacak şeyler."

Kaynak: AA

Kaynak: Kucukisletmeler.com

Son Dakika Ekonomi Kobiler Yeka Ile Enerji Üretiminde Söz Sahibi Olmak Istiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement