7 saniyede hazırlanan kavurma - Son Dakika
Güncel

7 saniyede hazırlanan kavurma

7 saniyede hazırlanan kavurma

GÖKMEN YÜCE - Gölhisar'da etinin doğranma şekli, kullanılan hayvansal yağ ve kuvvetli ateş dolayısıyla 7 saniyede pişirilen kavurma, lezzetiyle de dikkati çekiyor.

01.12.2013 11:39

GÖKMEN YÜCE - Gölhisar'da etinin doğranma şekli, kullanılan hayvansal yağ ve kuvvetli ateş dolayısıyla 7 saniyede pişirilen kavurma, lezzetiyle de dikkati çekiyor.

İlçeye özgü kavurmayı hazırlamak için önce et, sinir ve damarlardan temizleniyor. Daha sonra çok ince şekilde doğranan etler, sac içerisinde kuvvetli ateşte hayvansal yağın içerisine atılıyor. Etin yapısına göre 5-10 saniye arasında pişen ve kavurma haline gelen etler, salatayla müşterilere servis ediliyor.

Gölhisar'da 23 yıldır lokanta işleten ve kavurma ustalığı yapan Mehmet Serttaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleği babasından devraldığını söyledi.

Babasının 1934 yılında kavurma yapmaya başladığını, işin bütün inceliklerini kendisine öğrettiğini belirten Serttaş, "Etin bu kadar kısa sürede pişmesinin nedeni doğrama şekli ve kullanılan hayvansal yağdır. Hayvansal yağın kaynama derecesi yüksektir. Ateşimiz de çok kuvvetli olduğu için kavurmamızı çok kısa sürede hazırlıyoruz" dedi.

Serttaş, kavurmanın Türkiye'nin her yerinde yapıldığını ancak Gölhisar'da hazırlanan kavurmanın lezzetinin çok farklı olduğunu dile getirdi. Lokanta açmak için kendisine Antalya, Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlerden teklif geldiğini ancak bunu kabul etmediğini anlatan Serttaş, mesleğini Gölhisar'da sürdürmek istediğini kaydetti.

Serttaş'ın 7 saniyede hazırladığı kavurmayı yiyen Davut Yıldırım, lezzetini çok beğendiğini söyledi. Kırmızı etin bu kadar kısa sürede pişebileceğini tahmin etmediğini vurgulayan Yıldırım, hayvansal yağın kavurmaya ayrı bir tad kattığını ifade etti.

- Kaymakam önce inanmadı, sonra tavsiye etti

Gölhisar Kaymakamı Muhammet Yasin Kırcı da ilçeye ilk geldiği zaman yöresel yemekler hakkında bilgi istediğini söyledi.

Kırcı, şöyle konuştu:

"Bana buranın kavurmasının çok ünlü olduğunu söylediler. 'Eti saca atıp 7'ye kadar saydıktan sonra çıkartıp yiyiyoruz' dediler. Tabi inanmadım. 'İşin mutfağını görmek istiyorum' dedim. Gerçekten 7 saniyede piştiğini gördükten ve tadına baktıktan sonra herkese sac kavurmamızı tavsiye etmeye başladım."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 7 saniyede hazırlanan kavurma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement