Teröre Lanet ve Cumhuriyet Buluştu 50 Milyon YTL'lik Bayrak Satıldı - Son Dakika
Ekonomi

Teröre Lanet ve Cumhuriyet Buluştu 50 Milyon YTL'lik Bayrak Satıldı

Teröre Lanet ve Cumhuriyet Buluştu 50 Milyon YTL\'lik Bayrak Satıldı

Hakkari'deki Yaşanan Son Saldırının Ardından Teröre Lanet İçin Sımsıkı Sarılınması ve Cumhuriyet Bayramı Birleşince, 250 Bayrak Üreticisi Son 5 Günde 6 Aylık Satış Yaptı. Bu Yıl 90 Milyon YTL'ye 10 Milyona Yakın Bayrak Satışının Gerçekleştiği Türkiye'de Son 5 Günde Alınan Bayrak Sayısı 5 Milyon Adedi, Harcanan Bedel de 50 Milyon YTL'yi Buldu.

29.10.2007 01:36

Hakkari’deki yaşanan son saldırının ardından teröre lanet için sımsıkı sarılınması ve Cumhuriyet Bayramı birleşince, 250 bayrak üreticisi son 5 günde 6 aylık satış yaptı. Bu yıl 90 milyon YTL’ye 10 milyona yakın bayrak satışının gerçekleştiği Türkiye’de son 5 günde alınan bayrak sayısı 5 milyon adedi, harcanan bedel de 50 milyon YTL’yi buldu.

TERÖR olaylarında hayatını kaybeden şehitlerin cenazeleri, ardından gelişen ’teröre lanet’ gösterileri ile Cumhuriyet Bayramı birleşince, 250 bayrak üreticisi bugüne kadar hiç karşılaşmadıkları, üretim kapasitelerini aşan bir taleple karşı karşıya kaldı. Bu yıl 90 milyon YTL’ye 10 milyona yakın bayrak satışının gerçekleştiği Türkiye’de son 5 günde alınan bayrak sayısı 5 milyonu, firmaların bu satışlardan elde ettiği ciro da 50 milyon YTL’yi buldu.

5 GÜNDE 6 AYLIK SATIŞ: Sektörde 5 günde 6 aylık satışın gerçekleşmesi sonucunda firmaların kapasitesi yetersiz kalınca sokaklarda satılan bayrak fiyatları da bir anda 2-3 kat artış gösterdi. Sıradan bir günde 5 YTL’ye alıcı bulan 50 santime 75 santim ebadındaki bayraklar şimdi 15 YTL’ye varan bedeller karşılığında satılmaya başlandı. Son 1 hafta içinde 10 metreye 15 metre ebadındaki 1.000 YTL’lik bayraklarda da talep patlaması yaşandı. Ancak, kumaşların talebi karşılamaya yetmemesi sonucunda çok sayıda üretici siparişleri geri çevirmek zorunda kaldı. Özellikle plaza, iş merkezi gibi ticari alıcıların özel sipariş dışında satın alabildikleri en büyük bayrak ebadı 54 metrekare oldu.

ŞEHİTLERİN MEMLEKETİ: Bu yıl İstanbul’dan sonra en fazla talep Hakkari Yüksekova’nın Dağlıca beldesinde pusuya düşürülerek hayatını kaybeden 12 şehidin memleketinden geldi. Bu şehirler arasında en çok Yozgat ve Aydın öne çıktı. Bunda da hem cenazelere kastılan halkın, hem de halka bayrak dağıtmak için yarışan belediye, sendika, baro gibi kurum ve kuruluşların talebi etkili oldu. Olayları protesto etmek için Ankara’da faaliyet gösteren 2 bin 100 minibüsün tamamı bayraklarla donatılırken, Şehit Piyade Onbaşı Lokman Eker’in Yozgat’taki cenazesi için sadece baronun siparişi 17 bin adedi buldu.

MİTİNGLERİ İKİYE KATLADI: Bundan önceki yıllarda özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda en fazla satışı yapan firmalar Güneydoğu’da yaşanan olayların ardından bu yıl geçtiğimiz yılki Cumhuriyet Bayramı satışlarını beşe katladı. Ankara Tandoğan’dan İstanbul Çağlayan’a, İzmir Alsancak’tan Manisa’ya kadar birçok şehirde gerçekleşen Cumhuriyet mitinglerinde satılan bayrak adedi de Cumhuriyet Bayramı’nın yarı hacminde kaldı. 2 milyon bayrak satışının yapıldığı mitinglerde 20 milyon YTL’ye yaklaşan bir satış hacmi oluşmuştu.

TALEP KUMAŞ BAYRAKTA: Önceki yıllarda Türk Bayrağı’ndan çok özel flama üretimine ağırlık veren firmalar bu yıl cirolarının büyük bölümünü Türk bayrağı satışlarından kazandı. Talep özellikle kumaş bayrakta yoğunlaşırken, özellikle alışveriş merkezlerinin ilgi gösterdiği kağıt bayrak satışları cirodan yüzde 5 pay bile alamadı. Firma, belediye, federasyon gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun talebine rağmen en fazla alımı gerçekleştiren bireysel alıcılar oldu. Ticari alıcıların satışlardaki payı yüzde 40’da kaldı.

Keşke terör olmasaydı ben satmamaya razıydım

ÖZELLİKLE pazar günkü şehit haberlerinden sonra bir anda talep patlamasıyla karşılaştıklarını söyleyen bayrak imalatçısı Ekrem Dernek, "Bu talebe yetişebilmek için sabahlamak zorunda kaldık. Hem bireylerden, hem de şirketlerden çok sayıda sipariş aldık. Ancak bu satışı terör tetikledi. Keşke terör olmasaydı. Ben bu kadar bayrak satmamaya razıydım. Ben nasılsa her yıl olduğu kadar satardım" dedi.

Bu satış 75’nci yılı da geçti

BUNDAN önceki satış rekorunun Cumhuriyet’in 75’nci yılı kutlamalarında yaşandığını söyleyen Kılıç Bayrak’ın sahibi Hasan Kılıç, "Cumhuriyetin 75’nci yılında hatıra olarak saklamak isteyenler sadece o yıl sahip olabilecekleri 75’nci yıl logolu bayraklara sahip olmak için akın etmişti. 19 Mayıs ve 30 Ağustos’ta zaten fazla talep olmadı. Ancak bu yıl 75’nci yılı da geride bıraktı. Bir senedir hazırlık yapıyordum. Yine de talebi karşılayamadım" dedi.

PO, 500 bin bayrak dağıtacak

TÜRKİYE’nin ilk milli akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda 500 bin Türk bayrağı dağıtacak. PO CEO’su Melih Türker, "Türk ordusunun akaryakıt ihtiyacını karşılamaktan her zaman gurur duyan PO bayram coşkusunu yollara taşıyacak" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Teröre Lanet ve Cumhuriyet Buluştu 50 Milyon YTL'lik Bayrak Satıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement