Çocukları Sevindirmek İçin Üretimine Başlanan Kahke Bugün Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi - Son Dakika
Güncel

Çocukları Sevindirmek İçin Üretimine Başlanan Kahke Bugün Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi

Çocukları Sevindirmek İçin Üretimine Başlanan Kahke Bugün Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi

Yıllar önce çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla sadece Ramazan ayında yapılan bir simit türü olan kahke, bugün ise Halep’ten Gaziantep’e uzanan geniş bir coğrafyada Ramazan sofralarının vazgeçilmezi oldu.

10.06.2016 09:58

Yıllar önce çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla sadece Ramazan ayında yapılan bir simit türü olan kahke, bugün ise Halep'ten Gaziantep'e uzanan geniş bir coğrafyada Ramazan sofralarının vazgeçilmezi oldu.

Gaziantepli ustaların Suriye'nin Halep kentindeki ustalardan öğrenerek Gaziantep mutfağına taşıdıkları bilinen kahke, un, şeker, zeytinyağı, mahlep otu, tuz, susam ve nohut mayasının karışımından üretiliyor. Çocukları oruç tutmaya özendirmek amacıyla sadece Ramazan aylarında tezgahlarda yerini alan kahke, bugün ise özel aromasıyla, tokluk hissini arttıran ve damakta bıraktığı lezzetten dolayı tüm bölge insanın Ramazan ayında tercih ettiği başlıca yiyecekler arasında bulunuyor. Halep ya da Ramazan kahkesi isimleri ile bilinen kahke, Gaziantep'teki taş fırınlarda 270 derece sıcaklıkta pişiriliyor.

Ramazan ayında genelde iftar sonrası çay ile tüketilen kahke, 10-15 TL'den satışa sunuluyor. Sadece Ramazan ayında üretim yaptıklarını belirten simit ve kahke ustası Ali Aksu, "11 ayın sultanı denildiğine göre Ramazan kahkesi, 12 ayda sadece bir ay çıkar. İçerisinde un, şeker, yağ ve mahlep otu denilen ve yurt dışından ihraç edilen otun karışımıyla meydana geliyor. Ramazan kahkesinde malzeme ne kadar kaliteli ve düzgün ise işçiliğinin de o kadar düzgün olması gerekli" dedi.

Kahke ustası Ali Aksu, bölgede günde yüzlerce kilo satılan satılan kahkenin yapımı hakkında da bilgi verdi. Ali usta, "Ramazan simidimiz yapım aşamasında un, yağ, şeker, mahlep otu karıştırılarak yoğruluyor. Yoğurma aşaması yarım saat sürüyor, iyice emeklenmesi gerekiyor. Sert buğday unuyla yapıyoruz. Yoğurulduktan sonra hamurumuzun bir 10-15 dakikalık mayalanma süreci var. Mayalanma süresinden sonra tezgahımıza alıyoruz. Tezgahımıza aldıktan sonra tamamen el emeği ile 10-15 gramlık hamurlara elimizle şekil vererek işliyoruz. Üzerine yumurta susam ekleyip 270 derecelik fırınımızda pişiriyoruz. Daha sonra baklavalık sade yağ ile üzerini yağlayıp vatandaşlarımıza sunuyoruz" dedi. Ali Aksoy, sadece Ramazan ayında üretilen kahkeye ilginin ise çok yoğun olması nedeniyle memnuniyetini de ifade etti.

Taş simit fırınlarında üretilen kahke, fırınların yanı sıra pastahane ve marketlerde de satılıyor. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çocukları Sevindirmek İçin Üretimine Başlanan Kahke Bugün Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement