Mobil Ödemelerin Kalbi İstanbul'da Atıyor - Son Dakika
Ekonomi

Mobil Ödemelerin Kalbi İstanbul'da Atıyor

Mobil Ödemelerin Kalbi İstanbul\'da Atıyor

BKM Genel Müdürü Canko: "Mobil Finansal Hizmetler konusunda dünyanın önde gelen organizasyonu Mobey Forum, Türkiye’nin başarısını ve mobil finansal hizmetler alanındaki projeleri mercek altı...

10.12.2013 13:45

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, "Mobil Finansal Hizmetler konusunda dünyanın önde gelen organizasyonu Mobey Forum, Türkiye'nin başarısını ve mobil finansal hizmetler alanındaki projeleri mercek altına alacak" dedi.

Canko, mevcut projelerini ve gelecek hedeflerini paylaşmak üzere düzenlediği toplantıda mobil ödemelerin geleceğinin İstanbul'da masaya yatırıldığını söyledi.

Mobil Finansal Hizmetler (MFH) konusunda dünyanın önde gelen organizasyonu olan ve her üç ayda bir dünyanın önemli başkentlerinde buluşan Mobey Forum'un bugün ve yarın İstanbul'da bir araya geldiğini söyleyen Canko, Mobey Forum'un tek Türk üyesinin BKM olduğuna ve tüm bankaları bu platformda temsil ettiklerine dikkati çekti.

Mobil finansal hizmetler için dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Mobey Forum üyelerinin bu yıl İstanbul'da toplanmasında Türkiye'nin bu alandaki başarısının önemli rol oynadığını vurgulayan Canko, iki gün boyunca Avrupa ve Kuzey Amerika olmak üzere 35 ülkeden, 55 kurumdan 100'den fazla katılımcı ile gerçekleştirilecek toplantılarda Türkiye'nin başarısı ve mobil finansal hizmetler alanındaki projelerinin mercek altına alınacağını ifade etti.

Canko, mobil finansal hizmetler alanındaki tüm gelişmeleri takip eden dünyanın en önemli organizasyonu Mobey Forum'un, İstanbul'da iki gün boyunca, mobil cüzdanlara yönelik bankaların stratejileri, uluslararası havaleler ve Yakın Alan İleşitimi (NFC) konusunda çalışmalara imza atacağını belirtti.

Toplantılarda Türk bankalarının da Mobey Forum üyeleri ile buluşarak mobil finansal hizmetler alanında dünyanın farklı ülkelerindeki çalışmalar konusunda bilgili alışverişinde bulunabileceğini anlatan Canko, "Her yıl 4 kez, üç ayda bir toplanan ve İngiltere, İspanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Almanya, Norveç, İsveç, Finlandiya, İrlanda, ABD, Kanada gibi daha birçok farklı ülkeden üyeleri bulunan Mobey Forum üyeleri bu yıl ilk kez Türkiye'ye geldi. Mobey Forum üyeleri ile bankalarımız toplantılarda bir araya gelecek ve mobil finansal hizmetler konusunda Türkiye deneyimleri ile dünya deneyimleri konusunda bilgi alışverişinde bulunabilecekler. Mobey Forum İstanbul'la birlikte yabancı katılımcılar 'Bankacılıkta inovasyon'un merkezine geldiler" dedi.

Türkiye'nin ödeme sistemlerinde Avrupa'da 2. sırada olduğuna dikkati çeken Canko, kartlı ödeme sistemlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Temmuz 2013 itibariyle 56,7 milyon kredi kartı sayısı ve 98,3 milyon banka kartı sayısı ile Avrupa'da 2. sıradayız. Banka ve kredi kartları toplamı 150 milyon adede yaklaştı. Bu rakam Türkiye'de finansal erişebilirliğin gayet olgunlaştığını gösteriyor. 2013 yılında Türkiye, 2,3 milyon POS cihazı ile Avrupa'da 1. sırada iken,  41 bin ATM ile Avrupa'da 6. sırada yer alıyor. Tabii ATM'ler yeterli mi sorusu gündeme geliyor? Türkiye büyük bir coğrafya ve ATM'ler en az kartlar kadar artması gerekiyor. Elimizdeki rasyolara göre Türkiye'de her 10 bin kişiye 1 ATM düşmesi gerekiyor, yani ortalama 70 bin - 75 bin ATM'ye ulaşmamız gerekiyor."

Türkiye'nin Mobey Forum için önemini anlatan Canko, "Türkiye'de teknolojiye çabuk adapte olan nüfus var. 4,3 milyon mobil bankacılık müşterisi var. 5 internet bankacılığı müşterisinden 1'i aktif mobil bankacılık müşterisi. '2023 Nakitsiz Ödemeler' vizyonu olan ödeme sistemlerimiz var. Ödeme sistemlerinde dünyanın en yenilikçi pazarlarındanız" dedi.

Canko, BKM'nin 7 yıl önce hizmete sunduğu chip&PIN geçişini başarılı bir şekilde başardığını, birçok gelişmiş ülkenin bu seviyede başarıyı yakalayamadığını ve geçişi başarılı bir şekilde yapan başka ülke olmadığını söyledi.

"Yıl sonunda internetten yapılan kartlı ödeme hacminin 35 milyar liraya ulaşacağını tahmin ediyoruz"

İnternetten yapılan kartlı ödeme hacminin artmaya devam ettiğini ve bu yılın eylül ayı itibariyle internetten ödeme hacminin 29 milyar liraya ulaştığını ifade eden Canko, "Toplam kartlı işlemler içinde internetin payı yüzde yüzde 8,4 düzeyinde. Yıl sonunda internetten yapılan kartlı ödeme hacminin 35 milyar liraya ulaşacağını tahmin ediyoruz. Türkiye'de elektronik ticaretin artmasında, sağlanan güvenli altyapı hizmetleri yatıyor" dedi.

Dünyada mobil ticaretin hızla büyüdüğünü söyleyen Canko, 2013 yılında geçen yıla göre mobil ödeme hacminin yüzde 82 oranında artarak, 39 milyar dolara yükseldiğini ve bunun yüzde 60'ının tablet üzerinden gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Canko, internetten alışverişin adresi ödeme platformu BKM Express'i iPhone uygulamasıyla akıllı cihazlara taşıyan BKM'nin mobilde Android tabanlı cihazları da projesine dahil ettiğini ifade etti.

Yeni uygulama ile BKM Express Mobil'in tüm bankalara, operatörlere, işyerlerine, kartlara ve akıllı cihazlara açık olduğunu belirten Canko, uygulamanın her an her yerden para transferi ve alışveriş keyfi yaşatmaya devam ettiğini anlattı.

BKM Express  üye işyeri sayısının 185'e ulaştığını ve üye sayısının ise 200 bin civarında olduğunu dile getiren Canko, üye banka sayısının da her geçen gün arttığını ve 13'e ulaştığını söyledi.

Basın mensuplarının kredi kartları ile ilgili son düzenlemelere ilişkin soruları üzerine yorum yapmayacağını sadece rakamsal bazı veriler vereceğini ifade eden Canko, "Kredi kartı sayısı son düzenlemelerle nasıl etkilenir diyorsunuz? Hiçbir spekülasyon ve yorum yapmadan veri vereceğim. Son 3 aydır kredi kartı sahipliği ilk defa düşük seyrediyor neredeyse artmıyor. Gündemdeki konular, BDDK'nın aldığı önlemler, Tüketici Kanunu bunları üst üste koyduğunuz zaman kart kullanıcıları mesajı almış ve kart kullanım taleplerini azaltmış. Aynı şekilde reel anlamda kartlarla alışverişler de yavaşlamış durumda" diyerek sözlerini tamamladı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Mobil Ödemelerin Kalbi İstanbul'da Atıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement