Koç Holding 2023'ün ilk yarısında başarılı performansını sürdürdü - Son Dakika
Ekonomi

Koç Holding 2023'ün ilk yarısında başarılı performansını sürdürdü

Koç Holding 2023\'ün ilk yarısında başarılı performansını sürdürdü

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, güçlenen likiditeleri ile önümüzdeki dönemde tüm paydaşları için uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.

01.08.2023 19:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, güçlenen likiditeleri ile önümüzdeki dönemde tüm paydaşları için uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Koç Holding, 2023'ün ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide bazda 24,9 milyar dolar gelir elde eden Holding, aynı dönemde 1,6 milyar dolar kombine yatırım gerçekleştirdi. Böylece şirketin son 5 yıldaki yatırımları 10 milyar dolara ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çakıroğlu, global belirsizlikler ve zorlu piyasa koşullarına rağmen uzun vadeli değer yaratma hedefleri doğrultusunda yılın ilk yarısını da başarılı bir performans ile kapattıklarını belirterek, "Güçlü likidite ve bilançomuz, dayanıklı ve çeşitlendirilmiş portföy yapımız, çağın yetkinlikleriyle donattığımız insan kaynağımız, çevik yönetim anlayışımız ve en önemlisi ülkemizin geleceğine duyduğumuz inancımızla yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Koç Holding'in dinamik portföy yönetimi çerçevesinde son dönemde gerçekleştirdiği başarılı işlemlere dikkati çeken Çakıroğlu, şunları kaydetti:

"Koç Holding olarak sahip olduğumuz Yapı Kredi sermayesinin yüzde 6,8'ine denk gelen Yapı Kredi payının, hızlandırılmış talep toplama süreci sonucunda yaklaşık 6,8 milyar TL (yaklaşık 250 milyon doları) bedel ile borsa dışında uluslararası kurumsal yatırımcılara satışını başarılı bir şekilde tamamladık. Son yıllardaki en yüksek tutarlı söz konusu başarılı işlem, ülkemize, topluluğumuza ve bankamıza duyulan güvenin bir göstergesidir. Koç Topluluğu olarak Yapı Kredi'ye, bankacılık sektörüne ve ülkemizin potansiyeline olan inancımız ile yüzde 61,17 oranındaki ortaklık payımızla Yapı Kredi'deki ana hissedarlığımız devam edecek. Diğer yandan sahip olduğumuz Tat Gıda paylarının satışı dahil stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattık ve konuyla ilgili finansal danışmanlık alınması için görevlendirme yaptık. Daha da güçlenen likiditemiz ile önümüzdeki dönemde tüm paydaşlarımız için uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Avrupa'nın en çok satan ticari aracı olan Transit ailesinin 1 tonluk araç segmentindeki müşterilere yenilikçi ve verimliliği artıracak yeni çözümler sunmak üzere sıfırdan tasarlanan Custom modeli Ford Otosan Yeniköy fabrikasında önce dizel ve sonra tam elektrikli versiyonlarıyla hattan inmeye hazırlanıyor. Ford'un tam elektrikli ikinci ticari modeli olan E-Transit Custom, Ford'un elektrik dönüşümünde stratejik önem taşıyor. Nisan ayında tanıtımı yapılan, müşteri odaklı bir yaklaşımla Ford Otosan tarafından geliştirilen Transit Courier'nin de sırayla içten yanmalı ve elektrikli versiyonları Ford Otosan Craiova fabrikasında üretime girecek."

"İhracatımız ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturuyor"

Çakıroğlu, ihracat performanslarını özellikle Türkiye ekonomisine kattıkları değer açısından önemsediklerini kaydetti.

Koç Topluluğu olarak ihracatlarının Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturduğuna işaret eden Çakıroğlu, "Bunun bir yansıması olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından geçekleştirilen araştırmada, Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçısı arasında mal ihracatı yapan ilk 10 şirketin 4'ünün topluluk şirketimiz olmasından gurur duyuyoruz. Araştırmaya göre Ford Otosan ihracat şampiyonu olurken; Tüpraş ikinci, Arçelik yedinci, Tofaş dokuzuncu sırada yer aldı." açıklamasında bulundu.

Levent Çakıroğlu, Koç Holding'in Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede ilk günden bu yana yürüttüğü kapsamlı çalışmaları aralıksız sürdürdüğünü aktardı.

Topluluk şirketleri ile birlikte AFAD koordinasyonunda Adıyaman, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya'da kurdukları, yaklaşık 20 bin kişinin yaşayacağı, 5 bin konteynerden oluşan ve sosyal yaşam alanlarıyla öne çıkan Umut Kentlerde yaşamın başladığını belirten Çakıroğlu, "Umut Kentleri sadece barınma değil, yaşamla yeniden bağ kurma alanları olarak modelledik. Barınmanın yanı sıra eğitim, istihdam, spor ve sosyal hayata katılım gibi hizmet konularını önceliklendirdiğimiz Umut Kentleri, yerel ve uluslararası kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte örnek bir model olması hedefiyle hayata geçirdik. 115 binden fazla çalışma arkadaşımız, topluluk şirketlerimiz ve proje paydaşlarımızla, Umut Kentlerde yaşam devam ettiği sürece depremzedelerin yanında olmayı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Topluluk şirketlerimizin yenilenebilir enerji projelerine yönelik sürdürdüğü faaliyetler hız kazandı"

Çakıroğlu, Koç Holding'in 2022 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımlayarak çevre, sosyal, kurumsal yönetim alanlarında kaydettiği ilerlemeyi kamuoyu ile paylaştığını ifade ederek, sözlerini şunları kaydetti:

"Karbon Dönüşüm Programımız kapsamında topluluk şirketlerimizin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine yönelik sürdürdüğü faaliyetler hız kazandı. Başlattığımız yenilenebilir enerji projesi sayesinde, topluluğumuz genelindeki elektrik tüketiminin yarısından fazlasının yenilenebilir enerjiden karşılanmasını sağlayacağız. Ayrıca Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nde endüstri lideri olan Arçelik, yenilenebilir enerji alanında 10 milyon avro yatırımla güneş paneli üretimine başlayacak. Bu yılın sonuna kadar yapılacak ek yatırımla yıllık üretim kapasitesi 1 milyonun üzerine çıkacak olan güneş paneli üretim tesisi, Türkiye'nin yenilenebilir enerji dönüşümüne ivme kazandıracak."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Koç Holding 2023'ün ilk yarısında başarılı performansını sürdürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement