Aa Haber Akademisi'nde Mezuniyet Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Aa Haber Akademisi'nde Mezuniyet Heyecanı

Aa Haber Akademisi\'nde Mezuniyet Heyecanı

Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ekşi: "AA artık 'ulusal, Türkiye ile sınırlı, Ankara'yla veya görev yapılan ille sınırlı' bir ajans değil, dünyanın her tarafından izlenebilen, haber üretilebilen, üretme imkanına sahip uluslararası bir ajans. Dolayısıyla arkadaşlarımızın.

06.06.2014 20:37

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi, "AA artık 'ulusal, Türkiye ile sınırlı, Ankara'yla veya görev yapılan ille sınırlı' bir ajans değil, dünyanın her tarafından izlenebilen, haber üretilebilen, üretme imkanına sahip uluslararası bir ajans. Dolayısıyla arkadaşlarımızın bunun gerekliliklerini de taşımaları gerekiyor" dedi.

Ekşi, "AA Haber Akademisi Foto Muhabirliği ve Kameramanlık Eğitim Programı" mezunlarının sertifikalarını alması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bugünün, kurslara katılan öğrenciler için yeni bir sayfa olduğunu kaydetti.

Son iki sertifika programı baz alındığında, katılımcıların büyük çoğunluğunun Anadolu Ajansı'nda yurt haber tecrübesi taşıyan kimseler olduğunu ve dışarıdan gelen katılımcılarla kaynaşma, tecrübe, bilgi ve birikim paylaşımı imkanı oluştuğunu dile getiren Ekşi, "Dolayısıyla ne yaptıklarını onlar biliyordu. Biz de onların ne istediğini biliyorduk" ifadesini kullandı.

Ekşi, "Akademi'nin bir yönü aslında AA mutfağının ne kadar zengin, tecrübeli, bilgi birikimine sahip olduğunu da gösteriyor. Türkiye'de pek çok medya kuruluşuna gitseniz, bu deneyimi paylaşacak bir kadroyu bulamazsınız. Dolayısıyla buraya gelen arkadaşlarımız, ne kadar eksik olursa olsunlar, Akademi'de iki, üç ay geçirdikten sonra gerek mesleğe, gerekse hayata bambaşka baktıklarını bizzat görüyorum" diye konuştu.

Katılımcıların sadece mesleki deneyimlerinin artırılmadığını, mesleğe daha barışık halde yaklaşmalarını sağladıklarını ve onlara vizyon aşılandığını belirten Ekşi, "Aslında Akademi'nin en büyük dinamizmi de bu. Şayet siz meslekte ne kadar iyi olursanız olun, bir vizyonunuz, geleceğe dair bir bakış açınız olmadığı takdirde bir anlamı yok. Dolayısıyla bu yönüyle de arkadaşlarımız için dinamik bir süreçtir Akademi" değerlendirmesinde bulundu.

Bunun daha da ileriye taşınması gerektiğini vurgulayan Ekşi, şunları söyledi:

"Ama burada bırakmamak gerekiyor. Daha da ileriye götürmek gerekiyor. Israrla üzerinde durduğumuz gibi AA artık 'ulusal, Türkiye ile sınırlı, Ankara'yla veya görev yapılan ille sınırlı' bir ajans değil, dünyanın her tarafından izlenebilen, haber üretilebilen, üretme imkanına sahip uluslararası bir ajans. Dolayısıyla arkadaşlarımızın bunun gerekliliklerini de taşımaları gerekiyor. Pek çok nitelikli arkadaşımız var. Ama onların o niteliklerini Kenya'da, Amerika'da, Çin'de, Rusya'da görev yapabilecek, mesleki birikimlerini bu görevi yapabilecek yeterliliklerle de donatmaları gerekiyor. İnşallah onun için de arkadaşlarımız üzerlerine düşeni yapacaklardır."

Ekşi, "Türkiye'de medya daralması, bir medya bunalımı varken, AA'da bir medya dinamizmi var. Her geçen gün yeni insanlar alıyoruz, yeni ofisler açıyoruz, ilerliyoruz, büyüyoruz. İnşallah bunun ne demek olduğunu gelecek dönemlerdeki insanlar çok daha iyi takip edecekler. Bu medya bunalımı maalesef Türkiye'de AA'nın neler yaptığının, neler yapmak istediğinin hakkıyla tartışılmasına, görülmesine imkan vermiyor" dedi.

AA'nın son dönemde daha da çok tanındığına dikkati çeken Ekşi, "AA başlı başına bağımsız, bir marka değere sahip ve bunu her geçen gün daha da artırıyor. Bunun da temel nedeni tüm arkadaşlarımızın, ortaya konan vizyona ve misyona sahip çıkmaları ve bunda aşırı derecede istekli, heyecanlı olmaları" ifadesini kullandı.

Ekşi, Türkiye'deki medya kuruluşları eleman çıkartırken, Anadolu Ajansı'nın nitelikli eleman aramak için var gücüyle çalıştığını belirtti.

-"Önümüzde çok büyük uluslararası hedeflerimiz ve planlarımız var"

Fotoğraf Haberleri Editörü Fırat Yurdakul ise foto muhabirliği sertifika programının ilk derslerinden birinde, oluşturulan mizansende Adalet Bakanı rolünü üstlenen AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün, konuşması sırasında öğrencilerin refleksini ölçmek için kalemini yere düşürüp aldığını, ancak bunu öğrencilerin çekemediğini anımsattı.

Yurdakul, şunları kaydetti:

"O gün kalemi yerde çekemeyen öğrencimiz tüm gazetelerin manşetinde yer alan 'yaralı asker' fotoğrafını çekti bugün. O gün yerdeki kalemi çekemeyen öğrencimiz, Soma'nın simge fotoğrafını çekti. O gün yerde kalemi çekemeyen öğrencimiz, Ukrayna'da dünya devi ajansları atlattı, dünyada günün fotoğraflarından birine imza attı. O gün yerde kalemi çekemeyenler, bugün hayatın her alanında, dünyanın her yerinde kurumumuzu temsil ediyor ve fotoğrafları dünyanın en önemli mecralarında yayınlanıyor."

"Önümüzde çok büyük uluslararası hedeflerimiz ve planlarımız var. Hergün kendini geliştiren, gittiği görevlerde AA farkını ortaya koyan genç bir ekibimiz var" ifadesini kullanan Yurdakul, bu ekiple hedeflere kısa sürede ulaşılacağına ve doğru yolda olunduğuna inandığını dile getirdi.

Görüntülü Haberler Editörü Murat Halezeroğlu da bilginin dünyanın en önemli gücü olduğunu ancak bu paylaşılmadığı halde hiçbir kıymetinin bulunmadığını belirtti.

Halezeroğlu, "Biz burada içimizdeki bilgiyi faydalı hale dönüştürme ve onu arkadaşlarımızla paylaşma fırsatını edindik. Başta Genel Müdürümüzün bize sunduğu büyük imkan sayesinde. Bu sayede hem kendi bilgilerimizi tazeleme imkanına eriştik, hem de karşı tarafta onun yansımalarını gördüğümüz zaman da çok mutlu olduk" dedi.

Halezeroğlu, "Bizdeki bilginin yanında tabi sizdeki cevherin de büyük değeri var. Yani o cevher olacak ki biz onu işlemeyi başarabilelim" diye konuştu.

"Gazetecilikte usta çırak ilişkisine büyük önem veriyoruz"

Haber Akademisi Koordinatörü Hayri Çetinkuş ise iki ay süren eğitimlerde, haberciliğin felsefesinin, tekniklerinin, bakış açısının, kısacası ABC'sinin öğretilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Eğitimlerin akademik disiplin içerisinde teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirildiğini aktaran Çetinkuş, şu bilgileri verdi:

"Gazetecilik mesleğinin en büyük erdemlerinden biri olan usta çırak ilişkisine büyük önem veriyoruz. Alanlarında uzman, birbirinden deneyimli arkadaşlarımız tüm birikimlerini Akademi öğrencilerinin iyi bir foto muhabiri, kameraman ve haberci olmaları için sarf ettiler. Eğitimlerimizde AA'dan uzmanların yanında, dünyanın sıcak bölgelerinde görev yapmış ünlü haber kameramanlarından, foto muhabirlerinden ve üniversitelerde alanında yetkin akademisyenlerden yararlandık."

Haber Akademisi'nin ilk mezunlarından ve şu anda İç Haberler Editörlüğünde muhabir olarak görev yapan İlkay Güder ise AA'da çalışmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olduğunu ve üniversitedeyken aklında muhabirlik yapmanın bulunmadığını ifade eden Güder, ancak AA'da gazetecilik mesleğine adım attıktan sonra haberlerinin gazetelerde yer almasının, kendisine çok büyük bir gurur verdiğini ve "iyi ki bu kurumda çalışıyorum ve bu mesleği yapıyorum' diye düşündüğünü aktardı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa Haber Akademisi'nde Mezuniyet Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement