Konut ve Çocuk Yardımı Kanun Teklifleri Mecliste - Son Dakika
Ekonomi

Konut ve Çocuk Yardımı Kanun Teklifleri Mecliste

Konut ve Çocuk Yardımı Kanun Teklifleri Mecliste

Torba yasa olarak adlandırılan ve içinde konut, çocuk ve evlenme yardımından, sosyal düzenlemelere kadar bir çok yasa teklifinin bulunduğu düzenleme komisyona sunuldu.

12.03.2015 09:49  Güncelleme: 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca'nın imzasını taşıyan torba yasa Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülmeye başlandı.

ÇOCUK, EVLİLİK, KONUT YARDIMI

Kanun teklifinde, yeni doğan çocukların ailelerine 300-600 lira ödeme yapılması, evlenmek isteyen gençlere çeyiz yardımı, konut sahibi olmak isteyen vatandaşların açtırdıkları konut tasarruf hesabına devlet katkısı, ön ödemeli konut satışlarının tekrar düzenlenmesi, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınmasında bazı belediyeler ile halk otobüsçüleri arasında yaşanan sorunlara karşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan belediyelere ödenek aktarılması ve yüksek öğrenim harçlarının yeniden düzenlenmesi gibi birçok önemli madde bulunuyor.

HALK OTOBÜSLERİ İLE BELEDİYELAR ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK

Eskişehir'de de aylardır gündeme taşınan halk otobüsçüleri ile belediyeler arasındaki anlaşmazlık, teklif edilen madde ile çözüme kavuşuyor. Böylece belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacak.


KONUT SATIŞINDA DEVİR VEYA TESLİM SÜRESİ

Torba yasada yer alan maddeyle, ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresinin 36 aydan 42 aya çıkartılması teklif ediliyor. Bazı büyük çaptaki projelerin tamamlanmasının 36 ayda mümkün olmaması ve işini düzgün yapan firmaların dahi bu süre içerisinde tüketicilere konut teslimatı yapamamasından dolayı firmalar ağır cezalara maruz kaldığı için, ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresinin 42 aya çıkarılması öngörülüyor.

Özellikle konut fiyatlarının düştüğü dönemlerde sözleşmeden dönme hakkının çok sayıda tüketici tarafından kullanılması durumunda, satıcı firmaların ekonomik yapıları olumsuz etkilendiğinden ve projelerin tamamlanamaması nedeniyle bu hakkını kullanmayan diğer tüketiciler de dolaylı olarak zarar gördüğünden, söz konusu değişikliğin yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

ÇEYİZ HESABI PROGRAMI

AK Parti Milletvekili Koca'nın imzasını taşıyan teklifle, Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde çeyiz hesabı ile yeni evlenecek çiftlerin ve çocuğu olan çiftlerin desteklenmesinin yasal dayanağı ortaya konuluyor. Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı Eylem Planında yer alan gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla bir çeyiz hesabı programı başlatılarak, devlet tarafından belirlenecek oranda destek sağlanması öngörülüyor.

Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde yurt içi tasarruf oranlarının artırılması ve konut sahibi olmayan bireylerin ilk konut edinimlerini desteklemek amacıyla konut tasarruf hesabı programı başlatılarak, devlet tarafından belirlenecek oranlarda katkı sağlanması planlanıyor.

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte, Türk vatandaşı olan her anne veya babaya birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve daha sonraki çocuklar için ise 600 Türk Lirası doğum yardımı yapılacağı belirtildi.

ÖĞRENCİLERE MÜJDE

Pakette, öğrencilerin mağduriyetini gidermeye yönelik adımlar da yer alıyor. 2014-2015 eğitim öğretim yılı güz döneminde öğrenciler hakkında artırımlı ücret uygulaması başlamış, bazı yüksek öğretim kurumları bu uygulamaya göre öğrencilerden artırımlı ücret alırken, bazıları ise kanun değişikliği çalışmalarını gerekçe göstererek almamıştı.

26 Kasım 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan 6569 Sayılı Kanun ile artırımlı ücret uygulaması programın süresi içerisinde kaldırılmış, sadece program süresinde bitiremeyenlere katlamalı kısım kaldırılarak yeniden artırımlı olarak düzenlenmiş, bu düzenleme ile bazı yüksek öğretim kurumları tarafından öğrencilerden artırımlı ücret alınmıştı. Bu sebeple yüksek öğretim kurumlarındaki öğrenciler arasında uygulamada birliğin sağlanabilmesi için 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde alınan artırımlı ücretlerin katkı payı/öğrenim ücreti dışındaki kısmının iadesi amacıyla geçici madde düzenlenerek, mağduriyetin giderilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Konut ve Çocuk Yardımı Kanun Teklifleri Mecliste - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • nerdeee: Geçen seçimden öncede bu maddeler gündeme getirilmişti. Kandırmayın beyler. Yemezler. Hani evlilik kredisi veriyordunuz. Sizin verdiğiniz parayla memur bir paket çocuk bezi alamıyor. Akşam sabah haber yapıldı . Çocuk yardımı diye. O yardım sadece doğum ile bir kez veriliyor. Ve yıllardır olan bir yardım. 180 lira olan yardımı 300 yapacaz dediniz. Oldu mu?Bir doğum vatandaşa en az iki milyona mal oluyor. Bırakın bu boş lafları. 1 0 Yanıtla
  • ahmet: yalan bunlar seçim öncesi vaatler bundan kaç ay önce bu mevzuyu açıkladılar niye yapmadılar kendileri için jet kanunlar çıkarıyorlar 1 0 Yanıtla

Advertisement