SPK Tasarısının Yasalaşması Bekleniyor - Son Dakika
Ekonomi

SPK Tasarısının Yasalaşması Bekleniyor

SPK Tasarısının Yasalaşması Bekleniyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nın, yılın son çeyreğinde yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

12.09.2012 14:41  Güncelleme: 14:42

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nın, yılın son çeyreğinde yasalaşmasını beklediklerini belirterek, "Tasarıdaki öngörü, Bakanlar Kurulu Kararı'yla ürün borsası AŞ'nin kurulmasıdır" dedi.

Yücel, Ürün Borsası AŞ'nin kurulmasıyla lisanslı depoculuk sistemine duyulan güvenin ve sistemin işlerliğinin artacağını söyledi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nca (TEPAV), "Türkiye'de Lisanslı Depoculuk: Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu bir panel düzenledi.

Panele Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Adem Şahin, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Peter Bryde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel ve diğer ilgililer katıldı.

Toplantıda konuşan Yücel, lisanslı depoculuk faaliyeti için bakanlıktan 2 yıl içinde 7 şirketin kuruluş izni aldığını ve bu şirketlerin kuruluşunda öngörülen depolama kapasitelerinin 327 bin 500 ton olduğunu ifade etti.

Yılın sonuna kadar ise en az 3 şirkete daha lisans verilmesi ve hububat ile baklagillere ilave olarak fındık, pamuk ve zeytin ürünlerinde de lisanslı depoculuk faaliyetlerinin başlatılmasının hedeflendiğini anlatan Yücel, sistemin her geçen gün daha iyi bir noktaya doğru ilerlediğini söyledi.

Ürün Borsası AŞ'nin kuruluşuyla ilgili uzun bir süredir Bakanlığın koordinasyonunda yoğun bir çalışma yürüttüklerini ancak muvaffak olamadıklarını dile getiren Yücel, şunları kaydetti:

"Gelinen nokta itibariyle Bakanlığımız ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun bir mutabakatı söz konusudur. Bu mutabakat, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'na da yansıtılmıştır. Yılın son çeyreğinde yasalaşmasını beklediğimiz tasarıdaki öngörü, Bakanlar Kurulu Kararı'yla Ürün Borsası AŞ'nin kurulmasıdır. Aksine bir gelişme olmadığı takdirde Ürün Borsası AŞ'nin muhtemel kurucuları da 2010-2011 yıllarında Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülen kuruluş çalışmasında yer alan muhtemel ortaklar olacaktır."

-"Tek bir Ürün Borsası AŞ kurulacak"-

Ürün Borsası AŞ'nin varlığının zorunlu olduğunu belirten Yücel, "Kanunda ulusal, bölgesel ve uluslararası yetkiyle ürün borsaları birden fazla kurulabilir dense de Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) aldığı prensip kararıyla ulusal ve uluslararası yetkiye sahip tek bir Ürün Borsası AŞ kurulacaktır" dedi.

İsmail Yücel, Ürün Borsası AŞ'nin kurulmasıyla lisanslı depoculuk sistemine duyulan güvenin de sistemin işlerliğinin de artacağını kaydetti.

-"Tarım ve hayvancılık, önümüzdeki yılların parlayan yıldızı olacak"-

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı da son 3 yılda gıda ürünlerinin ortalama fiyatlarının dolar bazında yüzde 35, tarımsal ham madde fiyatlarının da yüzde 49 oranında arttığını söyledi.

Tarım ve hayvancılığın, önümüzdeki yılların "parlayan yıldızı" olacağını vurgulayan Yardımcı, ticaret borsalarının Türkiye'de tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli bir rolü olduğunu ifade etti.

Yardımcı, lisanslı depoculuğu ve ürün ihtisas borsacılığını, ticaret borsacılığı sistemini modernize etmek için önemli bir basamak olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Adem Şahin ise sistemde bugüne kadar yapılan mevzuat ve diğer çalışmalar ile sistemde karşılaşılan sorunları anlattı. Şahin, depolama ücretlerinin sübvanse edilmesi, lisanslı depoculuğa yapılan yatırımların teşvik edilmesi, ürün ticaret borsasının kurulması, KDV muafiyetinin genişletilmesi ve sosyal güvenlik prim kesintisinin yeniden düzenlenmesiyle bu sorunların ortadan kalkabileceğini ifade etti.

Muhabir: Hüseyin Karatepe

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement