15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler yapıldı.

13.07.2017 18:59

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler yapıldı.

Bakü'de düzenlenen " Türkiye'deki darbe girişimi ve uluslararası ilişkiler" konulu panele Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Gündüz İsmayılov, TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa, milletvekilleri ve STK temsilcileri katıldı.

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan panelde konuşan Büyükelçi Özoral, 15 Temmuz 2016'da darbecilerin sergilediği vahşet ve ihaneti tanımlayacak uygun kelimeleri bulmanın mümkün olmadığını söyledi.

Darbe girişiminin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en kanlı terör eylemi olduğunu vurgulayan Özoral, "15 Temmuz, Türk demokrasisi ve devleti için büyük bir güç ve sebat sınavıydı. Türk milleti olarak bu sınavı başarıyla atlattığımız için büyük gurur duymaktayız." dedi.

Her siyasi görüş ve kesimden insanın tarihi dayanışma örneği gösterdiğini belirten Özoral, FETÖ'nün, riyakarlık ve gizlilik üzerine kurulu yeni nesil terör örgütü olduğunu vurguladı.

Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı İsmayılov, 15 Temmuz darbe girişiminin sadece Türkiye'nin değil, Azerbaycan'ın da geleceği açısından bazı dersler çıkartılması konusunda önemli olduğunu ifade etti.

İsmayılov, "Çıkarılacak ilk ders şudur, düşman ne kadar plan kurarsa kursun, Türk milleti layık olmadığı bir yönetimi asla kabul etmez. Düşman ne kadar güçlü olursa olsun, Türk milleti kaderini sadece kendi belirler. Dış güçler Türk milletinin kaderini belirleyemez." diye konuştu.

Milletvekili Elman Nesirov da 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'nin uluslararası arenada güçlenmeye başlaması, ekonomik bağımsızlığını artırmasıyla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Nesirov, darbecilerin başarılı olması halinde sadece Türkiye'nin değil, Türk dünyasının feci sonuçlarla karşı karşıya kalacağının altını çizdi.

STK'lardan toplantı

Bakü'deki bazı STK temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi.

Atatürk Merkezi'nde düzenlenen, Büyükelçi Özoral'ın da katıldığı toplantıda şehitler anılırken, darbe girişiminin nedenleri, etkileri ve Türk halkının darbecilere karşı gösterdiği kararlı mücadele ele alındı.

Özoral, 15 Temmuz şehitlerinin gelecek nesiller için yol gösterecek büyük kahramanlar olduğunu söyledi. 15 Temmuz gecesi iktidarı ele geçirmeye çalışan hainlerin amacının milleti yok etmek olduğunu belirten Özoral, "Başarılı olsalardı bugün Türkiye'de barıştan söz etmek mümkün olmazdı. Fakat Türk milletinin dirayeti sayesinde bu gafilleri büyük başarısızlığa mahkum ettik. Bugün geleceğe çok daha güvenle bakıyoruz. Çünkü içimizdeki virüsleri temizliyoruz." ifadesini kullandı.

Milletvekili Hikmet Babaoğlu, 15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı yapılan faaliyetlerin Türk milletinin özgür iradesinin yeniden tecellisi olduğu söyledi.

" İstanbul'a sahip olmak arzusu"nun bazı emperyalist odaklarda çok güçlü olduğunu, onların her fırsatta Türkiye'ye zarar vermek istediğini vurgulayan Babaoğlu, Türk halkının 15 Temmuz'da kendi kaderine sahip çıktığını, kaderini emperyalistlerin eline bırakmadığını ifade etti.

Ahıska Türkleri 15 Temmuz şehitlerini andı

Bakü Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Azerbaycan'daki Ahıska Türklerinin kurduğu Vatan İçtimai Birliğinin organizasyonunda "15 Temmuz Destanı" adlı etkinlik gerçekleştirildi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen etkinlikte Azerbaycan ve Türkiye milli marşları seslendirildi, şehitlerin ruhu için Kur'an-ı Kerim okundu.

Bakü YEE Müdürü İbrahim Yıldırım, 15 Temmuz'da Ankara ve İstanbul'da eşzamanlı olarak Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin halkın ve milli iradenin gücü ile önlendiğini söyledi. Yıldırım, Türk halkının o gecede zafer kazanarak Türkiye'nin ismini bir daha tarihe yazdırdığını vurguladı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Basın Müşaviri Hamit Karadeniz, katılımcılara 15 Temmuz gecesi yaşananlar ve tanık olduğu tarihi anlar konusunda bilgi verdi.

"Vatan İçtimai Birliği" Başkanı İbrahim Memmedov, Türkiye Cumhuriyetinin milli iradesine karşı yapılan hain darbe girişimi ile ülkenin geleceğinin dış güçlere teslim edilmesinin amaçlandığını söyledi. Memmedov, bu girişimin Türk milletinin azmi ve fedakarlığı sayesinde önlendiği kaydetti.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement