Av Yasağı Kültür Balıkçılığına Talebi Artırdı - Son Dakika
Güncel

Av Yasağı Kültür Balıkçılığına Talebi Artırdı

Av Yasağı Kültür Balıkçılığına Talebi Artırdı

Denizlerdeki av yasağı nedeniyle balıkçı tezgahlarında daha çok kültür balıkçılığıyla üretilen çipura, levrek ve alabalık görülüyor.

28.06.2013 11:57  Güncelleme: 11:59

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği İkinci Başkanı Yusuf Aydın, Türkiye'de trol ve gırgır ağlarıyla avcılığın yasak olması nedeniyle kültür balıkçılığına olan talebin arttığını belirtti.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av yasağının 31 Ağustos'a kadar devam ettiğini, bu süre içinde de balıkçı tezgahlarında daha çok kültür balıkçılığı yöntemiyle üretilen çipura, levrek ve alabalık gibi balıkların satıldığını söyledi.

Su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için, su ürünleri avcılığına ilişkin birtakım yasak, sınırlama ve yükümlülükler olduğunu vurgulayan Aydın, "Bu yükümlülüklere bütün balıkçılar uymak zorunda.  Bu nedenle yaz döneminde tatlı su ve denizlerde bulunan kafeslerde yetiştirilen kültür balıklarının satışı yapılıyor. Avcılığın yasak olması kültür balıklarına talebi artırdı" dedi.

"Her gün 15 ton balık satılıyor"

Samsun'daki baraj gölü, akarsu ve denizlerde bulunan kafeslerde yetiştirilen kültür balıklarının Samsun ve çevre illerde satışının yapıldığını anlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Samsun'da günlük olarak yaklaşık 15 ton levrek, çupra, somon ve alabalık satışı yapılıyor. Özel kafeslerde yetiştirilen bu kültür balıkları Samsun'un yanı sıra Ankara, Çorum, Amasya gibi illere gönderiliyor. Başka illerden de talep olursa üretime göre satış yapılıyor. Bütün balıkçılarımız av sezonu yasağına uyuyor. Av sezonu öncesinde teknelerindeki hazırlıklarını tamamlamak için çalışıyorlar. Balık ağlarını ve teknelerinin bakımlarını yapıyorlar. Balıkçılarımız büyük bir umutla 'vira bismillah' diyerek denize açılacakları günü bekliyor. Bu süre içinde de vatandaşın balık ihtiyacı kültür balıkları ile karşılanıyor."

Gelişmiş ülkelerde kişi başına su ürünleri tüketiminin Türkiye'den 2-3 kat daha fazla olduğunu anlatan Yusuf Aydın, su ürünlerinin hem ekonomik değeri hem de insan sağlığı yönünden öneminin göz önüne alındığında balık üretiminin ve tüketiminin artırılması gerektiğini kaydetti. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Av Yasağı Kültür Balıkçılığına Talebi Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement