Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Makedonya'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Makedonya'da

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Makedonya\'da

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Makedonya'nın Ohri kentinde Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen Sinanudin Yusuf Çelebi Türbesi ile Osmanlı Hamamı'nın açılışını yaptı.

23.06.2012 11:25

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Makedonya'nın Ohri kentinde Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen Sinanudin Yusuf Çelebi Türbesi ile Osmanlı Hamamı'nın açılışını yaptı.

TİKA tarafından projesi tamamlanan çeşitli açılışlara katılmak üzere Makedonya'da bulunan Bozdağ, Ohri kentinde 15. yüzyıla ait Sinanudin Yusuf Çelebi türbesinin ve Voska Hamamı'nın açılış programına katıldı.

Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançevska Milevska ile birlikte türbenin açılışını gerçekleştiren Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Makedonya'nın iki dost ülke olduğunu ve her alanda ciddi iş birlikleri bulunduğunu söyledi.

Makedonya'nın birçok medeniyete başkentlik yaptığını ve bu ülkenin kültürlerin, medeniyetlerin adeta bir beşiği olduğunu ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Ayrıca Makedonya farklı kültür ve medeniyetlerin barış içinde birlikte yaşadığının somut bir örneğidir. Pek çok kültüre, dine ait değerin birlikte yaşıyor olması Makedonya-nın ortak tarihi zenginliğidir. Farklı kültürlerden ve medeniyetlerden rahatsız olanlar için farklı kültür ve medeniyetlerin birlikte yaşaması açısından Makedonya bütün dünya için en önemli örneklerden biridir. Bu yüzden birlikte yaşama kültürünü asırlaca başarıyla sürdüren tüm Makedonya halkına ayrı ayrı teşekkür ederim. Makedonya'da Osmanlı eserlerinin bulunması ve Türkiye-de Makedonya-dan birçok insanın yaşaması Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkilerin daha da güçlü olmasının temel nedenlerinden biridir."

Bozdağ daha sonra TİKA tarafından restore edilen, çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerde kullanılacak Osmanlı dönemine ait Voska Hamamı'nın açılışını yaptı ve buradaki sergiyi gezdi.

Makedonya Kültür Bakanı Kançevska da, 15. ve 16. yüzyıda Makedonya'da Osmanlı tarafından çok sayıda hamam, konak ve bedestenlerin yapıldığını belirterek, açılışı yapılan Voska Hamamı'nın Osmanlı'nın önemli bir eseri olduğunu söyledi.

Hamamın mermer çeşmeleriyle farklı bir eseri temsil ettiğini söyleyen Bakan Kançevska, Ohrililerin giyim ve kent yaşamında Osmanlı döneminden kalan değerleri hala yaşattıklarını ifade etti.

Kançevska, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, TİKA-ya yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Bozdağ ve Kançevska daha sonra TİKA tarafından restorasyonu devam eden Osmanlı dönemi eseri Zeynel Abidin Paşa Tekkesi'ni ve çevre düzenlemesi yapılan şadırvanı gezdi.

Bozdağ daha sonra Struga kentine geçerek buradaki 5 asırlık tarihi Mustafa Çelebi Camii'nde incelemelerde bulundu. Bakan Bozdağ, caminin yıkılmış halini görünce duygulu anlar yaşadı ve bu caminin restorasyonunun yapılması amacıyla Makedonya İslam Birliği Başkanı Yakup Selimovski ve Struga Müftüsü ile görüştü. Bozdağ, Struga'daki temasları kapsamında buradaki Osmanlı döneminden kalma tarihi Halveti Tekkesi'ni de ziyaret etti.

Bakan Bozdağ, bugünkü Makedonya temasları kapsamında Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'ye ait Kocacık'taki TİKA tarafından yeniden yaptırılan Anı Evi'ni ziyaret edecek.

Muhabir: İbrahim Arslan

Yayıncı: Ömer Çetres - OHRİ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Makedonya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement