Profesör Ban: "Soma Üzerinden Ekonomik Gerilim Oyunu" - Son Dakika
Ekonomi

Profesör Ban: "Soma Üzerinden Ekonomik Gerilim Oyunu"

Profesör Ban: "Soma Üzerinden Ekonomik Gerilim Oyunu"

Prof. Dr. Ünsan Ban, "Gezi Parkı ve 17 Aralık operasyonlarının ardından Soma üzerinden de gerilim oyunu oynanıyor.

20.05.2014 13:51

Prof. Dr. Ünsan Ban, "Gezi Parkı ve 17 Aralık operasyonlarının ardından Soma üzerinden de gerilim oyunu oynanıyor. Fakat Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye ekonomisi artık kırılgan değil" dedi.

Katıldığı bir konferansta çarpıcı açıklamalarda bulunan THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu söyledi. Profesör Ban, "Siyasi ve ekonomik istikrar, iktidar partisinin 30 Mart zaferiyle perçinlendi. Buna rağmen, Türkiye ekonomisine kırılgan damgası vurmak isteyenlerle, yüreğimizi kanatan maden faciasını bile adeta sevinçle karşılayacak kadar azıtanlara bir tokat da cari işlemler dengesinden geldi. Gezi Parkı ve 17 Aralık operasyonlarının ardından Soma üzerinden de gerilim oyunu oynanıyor fakat Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye ekonomisi artık kırılgan değil. Mart dönemi mali açığımız büyük gerilemeyle 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti, rakam iyi gidişe işaret. Ocak-Mart döneminde de bir önceki yıla nispetle 5,1 milyar dolarlık azalma var. Bu iyileşmede dış ticaret açığının 11,9 milyar dolara düşmesi etkili oldu. Net hizmet gelirlerinin 229 milyon dolar artışla 2,7 milyar dolara çıkması da olumlu gidişe katkı sağladı. Dahası, aynı dönem içerisinde yurt dışı yerleşiklerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar da artış gösterdi" dedi.

"CARİ AÇIK DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE"

Cari açığının düşme eğilimine girdiğini söyleyen Ban, "Mart dönemindeki para girişi 1,4 milyar dolar olurken, yabancıların Ocak-Mart döneminde yaptıkları toplam yatırımlar da 4,2 milyar dolara yükseldi. Kriz tellallarının her fırsatta öne çıkarttıkları cari açık, 2014'ün ilk çeyreğindeki gerçekleşmeler dikkate alındığında düşüş eğilimine girmiş görünüyor. 2014 yılı sonunda 40-45 milyar dolara kadar gerilemesini beklediğimiz cari açık, önümüzdeki süreçte çok daha kolay finanse edilecek olsa da, bir takım kişi ve kuruluşlar bu gelişmeleri dikkate almayarak bildiklerini okumaya devam ediyor" diye konuştu.

"SOMA ÜZERİNDEN GERİLİ OYUNU OYNANIYOR"

Soma üzerinden gerilim oyunu oynandığını belirten Prof. Dr. Ünsan Ban, "Neyse ki, siyasi ve istikrara karşı kurulan Gezi Parkı ve 17 Aralık tezgahları tam anlamına ile başarısızlığa uğradı. Milletin iradesinin tecelli ettiği 30 Mart seçimleri sonrasında, cari açıktaki iyileşme ile birlikte Dolar/TL kuru ve faiz oranlarının da 17 Aralık müdahalesi öncesindeki normal seviyelerine dönmüş olması, ülkemiz açısından işlerin iyiye gittiğini gösteriyor. Politik risk düşüyor, Dolar/TL kuru geriliyor, ülkeye olan doğrudan yatırımlar artıyor, faiz oranları olağan seviyelerine iniyor. Soma faciasının hemen ardından, sahnelenen ve yine Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında Türkiye'yi hedef aldığı açıkça görülen gerilim oyunu ekonomiyi tehdit etmeye devam edecek. Gezi Parkı olaylarının yıl dönümü öncesinde teyakkuzda olunmalı" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Profesör Ban: 'Soma Üzerinden Ekonomik Gerilim Oyunu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement