Aile Hekimleri 'Askerliğe Elverişlilik Raporu'na Karşı - Son Dakika
Güncel

Aile Hekimleri 'Askerliğe Elverişlilik Raporu'na Karşı

Aile Hekimleri \'Askerliğe Elverişlilik Raporu\'na Karşı

Adana Osmaniye Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı, askerlik yoklamalarında yükümlülerin sağlık muayenelerinin aile hekimlerine yüklenmesinin yanlış olduğunu savundu.

26.07.2012 15:12  Güncelleme: 15:39

Adana- Osmaniye Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Yaşar Ulutaş, askerlik yoklamalarında yükümlülerin sağlık muayenelerinin aile hekimlerine yüklenmesinin yanlış olduğunu savundu.

3 Haziran 2012 tarihinde 'Askerlik Kanunu'nda yapılan değişikliklerin ardından askerlik yoklamaları kapsamında istenilen 'Askerliğe Elverişli Raporu'nu ve bu kapsamda yapılması gereken sağlık muayenelerinin, aile hekimleri tarafından yapılacak olması, aile hekimlerinin tepkisine neden oldu. Söz konusu gelişmeleri değerlendiren Adana-Osmaniye Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Yaşar Ulutaş, bu konuda aile hekimlerinin herhangi bir tecrübesi olmadığının altını çizerek, kimlerin askerlik yapıp, kimlerin yapamayacağı konusunda da belirli kriterler olduğunu hatırlattı. Ulutaş, "Ne yazık ki bu kriterler, aile hekimlerince bilinmiyor. Bugüne kadar söz konusu raporlar, askeri hastaneler ve askeri doktorlar tarafından veriliyordu. Bu raporların yapılan düzenlemelerin ardından aile hekimlerince verilmesi, aile hekimlerinin mevcut iş yükünü daha da arttırdığı gibi onların bir takım günlük işlerini de yapamayacağı endişesini taşıyoruz" dedi.

Aile hekimlerinin gündelik iş yükünün, neredeyse bir günlerini alacak kadar yoğun olduğu yorumunu yapan Ulutaş, bu kadar yoğunluk içinde bir de yükümlülerin sağlık muayenelerinin de aile hekimlerine yüklenmesi, ciddi anlamda diğer işlemlerin de aksamasına neden olacağı uyarısında bulundu. Ulutaş, şunları kaydetti:

"Aile hekimleri, 'Askerliğe Elverişli Raporu' kapsamında yapacakları muayene ile birlikte diğer işlerini de aksatacak. Peki bunlar neler? Gebe ve bebeklerin izlemleri, takipleri ve aşılarının yanı sıra günlük hasta muayene ve takipleri gibi bir sürü iş yükünün ardından bir de yükümlülerin sağlık muayenesinin de aile hekimlerinin üzerine yüklenmesi, bir bakıma bardağı taşıran son damla olacak."

Yeni uygulamada 'sahte çürük raporu' gibi bir durumun ortaya çıkmasının söz konusu olmayacağını kaydeden Ulutaş, aile hekimlerinin ilk raporu vereceğini ve böylesi bir sorun ortaya çıkması halinde yükümlüler, askeri hastanelere sevk edileceğini anlattı.

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten de, sağlıkta dönüşüm programının sadece aile hekimleri açısından değil, aynı zamanda sağlık sistemi ve halk sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler doğurduğunu savundu. Ökten, Türkiye genelindeki yaklaşık 21 bin aile hekiminin, ağır iş yükü altında ezildiğini ve her gün yeni bir angarya ile karşı karşıya kaldığını ifade ederek, askerlik yoklamaları kapsamında gerekli olan 'Askerliğe Elverişli Raporu' ve bu kapsamda yapılması gereken muayenelerin de aile hekimlerine yüklenmesine karşı çıktı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aile Hekimleri 'Askerliğe Elverişlilik Raporu'na Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement