Cenevre-2 Konferansı'na Doğru - Son Dakika
Güncel

Cenevre-2 Konferansı'na Doğru

Cenevre-2 Konferansı\'na Doğru

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino: "Müzakereler sırasında tarafların silah kullanımına son vermesi, insani yardım olasılığını da açabilir" "İran'ın Cenevre 2'ye katılımı 20 Ocak'ta Brüksel'deki dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak" KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, kimyasalların imhasıyla ilgili İtalyan parlamentosunu bilgilendirecek Kimyasal silahların perşembe günü İtalya'daki hangi limana geleceği belli olacak.

13.01.2014 14:50

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı sırasında yapılacak ateşkesin müzakereleri destekleyeceğini ve aynı zamanda Suriye halkına insani yardımların yolunu da açabileceğini söyledi.

Fransa'daki Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grup toplantısının ardından ülkesinden "La Stampa" gazetesine konuşan Bonino, 15 Ocak'ta Kuveyt'te insani yardıma mali desteğin arttırılması için donör ülkelerin toplantı yapacağını, 17 Ocak'ta BM Mülteciler Yüksek Komiseri'nin Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve aynı gün Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre-2'ye katılıp katılmama konusunda İstanbul'da toplanacağını hatırlattı.

Bonino, "Umarım her şey yolunda gider ve BM Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi'nin arabuluculuğunda müzakereler başlar" dedi.

Roma'da 3 Şubat'ta Suriye'deki insani yardıma ilişkin bir konferans düzenleyecekleri bilgisini de veren Bonino, "Silahların susması çok önemli çünkü bu önce hayatları korur, insani bakımdan erişime, insanlara yardım götürülmesine izin verebilir. Belki fark edilmiyor ama Suriye krizi, bizim dönemimizin en dramatik ve etkileyici insani krizi. Birçok krizden daha fazla dramatik. Bildiğimiz en yakın Saraybosna da dahil olmak üzere" dedi.

Suriye'deki savaş dolayısıyla 6 milyon göçmen ve evsizden söz edildiği anımsatılan Bonino, "Ateşkes bizim talebimizdi. Çünkü müzakereler sırasında tarafların ağır silah kullanımına son vermesi, insani yardım olasılığını da açabilir. Öte yandan müzakereler sırasında ateşkes olması tutarlı olacaktır. Fakat tekrar ediyorum bu bir ön şart değildir ama müzakerelerin ayrılmaz bir parçasıdır" yanıtını verdi.

"Muhaliflere baskı yaptık" -

Paris'deki toplantıda muhaliflerin Cenevre-2'ye katılım hususunda ikna edilip edilmediği sorusu yöneltilen Bonino, "Hepimiz koalisyona baskı yaptık ve konferansa katılmalarını diliyoruz. Çünkü aksi takdirde Esed adına sembolik bir zafer anlamına gelebilir. Ayrıca Esed, gelişigüzel saldırılara son vermek ve keyfi olarak tutuklanan insanları serbest bırakmak suretiyle BM kararlarınca belirlenen zorunluluklara Paris belgesi uyarınca riayet etmek zorunda" diye konuştu.

İran'ın katılımı Brüksel'de ele alınacak -

Cenevre-2'ye İran'ın katılma konusunun da Paris'teki toplantıda genel olarak konuşulmadığını aktaran Bonino, kendisinin bu konuda daha önce olumlu görüş belirten Alman Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ile kişisel olarak konuştuğunu ve İran'ın Cenevre-2'ye katılmasının 20 Ocak'ta Brüksel'deki dışişleri bakanları toplantısında ele alınacağını kaydetti.

Kimyasal silahların imhası -

Bonino, Suriye'nin imha edilecek kimyasal silahlarının İtalya'daki bir limanda imhanın yapılacağı ABD gemisine transferi için de İtalya'nın uygunluğu konusunda güvence verdiklerini ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) kendilerinden istediği teknik ve lojistik gereksinimleri yerine getirdiklerini belirtti.

Bonino, "Hazır olacağız. Perşembe günü silahların hangi limana geleceğini öğreneceğiz. O tarihte BM ajansı da Roma'da parlamentoda bilgi verecek. Umuyorum ki herkes sorumluluğunun ve kitle imha silahlarının yok edilmesinin büyük bir operasyon olduğunun farkındadır" dedi.

Üzümcü Roma'ya gidecek -

Bu arada, İtalya Temsilciler Meclisi'nin resmi internet sitesindeki programa göre, KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü'nün 16 Ocak perşembe günü Roma'ya gelerek, Senato ve Temsilciler Meclisi Savunma ve Dış İlişkiler Ortak Komisyonu'nda kimyasal silahların imha süreciyle ilgili bilgi vereceği kaydedildi. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cenevre-2 Konferansı'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement