Demontepe Köylüleri: Köyümüze Döneceğiz, Devlet Yardım Etsin - Son Dakika
Güncel

Demontepe Köylüleri: Köyümüze Döneceğiz, Devlet Yardım Etsin

Demontepe Köylüleri: Köyümüze Döneceğiz, Devlet Yardım Etsin

Tunceli'nin Ovacık İlçesine bağlı 1993 yılında güvenlik nedeniyle Dumantepe Köyü'nden ayrılan köylüler, geri dönmek için devleten yardım istedi.

24.08.2013 13:28  Güncelleme: 15:31

Tunceli'nin Ovacık İlçesine bağlı 1993 yılında güvenlik nedeniyle boşaltılan Dumantepe Köyü'nden ayrılmak zorunda kalan köylüler, geri dönmek için devletin kendilerine yardım etmesini istedi. Aynı zamanda Dersim isyanının lideri Seyit Rıza'nın da köyü olan Dumantepe'ye gelip çadırlarda kalanlar, "Köyümüze geri dönüp yerleşmek istiyoruz ancak kimse sorunlarımızı çözmeye yanaşmıyor" dedi.

Tunceli'de 1938 yılında çıkan Dersim isyanının lideri olan ve asılarak idam edilen Seyit Rıza'nın köyü olan Ovacık'a bağlı eski adıyla Ağdat, yeni adıyla Dumantepe Köyü, iki kez boşaltıldı. 1938 Dersim isyanından sonra askerler tarafından 'yasak mıntıka' olarak ilan edilen ve ancak 40 yıl sonra yerleşime izin verilen Dumantepe Köyü 1993 yılında da güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Dumantepe köylüleri, batı illerine göç ederek başta Bursa ve İzmir'e yerleşti.

OHAL'in kalkması ve hükümetin köylere geri dönüşü serbest bırakmasından sonra geri dönecek köylülere yardımcı olmak amacıyla kurulan Sultan Baba Çevre Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin çabaları yetersiz kaldı. Yaz mevsiminde batı illerinden köylerine gelerek yıkık evlerinin yanında kurdukları çadırlarda kalan köylüler, evlerini tekrar yapabilmek ve kalıcı olarak yerleşmek için yetkililerin yardımcı olmadığını ileri sürdü.

Sadece Dumantepe değil Ahpanıs diye adlandırılan vadide bulunan ve boşaltılmış olan 20 köyde yaşayan yaklaşık 2500 kişinin tekrar köylerine dönmek istediğini belirten Sultan Baba Çevre Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emirali Yıldız, "Köylüler yılda bir kez o da yaz mevsiminde gelerek çadır kurup 6 ay memleket hasretini giderebiliyorlar. Köylüler kesin dönüş yapıp evlerini yapabilmek için devletin kendilerine yardımcı olmasını istiyor. Biz de dernek olarak bu konuda başta Tunceli valiliği olmak üzere bir çok yere başvurduk, ancak bize yardımcı olan çıkmadı. Köylerde ev, yol, okul, su, elektrik hiç bir şey yok. Geri dönmek isteyen insanlar bu harap olmuş köylerde nasıl kalacak?" dedi.

SIRTIMIZDA TAŞIDIĞIMIZ TAŞLARLA YAPTIĞIMIZ EVLERİ YAKTILAR

1993 yılında boşaltılan Ağaçpınarı köyü eski muhtarı Celal Gül ise, sırtlarında taş taşıyarak yaptıkları evlerinin askerler tarafından yakılıp yıkıldığını iddia ederek, "Ben Ağaçpınar köyünde yaşıyordum. 1993 yılına kadar o zaman köyün muhtarıydım. Devlet bizi köyümüzden zorla çıkardı. Biz sırtımızla taş taşıyarak yaptığımız evlerimizden zorla çıkarıldık. O evler de daha sonra askerler tarafından yakıldı. Ben Bursa'ya göç ettim ve 2008 yılında köyüme gelmek istedim, ama yaşam şartları olmadığı için Pertek İlçesine yerleştim. Şimdi yaz aylarında gelerek arıcılık yapmaya çalışıyorum. Şu bir gerçek ki itilmiş, dışlanmış küçümsenmiş, kovulmuş insanlara cesaret verip tekrar buralara geri getirmek çok zor. O cesareti bulamıyorlar. Devletten beklentiğimiz yakıp yıktığı evleri tekrar geri yapsın, korkuttukları, kovdukları insanlara tekrar güven versinler ve herkes doğduğu topraklara geri dönsün" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demontepe Köylüleri: Köyümüze Döneceğiz, Devlet Yardım Etsin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement