TBB Başkanı Aydın, Aa Finans Masasına Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TBB Başkanı Aydın, Aa Finans Masasına Konuk Oldu Açıklaması

TBB Başkanı Aydın, Aa Finans Masasına Konuk Oldu Açıklaması

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, aktifte tuttukları bazı kalemlerin risk ağırlığının farklı olduğunu belirterek, "Bu farklı olunca da sermaye yeterlilik rasyosunu farklı şekilde etkilemektedir."

29.11.2012 15:39

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, aktifte tuttukları bazı kalemlerin risk ağırlığının farklı olduğunu belirterek, "Bu farklı olunca da sermaye yeterlilik rasyosunu farklı şekilde etkilemektedir. Merkez Bankası birtakım değişiklikler yaptı. Türkiye yatırım yapılabilir seviyeye bir not daha alırsa, bizim eurobond ihraçlarından kaynaklanan ve 0,50 gibi sermaye yeterliliğimize etki olan husus da ortadan kalkacaktır" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Aydın, Türk bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin toplam krediler içindeki payının yüzde 3 olduğunu söyledi. Bunun yönetilebilir bir oran olduğunu aktaran Aydın, "Türkiye'nin büyümesi yüzde 9'lardan yüzde 3-3,5'lara inmiş olmasına rağmen, kredi kalitesinde söylendiği kadar bir bozulma olmamıştır. Yönetilebilir bir orandır. Bunun da nedeni şudur; bankacılık iyi kredilendirme yapıyor. İkincisi reel sektör de bizden kredi talebinde basiretli davranıyor. Çabuk piyasa değiştirebiliyor" dedi.

Türkiye'nin AB'ye olan ihracatının azalmasına rağmen toplam ihracatını artırmasının reel sektörün halen satış yapabildiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Aydın, kredi kalitesinde herhangi bir bozulma olmadığını ve bozulma beklentisinin de bulunmadığını ifade etti.

Verilen kredilerin geri dönüşlerinde her zaman ufak tefek kayıp-kaçakların olduğuna dikkati çeken Aydın, ancak bunun Türk bankacılık sektörünün mali yapısını asla tehdit etmediğini dile getirdi.

-"İnternet bankacılığı müşteri sayısı 21 milyon"-

İnternet bankacılığı müşteri sayısının 21 milyon olduğu bilgisini veren Aydın, bu müşterilerin 10 milyonunun aktif olduğunu kaydetti. Bunların 9 milyonunun bireysel müşteri olduğunu vurgulayan Aydın, kalanının da kurumsal müşteri olduğunu aktardı.

Aydın, internette 40 milyon işlem yapıldığını belirterek, Türk bankacılık sektörünün sadece internet bankacılığını kullanmadığını diğer alternatif dağıtım kanallarını da kullandığına dikkati çekerek, "Burada 3 şey önemli. Bunlardan birisi insan kaynağı, biri sermaye, diğeri de teknolojidir. Türk bankacılık sektörü teknolojiyi iyi kullanmaktadır. Bu müşterilerin hem zaman tasarrufu, hem de müşterilerin şubeye gitmesini gerektirmediği için sektörün operasyonel giderlerini sağlıklı yönetmesine imkan sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Türk bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 16,5 olduğu bilgisini veren Aydın, bu oranın son derece yüksek olduğunu dile getirdi.

Kabul edilebilir sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 8 olduğunu anımsatan Aydın, Türkiye'deki bankacılık otoritesinin bunu yüzde 12 olarak uyguladığını ve sektörün halen o sınırların üzerinde olduğunun altını çizdi.

Aktifte tuttukları bazı kalemlerin risk ağırlığının farklı olduğunu belirten Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu farklı olunca da sermaye yeterlilik rasyosunu farklı şekilde etkilemektedir. Merkez Bankası birtakım değişiklikler yaptı. Türkiye yatırım yapılabilir seviyeye bir not daha alırsa, bizim eurobond ihraçlarından kaynaklanan ve 0,50 gibi sermaye yeterliliğimize etki olan husus da ortadan kalkacaktır. Merkez Bankası sermaye yeterliliğimizi negatif etkileyen hususta gerekli gayreti göstermiş ve düzenlemeyi yapmıştır. Risk ağırlıkları bankalar için sermayeyi yiyen bir husus olarak gözükmekle birlikte, bankaların güçlü kalabilmeleri için de otoritelerin zaman zaman farklılaştırma uygulamalarını da görüyoruz. TTK ve Borçlar Kanunu'nda yapılan değişikliklerle hayatın kolaylaştırılması, ticaretin daraltılmaması, müşteri banka ilişkilerinin hızlı bir şekilde devam etmesi için bazı eleştirilerimiz olmuştu. Bu konuda ekonomi yönetimiyle, konunun sahipleriyle birtakım toplantılar yaptık. Taleplerimizin bir bölümü zaten yasa yürürlüğe girmeden düzeltildi. Ama yasaların temel mantığına, çağa uyumuyla çelişmemek hususuyla taleplerimizi iletiyoruz. En çok tartışılan konu eş kefaletidir. Toplumda onun uygulanması konusunda birtakım güçlüklerle karşılaşıyoruz. Bu konuda bizim operasyonel anlamda sıkıntılarımız oluyor. Müşterilerin de sıkıntıları oluyor. Bu konuda TTK ve Borçlar Kanunu'na yönelik bazı taleplerimiz var. Zaman içerisinde dikkate alınacağını ümit ediyoruz. Ama şu anda hayatı durduracak iş yapma girişimimizi ortadan kaldıracak bir sıkıntının da olmadığının altını çiziyorum. 'Yarın olsun' dediğimiz bir talebimiz kalmamıştır."

(Sürecek)

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TBB Başkanı Aydın, Aa Finans Masasına Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement