Badem'den Sonra Şimdi De 'Fok Bayram' - Son Dakika
Güncel

Badem'den Sonra Şimdi De 'Fok Bayram'

Badem\'den Sonra Şimdi De \'Fok Bayram\'

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde Açıklarında Görülen Dev Akdeniz Fokunun Korunması İçin Seferber Olundu.

19.11.2010 11:21

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde açıklarında görülen dev Akdeniz fokunun korunması için seferber olundu. 'Bayram' adı verilen yaşlı fok, Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu tarafından envantere kaydedilirken, Yalıkavak Belediye Başkanı da bölgeye uyarı tabelları asıp, av yasağı getirilmesi için harekete geçti.

Aynı zamanda amatör balıkçı olan Yalıkavak Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Osman Gökmen (35) ve yardımcısı Alper Ertürk (33), Kurban Bayramı'nın ilk günü beldedeki Küdür Yarımadası'nın üç mil açığındaki Gemitaşı kayalıkları mevkisinde, dev bir Akdeniz foku gördü. Gökmen, durumu CHP'li Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan'a anlattı. Bunun üzerine Başkan Saruhan, Çarşamba günü ''Baba Hasan' isimli teknesine Ertürk ve Gökmen ile Merkez Mahallesi Muhtarı Ragıp Kalın'ı da alarak bölgeye gitti. Yaklaşık 6 saat süren arama sonucunda 2.30 metre boyunda, 280 kilo ağırlığındaki dev, erkek Akdeniz fokuna tekrar rastlandı. 25 dakika boyunca kamerayla görüntülenen yaşlı Akdeniz foki, Yunanistan'ın Kalimnos (Kulumlu) adası istikametire doğuru yüzerek gözden kayboldu. Bölgede, dev Akdeniz foku görüldüğünü duyan bazı amatör balıkçılar ile yerli turistler de merak edip görmeye gitti. Ancak, foku göremediler.

''BAYRAM' ADI VERİLDİ

Bölgede en son Akdeniz fokuna 1992 yılında balıkçılar tarafından rastlandığını belirten Başkan Saruhan, ''Yalıkavaklıyım. Bölgenin Akdeniz foklarının barınma ve üreme alanı olmasına rağmen hayatımda ilk kez bu kadar yakından Akdeniz foku görüyorum. Nesli tükenme üzere olduğu için koruma altına alınan bir canlı türünü görmek beni çok heyecanlandırdı. Daha önce fok Badem'i görmüştüm ama bu ondan çok daha büyük ve yaşlı. Bayramda gelen konuğumuza 'Bayram' adını koyduk. Artık Badem'den sonra birde 'Bayram' isimli fokumuz var' dedi. Fok Bayram'ın ve yaşam alanının korunması için her türlü tedbiri alacaklarını belirten Başkan Saruhan, ''Foka zarar verilmemesi için ilgili kurumlarla temasa geçerek gereken bilgiyi vereceğiz. Fokun görüldüğü ve 1. derece doğal ve arkeolojik SİT alanı olan Küdür Yarımadas'ının imara açılmaması için yoğun mücadele veriyoruz. Fokların yaşam alanları yine onların yaşam alanı olarak kalmalı. Bu nedenle fokun görüldüğü kayalık ve adaya yakın bölgeye çakacağımız büyük bir tanıtım plaketi ve tabelalar ile bölgede avlanmayı kesin olarak yasaklanmasını sağlayacağım' dedi.

BUGÜNE KADAR TANIMLANAN EN YAŞLI FOK

Görüntülerden foku inceleyen Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD- AFAG) Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 1987 yılından beri Akdeniz foku data ve envanteri oluşturduklarını belirterek, ''Bugüne kadar bölgemizde işadamı Ali Şen tarafından altı yıl kadar önce görülen ve bir de herkesin 'Badem' olarak tanıdığı iki fok envanterimizde tanımlandı. Ancak, en son görülen dev foku, envanterimize 'Bayram' adıyla kaydettik. Fok Bayram, envanterimizdeki en yaşlı fok oldu. Fokun 28 yaşında olduğu tahmin ediyoruz' dedi. Uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan fokların, yaşamının tehlikede olmasının en önemli nedenini kıyılardaki yapılaşma olduğunu dikkati çeken Kıraç, şunları söyledi:

''Foklar artık doğal yaşam alanlarındaki betonlaşmadan rahatsız oldukları için artık açıklardaki kayalıkları yaşam alanı olarak tercih ediyor. Oysaki Türkiye, Bern, Barcelona ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması gibi doğal hayatı koruma yönündeki uluslararası sözleşmelere imza atarak taraf olmuş bir ülke. bu şartlar yerine getirilirse, fokları ve yaşam alanlarını da korumuş oluruz. Fok Bayram'ın koruma altına alınması ile ilgili bilgileri Sahil Güvenlik Komutanlığı, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı başta olmak üzere ilgili tüm birimlerle paylaşacağız.'

TEHLİKELİ OLABİLİR

Fok Bayram'ın, 'Badem' gibi insanlara alışkın olmadığını da vurgulayan Kıraç, ''Fok Bayram, çok güçlü ve hızlı hareket edebilen bir hayvan. Yabani ve doğal ortama alışık olduğu için tehlikeli olabilir, görenler kesinlikle yanında yüzmesin ve müdahale etmesin. En yakın sahil güvenlik, jandarma, belediye ve bize bilgi vermeye çalışsın' diyerek, uyarılarda da bulundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Badem'den Sonra Şimdi De 'Fok Bayram' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement