Köylü Su Kaşifleri Türkiye'yi, Londra'da Temsil Etmeyi Hedefliyor - Son Dakika
Genel

Köylü Su Kaşifleri Türkiye'yi, Londra'da Temsil Etmeyi Hedefliyor

Köylü Su Kaşifleri Türkiye'yi, Londra'da temsil etmeyi hedefliyor Türkiye'de birinci oldular, yeni hedefleri dünya finalleri Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak, "Çocuklarımızın elde ettiği başarı gurur verici"TEKİRDAĞ - Büyükşehir Yasası ile köyken mahalle olan Tekirdağ'ın Saray...

28.05.2017 10:32

Köylü Su Kaşifleri Türkiye'yi, Londra'da temsil etmeyi hedefliyor

Türkiye'de birinci oldular, yeni hedefleri dünya finalleri

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak, "Çocuklarımızın elde ettiği başarı gurur verici"

TEKİRDAĞ - Büyükşehir Yasası ile köyken mahalle olan Tekirdağ'ın Saray ilçesi Güngörmez Mahallesi İlkokulu öğrencileri, kısıtlı imkanlarla katıldıkları 'Su Kaşifliği' projesi kapsamında, Türkiye geneli kendilerinden daha iyi imkanlara sahip 678 ekip arasından birinciliğe hak kazandı. Yeni hedefleri ise Türkiye'yi Londra'daki uluslar arası finalde temsil etmek. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuyla alakalı açıklamasında, "Çocuklarımızın elde ettiği başarı gurur verici" dedi.

Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı'nın HSBC Su Programı desteğiyle yürütmekte olduğu, 11 ülkeden 8-14 yaş gurubundaki öğrencilerin katıldığı, okul ve toplumlardaki su meselelerine karşı çocukları birlikte eyleme geçmelerine karşı teşvik eden, eğlenceli, ilham verici ve öğrencilerin suyla ilgili farkındalığını arttırmayı amaçlayan 'Su Kaşifi Programı' kapsamında Güngörmez İlkokulu öğrencileri gösterdikleri başarı sonucunda Türkiye birincisi oldu.

Elde ettikleri başarı neticesinde 'Su Festivali' düzenlemeye hak kazanan Güngörmez İlkokulu, düzenledikleri festivalde de su bilincinin kazandırıldığı kişi sayısı, su tasarrufu taahhüdü veren kişi sayısı ve festivalin amaca hizmet etmedeki başarısının değerlendirilmesinin ardından festival düzenlemeye hak kazanan 16 okulun önüne geçerek Türkiye'yi Londra'da gerçekleşecek uluslararası finallerde temsil etmeyi hedefliyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çocukların duyarlılığının herkese örnek olması gerektiğini belirterek, "Bu çocukların elde ettiği başarı ve su farkındalığı bir domino etkisi oluşturdu. Çocuklarımız, başlattıkları su farkındalığı ile önce Güngörmez İlkokulu ve Güngörmez Mahallesi'nde, daha sonra Saray ilçesi ve tüm ilde dikkatleri çekmeyi başardılar. Elde ettikleri başarı gurur verici" dedi.

Projeye 104.45 Derece ismiyle katılan 9 kişilik ekibin koordinatörü Sınıf Öğretmeni Nilay Diner ise açıklamasında, "9 Su Kaşifim ve ben 8 Aralık 2016 tarihinde projeye katıldık. O günden bu yana 24 zorlu etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinlikler sonucu projede ayın okulu seçildik. Aralık ayının sonunda da Türkiye birincisi ve uluslar arası düzeyde ikinciliğe yükseldik" dedi.

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Diner, "Bu süreçte biz kendi çevremizde, okulumuzda, çocuklarımızın ailelerinde, su bilinci, su tasarrufu bilinci farkındalığı oluşturmaya çalıştık. Çocuklar bunun için çok çabaladılar. Su bilincinin kazandırılmasının dışında bu projeye girdikten sonra tüm okulumuzda çocuklarımızın özgüvenleri arttı. Bundan sonra girdiğimiz tüm projelerde çocuklar oldukça özverili, çalışma bilinci tam olarak gerçekleştirdikleri birçok projede başarı elde ettik" diye konuştu.

Proje kapsamında 'Su Festivali' düzenlediklerini anlatan Diner, "Proje kapsamında 'Su Festivali' yapıyoruz bu gün. 678 ekip vardı evvelinde 17 okula elendik ve şu anda yine birinci sıradayız. Bu festivallerle elde edeceğimiz başarılar sonrasında okullarımız 5'e düzecekler. 5 okul 19 Haziran'da Türkiye finallerinde yarışacak. Sonrasında birinci olan ekip uluslar arası düzeyde ülkemizi Londra'da yapılacak finallerde temsil edecek" ifadelerini kullandı.

"Su Kaşifliği bana çok şey kattı"

Su Kaşifi Melisa Çiçek de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz bu Su Kaşifliği'nde suyumuzu ne kadar harcadığımızı, ne kadar saklı su olduğunu gördük. Ben önceki hayatımda suyla alakalı pek fazla bir şey yapmadığımı anladım. Su Kaşifliği bana çok şey kattı ve artık evde de ailelerimize de gösterdik. Diğer insanlarında su kullanımıyla ilgili çevrelerine ve ailelerine duyarlı olmalarını istiyoruz biz. İnsanların banyo sürelerini azaltmalarını istiyorum. Çünkü gerçekten dünyada çok uzun süre banyo yapan ve musluklarını açık bırakan insanlar var ve buna dikkat etmelerini istiyorum. Atık yağların lavabolara dökülmesini istemiyoruz, şişelere toplayıp belediyelere göndermelerini istiyoruz. Çünkü bir litrelik yağ dolu şişe bile 500 metrekarelik bir alanı kaplayabiliyor ve bu çok büyük bir alanı kirletmesi anlamına geliyor. Nesli tükenen hayvanların nedeni biziz, suda yaşayan hayvanların da nesli tükenmesin" dedi.

"Su her canlı için önemli"

Su Kaşiflerinden Cansu Balaban ise, herkesin sularını dikkatli kullanması gerektiğini söyleyerek, "Su her canlı için önemli, su birikince okyanusa kadar çıkıyor ama bir damla su bile hayvanları kurtarabiliyor" diye konuştu.

Bisiklet hediye edildi

Okulda düzenlenen Su Festivali'ne Katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Su Kaşifleri'nin şehirde oluşturduğu duyarlılığın ve elde ettikleri başarıların gurur verici olduğunu belirterek, Güngörmez Okulu, öğrencileri ve öğretmenlerine teşekkür etti ve su tasarrufunda en başarılı öğrencilere bisiklet hediye etti. Başa, Su Kaşifleri'ne başarılarının devam etmesi için ellerinden gelen her türlü desteği sağlayacaklarını belirtti.

Köylü Su Kaşifleri Türkiye\'yi, Londra\'da Temsil Etmeyi Hedefliyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Köylü Su Kaşifleri Türkiye'yi, Londra'da Temsil Etmeyi Hedefliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement