Danimarka'da Bodrum Katlarından 52 Dönümlük Yatılı Okula - Son Dakika
Güncel

Danimarka'da Bodrum Katlarından 52 Dönümlük Yatılı Okula

Danimarka\'da Bodrum Katlarından 52 Dönümlük Yatılı Okula

Slagelse şehrinde 52 dönüm üzerine kurulan yatılı okul, Türkiye'deki İmam Hatip okullarıyla denk bir eğitim için çalışmalarını sürdürüyor Okulun Müdürü Ahmet Deniz: "Bu okul İskandinavya'da bir ilk" "Daha önceleri bodrum katlarında bir yerimiz olsun diye düşünürken şimdi 52 dönümlük büyük bir arazinin sahibiyiz.

30.01.2014 11:26

İRFAN CEMİLOĞLU - Danimarka'da 52 dönümlük alana kurulan yatılı okulun, Türkiye'deki imam hatip okullarıyla denk bir eğitim ve denklik belgesi çalışmaları sürüyor.

Başkent Kopenhag'a 100 kilometre mesafedeki Slagelse şehrinde kurulan Mina Hintholm Efterskole, gelecek eğitim sezonu için öğrenci alacak. Müfredatında tüm dinler konusunda eğitim verilmesinin yanı sıra İslam dini konusunda öğrencilerin daha kapsamlı bilgilendirilmesi ve Kur'an-ı Kerim derslerine yer verilmesi planlanan okulun, Türkiye'deki İmam Hatip okullarıyla denkliğinin olması hedefleniyor.

2014-2015 eğitim yılında 90 öğrenci ile eğitime başlanacak okulda, Noel ve yılbaşı tatilinde Danimarka geneli ile Norveç'ten gelen öğrenci gruplarına 2 haftalık eğitim de verildi.

Yönetim Kurulu tarafından okulun müdürü olarak atanan Ahmet Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8, 9 ve 10. sınıf eğitimini vermek üzere 2014-2015 yılında eğitime başlamayı planladıklarını belirtti.

Yaklaşık 52 dönüm gibi çok geniş bir alan üzerinde kurulu okulun 5 bin metrekare kapalı alanı bulunduğunu ifade eden Deniz, spor salonu, 500 kişinin yemek yiyebileceği yemekhane ve 15'in üzerinde sınıflarının mevcut olduğunu bildirdi.

İmam Hatiple denklik

Türkiye'den Milli Eğitim Bakanlığından ziyaretçilerinin geldiğini ve orta, lise imam hatip eğitiminin de verilebileceği konusunda görüşlerini dile getirdiklerini aktaran Deniz, şunları söyledi:

"Dışişleri Genel Müdürümüz burayı ziyaret etti. Eğitime uygun olduğu, orta ve lise imam hatip eğitiminin de verilebileceğinin onayını aldık. İnşallah buradaki yetkililerle birlikte Danimarka Eğitim Bakanlığı ile görüştükten sonra denklik belgesi ve eğitiminin verilmesi hususundaki çalışmalar tamamlanacak."

Deniz, Belçika ve Hollanda'da İmam Hatip denkliği olan yatılı okullar konusunda benzer çalışmalar olduğunu ancak bu okulun İskandinavya'da bir ilk olduğunu vurguladı.

- "40 yıl önce ile şimdiki arasında çok fark var"

Okul müdürü Ahmet Deniz, Türkiye'den diğer Avrupa ülkeleri gibi Danimarka'ya da işçi olarak gelenlerin 40 yıl sonra artık büyük imkanlara sahip olduklarına işaret etti.

Geçmişe göre çok farklar olduğunu anlatan Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"40 yıl önceki ile şimdiki arasında çok fark var. Daha önceleri bodrum katlarında bir yerimiz olsun diye düşünürken şimdi bir okul için 52 dönümlük büyük bir arazinin sahibiyiz. Bu rabbimin lütfudur, bize verilen bir hediyedir. Bu hediyenin iyi kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda profesyonel bir çalışma yapılması gerekiyor. İnşallah üstesinden geleceğimizi tahmin ediyorum.

Okullarımızdan mezun olmuş gençlerimiz tıp, eğitim gibi fakültelerden mezun oldu. Okuyan yavrularımız artık tahsillerini bitirdiler. Bazıları öğretmen olarak bize dönüyor, bazıları farklı alanlarda hizmet vermekte bu bizi sevindiriyor. Bu sonuçları gördükçe daha iyisini yapmak için şevkimiz de artıyor."

Ağustosta açılacak okullarına kayıt yapacak çocukların teşvik edilmesi ve kayıtlarının yapılması ile ailelerin desteklerini beklediklerini vurgulayan Deniz, "Bütün insanlarımızın duaları ve desteklerini bekliyoruz. İnşallah hayırlı olur. Kolay değil ama biz zora talibiz her zaman" dedi.

Okul idarecilerinden İbrahim Güzel de yaz döneminde 90 öğrenci kapasiteli olarak açılacak okula önkayıtların başladığını söyledi. Güzel, okulu kurslar için kullandıklarını, Paskalya'da da eğitim konusunda bir planlama düşündüklerini söyledi.

Başkent Kopenhag'ın da yer aldığı Sjaelland adasındaki okullarının ülke için merkezi bir yerde olduğuna işaret eden İbrahim Güzel, Danimarka genelinden gelip okulu gören ailelerden çok güzel dönüşler aldıklarını da sözlerine ekledi. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Danimarka'da Bodrum Katlarından 52 Dönümlük Yatılı Okula - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement