Bitki Islahçı Hakları Çalıştayı Antalya'da Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Bitki Islahçı Hakları Çalıştayı Antalya'da Yapıldı

Bitki Islahçı Hakları Çalıştayı Antalya\'da Yapıldı

Bitki ıslahçıları, ıslahçı ve diğer fikri mülkiyet haklarını görüşmek üzere Antalya'da düzenlenen uluslararası çalıştayda bir araya geldi.

18.03.2013 16:26  Güncelleme: 16:28

Bitki ıslahçıları, ıslahçı ve diğer fikri mülkiyet haklarını görüşmek üzere Antalya'da düzenlenen uluslararası çalıştayda bir araya geldi. Türkiye'den ve yurt dışından önde gelen uzmanların katılımıyla bitki ıslahçılarının yararlanabileceği fikri mülkiyet haklarının tüm boyutlarıyla irdelendiği çalıştayda, bu hakların kullanımına yönelik karşılaşılan veya ileride karşılaşılabilecek sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri geliştirildi.

Türkiye Tohumcular Birliği'nin (TÜRKTOB) desteğinde Bitki Islahçıları Alt Birliği'nce (BİSAB) 9-10 Mart 2013 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilen Bitki Islahçı ve Diğer Fikri Mülkiyet Hakları Uluslararası Çalıştayı sona erdi. Çalıştayın açılışında BİSAB Başkanı Doç. Dr. Ahmet Bağcı, TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak yaptıkları konuşmalarda sektörün mevcut durumu ve geleceği ile ilgili görüşlerini dile getirerek, konunun böyle bir platformda tartışılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, "Böyle bir çalıştay bizim yıllardan beri hep hayalimizdi. Maalesef bizim mevzuatımız 1980 yılında gündemdeydi. Ancak 2004 yılında bu kanun çıkarıldı. Bitki Islahçıları Hakkı Kanunu 2004 yılında ancak çıkabildi. Ama olsun geç fakat yerinde bir karar. Peşinden hemen 1963 yılında devreye giren bizim Tohumculuk Kanunumuz 1963'ten günümüze kadar neredeyse hiç değişmeden gelmişti. 2006 yılında da Tohumculuk Kanunu çıkararak işte bugün hem sivil bakımdan tohumculuk sektörünün yapılanması açısından, sivil inisiyatifin ele geçmesi açısından çok ciddi mesafeler kat edilmiş oldu" dedi.

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer de, son 20-30 yıl içerisinde tüm dünyada bitki ıslahı, çeşit geliştirme, bitki sınai haklarının korunması alanlarında önemli ilerlemeler yaşandığını hatırlatarak, "Bitki ıslahı yöntemi ve teknolojilerinde sağlanan bu ilerlemeler birçok yeni ve üstün bitki çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu esnada bitki ıslahı ve çeşit geliştirme faaliyetlerinin yoğunluğu ise zaman içerisinde kamu araştırma kuruluşlarından özel şirketlere doğru kaymıştır" diye konuştu.

Çalıştayın ilk gününde açılış konuşmalarının ardından yurt dışından 3, yurt içinden de 3 uzman dünyada ve ülkemizdeki uygulamalar hakkında bilgiler verdi. Açılış konuşmalarından sonra BİSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser'in yönettiği sunumlara geçildi. Çalıştayda Michigan State Üniversitesi'nden Prof. Dr. Karim Maredia, ISF Temsilcisi Stevan Madjarac, Alman Bitki Islahçıları Birliği'nden Dieter Rücker, dünyanın farklı bölgelerinden örneklerle bitki ıslahçı ve diğer fikri mülkiyet hakları ile ilgili bilgiler verdiler.

Türkiye'deki mevcut durum ve uygulamalar hakkında ise Türk Patent Enstitüsü'nden Dr. Ayşegül Demircioğlu, Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayşe Odman Boçtosun ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürü Kamil Yılmaz bilgi verdi.

Çalıştayın 2. gününde 3 alt başlıkta (Genetik Kaynaklara Erişim ve Kullanımı, Bitki ve Genlerin Patentlenmesi,

Çeşit Hat Devri ve Uygulamalarda Karşılaşılan Sorunlar) komiteler oluşturulup, bu komitelerde tartışılan görüşler raporlar haline getirilerek, tüm grupların katıldığı toplantıda tartışıldıktan sonra sonuç raporu yayımlandı. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bitki Islahçı Hakları Çalıştayı Antalya'da Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement