Merkez Bankası'nın Faiz Kararı - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'nın Faiz Kararı

Merkez Bankası\'nın Faiz Kararı

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: "Sanayinin, Türkiye’nin kalkınmasındaki rolünün öne çıkma gayretinde olduğu bir süreçte en önemli handikap olarak, yüksek faizleri görmekteyiz"

25.07.2013 14:12

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Ayhan Zeytinoğlu, Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı 75 baz puanlık artışı değerlendirirken, "Sanayinin, Türkiye'nin kalkınmasındaki rolünün öne çıkma gayretinde olduğu bir süreçte en önemli handikap olarak, yüksek faizleri görmekteyiz" ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankasının geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunda artış kararı alarak, gecelik borç verme faiz oranını 0,75 puan artırdığını hatırlattı.

Global konjonktürün, iç siyasi ve ekonomik gelişmelerdeki olumsuzlukların etkisiyle piyasalarda faiz ve kur yükselmeleri yaşandığını belirten Zeytinoğlu, bunun sonucunda da Merkez Bankasının, faiz koridorunu yükseltme şeklinde tepki verdiğini öngördüklerini söyledi.

Zeytinoğlu, Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin tahvil alımlarını azaltacağına yönelik açıklamasının ardından, gelişmekte olan piyasalardan fon çıkışlarında hızlanma yaşandığını, faizlerin yukarıya çıkarken, yerel para birimlerinin ABD doları karşısında hızla değer kaybettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu global gelişmenin yanı sıra Türkiye'de, bir bakıma eş zamanlı olarak Gezi Parkı olaylarının etkisiyle daha da fazla olumsuz etki gözlemlenmiştir. Geçtiğimiz hafta Bernanke'nin senatoda yaptığı açıklamaların etkisiyle olumsuz gidişat bir nebze yatışmış, faiz oranlarındaki pik seviyeden dönülmüş, kurda da bir dolar 1,97 liradan aşağı dönmüştür. Bu yatışmanın hemen akabinde toplanan PPK , bazı kesimlerin beklediği 100 veya üzeri baz puan artış şeklinde değil, 75 ile yetinmiştir. Sanayinin, Türkiye'nin kalkınmasındaki rolünün öne çıkma gayretinde olduğu bir süreçte en önemli handikap olarak, yüksek faizleri görmekteyiz. Bankalar arası piyasalardaki faiz oranlarının yüzde 100 üzerinde arttığı bir iki ay yaşamış bulunmaktayız. Nitekim reel sektör açısından yansıması risk primlerini de dikkate alırsak çok daha pahalıya mal olmuştur."

Merkez Bankasının konjonktüre ilişkin hassas takibinin yanı sıra kendilerinin de ilerleyen günlerde uluslararası gelişmeleri yakından takip edeceklerini ifade eden Zeytinoğlu, "Böyle bir süreçte, özel tarafta finans kurumları, reel tarafta da bizlerin istişaresi yönünde adımlarımızı hassas bir şekilde atacağımızı belirtmek isteriz. Merkez Bankası bu kararının arkasında aynı zamanda petrol fiyatlarının artışı, tarımsal ürünlerdeki ivmelenme neticesinde enflasyonist bir kaygının öne çıktığını düşünmekteyiz" ifadesini kullandı. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası'nın Faiz Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement