Avrasya Yazarlar Birliği, Alibiy Romanov'u Ağırladı. - Son Dakika
Güncel

Avrasya Yazarlar Birliği, Alibiy Romanov'u Ağırladı.

Avrasya Yazarlar Birliği, Alibiy Romanov\'u Ağırladı.

Avrasya Yazarlar Birliği, Dağıstan Nogay Halk sanatçısı ve Dombıra ustası Alibiy Romanov onuruna bir proğram düzenledi.

25.07.2018 15:20  Güncelleme: 15:19

Türk Dünyasının en büyük teşkilatlarından birisi olan Avrasya Yazarlar Birliği, Ankara'da bulunan tarihi binasında Dağıstan Cumhuriyeti Nogay Rayonu, Nogay Halk sanatçısı ve Dombıra ustası Alibiy Romanov onuruna bir akşam programı düzenledi.

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Doç.Dr.Yakup Ömeroğlu proğram açılışında yaptığı konuşmada, Avrasya Yazarlar Birliği olarak Türk dünyasının pek çok önemli yazarı onuruna programlar düzenlediklerini ancak ilk defa bir sanatçı için böyle bir program düzenlemenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti. Nogay halk edebiyatının Türk dünyası edebiyatına çok derin etkileri olduğunu vurgulayan Ömeroğlu, Nogay edebiyatı Kırım,Kazak,Kırgız ve diğer Türk halklarının sözlü edebiyatında derin izler bırakmıştır. Bu sözlü destanlar Alibiy Romanov gibi büyük ustalar tarafından yüzlerce binlerce yıldır günümüze taşınmış ve yazılı eserler olarak kayıt altına alınma imkânı olabilmiştir,dedi.

Dağıstan Cumhuriyeti Nogay Rayonu'nda yaşayan ve Rusya Federasyonu içinde icra ettiği sanatı ile büyük bir değer kabul edilen Nogay Halk sanatçısı ve Dombıra ustası Alibiy Romanov ise, konuşmasında kendisine verilen bu onur için teşekkür ederek, Nogayların yüzlerce yıldır söylene gelen destanlarının ve şınlarının Dombıra eşliğinde söylenerek bu zamanları aşabildigini ve hala değerini koruyabildiğini söyledi. Nogay destanlarının bugün kitaplar halinde basıldığını ancak sözlü olarak hala bu geleneğin devam ettirilebildiğini ve bundan mutluluk duyduğunu ifade etti.

TÜRK KARDEŞLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Alibiy Romanov konuşmasında Atababalarının Nogay Bozkırından sürüldüğü dönemlerde Ak Topraklar olarak adlandırılan Osmanlı Devletininin topraklarına göç ettiklerini ve Osmanlı Devleti'nin Atababalarına kucak açtığını ve bunu asla unutmayacaklarını söyleyerek Türk kardeşlerimize teşekkür ederiz dedi.

NOGAY DESTANLARINI SESLENDİRDİ

Onuruna düzenlenen proğramda Alibiy Romanov Dombırası eşliğinde Nogay tarihinde önemli yer tutan Şal-Kiyiz Tilinşi Ulı,Asan Kaygılı, Dosambet Azavlı, Sıdıkbay Alkaydar gibi büyük Nogay halk şair ve batırlarının değerli erserlerinden parçalar seslendirerek Nogay destanlarını ve Nogay tarihini anlattı.

Geceye Nogay Türkleri Gençlik ve Spor Dernek Başkanı Ömer Aktürk, Nogay Türkleri Bülteni Dergisi Haber Sorumlusu Hakan Benli,Trt Kazak Masasından Ufuk Tüzmen ve Avrasya Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

AVRASYA YAZARLAR BİRLİĞİ NEDİR ?

Bir grup aydın tarafından 2006 yılında kurulan Avrasya Yazarlar Birliği, kuruluş amacına uygun olarak özellikle Türk dünyası yazar ve şairlerini bünyesinde toplayarak Avrupa ve Asya'nın en büyük ve en önemli yazar ve şairler birliğinden biri haline gelmiştir.

Özellikle aynı dili, Türkçe'yi konuşan halkların farklı alfabelerle iletişim kurmakta yaşadıkları zorluklar nedeni ile önemi günden güne artan ve bu alandaki misyonu ile Türk halklarının yazar ve şairleri arasında köprü vazifesi gören Avrasya Yazarlar Birliği,Kardeş Kalemler isimli dergisi aracılığı ilehalen Avrupa,Asya ve Afrika'da 30 kadar ülkede faaliyet göstermekte ve 50 kadar ülkeden yazarların yazılarını yayınlamaktadır.

Kardeş Kalemler isimli süreli dergisini 12 yıldır yayınlayan Avrasya Yazarlar Birliği, Dil Araştırmaları Uluslararası hakemli dergisi'nin yansıra Kalemdaş Türk Dünyası edebiyat Dergileri Ağı,Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi,Edebiyat Akademisi,Uluslararası Kaşgarlı Mahmud Hikaye Yarışması,Türk Dünyası edebiyat Adamı Ödülleri çalışmaları yapmakta.

Avrasya Yazarlar Birliği'nin Bengü Yayıncılık adıyla Türk dünyasında yer alan önemli eserleri Türkçe'ye ve diğer Türk lehçe ve dillerine çevirerek önemli bir görevi de yerine getirmekte.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Avrasya Yazarlar Birliği, Alibiy Romanov'u Ağırladı. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement