Başkan Sargın " 300 Yıl Dünyaya Hizmet Etmiş Çini Fırınları İznik'te" - Son Dakika
Güncel

Başkan Sargın " 300 Yıl Dünyaya Hizmet Etmiş Çini Fırınları İznik'te"

Başkan Sargın " 300 Yıl Dünyaya Hizmet Etmiş Çini Fırınları İznik\'te"

İznik Belediye Başkanı, ilçemizi ziyarete gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte İznik Çini Fırınlarındaki kazı çalışmalarını inceledi.

04.09.2015 14:35  Güncelleme: 14:36

Başkan Sargın buradaki açıklamasında İznik Çini Fırınlarının o dönemlerde 300 yıl boyunca tüm dünyaya hizmet verdiğini belirtti.

Başkan Recep Altepe "Çininin Üretim Merkezi Bu Fırınlardır"

İlçemizde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Belediye Başkanı Osman Sargın ve beraberindekiler ile kazı çalışmaları devam eden İznik Çini Fırınlarını inceledi.

Başkan Altepe buradaki konuşmasında "Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, kültürel çalışmalarımızın en üst seviyeye çıkması ve özellikle anıtsal yapılarımıza restorasyonun tamamlanıp Bursa'mızın tüm semtlerini UNESCO dünya miras listesine girmesini amaçlıyoruz. Şu anda da en önemli ilçemiz İznik'te de her alanda çalışmalarımız sürdürüyoruz. Bir yandan Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait eserler ve daha sonrada Roma dönemi ve doğu Roma, yani tüm dönemlerin eserleri birer birer ayağa kalkıyor. Ve bir yandan gölün içinde ki Bazalika'dan amfi tiyatrosundan tüm alanda çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. İşte onlardan biride İznik'in bir çini şehri olması ve İznik'in çinileri ve seramikleri dünyaca ünlü ve özellikle İznik'imizin özelliğini ortaya çıkaracak. Başta 1400'lü yıllarda 1700'lü yıllara kadar üç yüz yıl önce yoğun bir şekilde Osmanlı dönemi çini üretimi şu an İznik'in kalbindeki bu bölge. Ve burada bu üretimler yapıldı. Ve burada ki kazı çalışmaları da hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bir yandan üniversitelerimiz İstanbul sanat birlikte büyükşehir belediyemizin desteği ile kültür bakanlığımızın desteği ile birlikte bu çalışmalar yoğunlaştırıldı. Yaklaşık otuz yıldır burada ekipler çalışıyor. Ve şimdide büyükşehir ile birlikte burada ki çalışmaları daha da hızlandırdık. Amacımız devamlı çalışmalarla birlikte bir an önce buradaki gelişmeyi sağlamak buradaki özellikleri ortaya çıkartmak. Çünkü İznik'in çinisi çok önemli dünyanın her yerinde kullanıldı. Tüm eserlerimizde kullanıldı. Bursa'da , İstanbul'da başta Muradiye külliyemizde kullanıldı. Daha önce Rodos çinisi, Haliç çinisi, şam çinisi, denen çinilerinde burada üretildiği ve gerçek anlamda üretim merkezinin burası olduğunu ve oralara has özellikler olduğunu Rodos desenlerinin kullanıldığı burada çıkan parçalardan yarım mamül olarak kalmış, tamamlanamamış, değişik yerlerde stokta bulunmasında anlaşıldı ki tüm bu özel işlenen çiniler değişik desenler burada üretildi. Ve burası önemli bir merkez" dedi.

Yapılan incelemelerde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Ak Parti İznik İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları Necati Tosun ve Mehmet Hıştıroğlu, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Büyükşehir İlçe Koordinatörü Serkan Acar ve birim amirleri eşlik etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Başkan Sargın ' 300 Yıl Dünyaya Hizmet Etmiş Çini Fırınları İznik'te' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement