"Depreme Karşı Koruyucu Sistemler ve Tarihçesi Semineri" - Son Dakika
Güncel

"Depreme Karşı Koruyucu Sistemler ve Tarihçesi Semineri"

"Depreme Karşı Koruyucu Sistemler ve Tarihçesi Semineri"

ABD New York Buffalo Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Constantinou: "Deprem anında binalardaki sarsıntının minimum seviyeye indirilmesini sağlayan sismik izolasyon sistemleri, öze...

10.12.2013 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) New York Buffalo Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael C. Constantinou, deprem anında binalardaki sarsıntının minimum seviyeye indirilmesini sağlayan sismik izolasyon sistemlerinin özel yapılar için geliştirilebileceğini ancak bazı izolatörlerin küçük yapılı binalarda kullanılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Constantinou, Kocaeli Ticaret Odasınca (KOTO) meclis salonunda düzenlenen Depreme Karşı Koruyucu Sistemler ve Tarihçesi Semineri'nde yaptığı konuşmada, sismik izolasyonun depremlerin meydana geldiği durumlarda binalardaki sarsıntının minimum seviyeye indirilmesini sağlayan sistem olduğunu anlattı.

Sistemin yeni teknoloji ürünü olduğunu vurgulayan Constantinou, slayt gösterileri üzerinde yaptığı çalışmaları ve uygulanan yöntemleri gösterdi.

ABD ve Japonya'da 1980-90 yıllarında sönümleyici sistemler geliştirmek için değişik çalışmalar yapıldığını anımsatan Constantinou, bunların sismik izolatörlerden farklı olarak deprem enerjisini engellediğini kaydetti.

Constantinou, söz konusu sistemlerin aktif, yarı aktif ve pasif sistemler olduğunu aktararak, 1990'lı yıllardan itibaren teknolojik açıdan sismik önleyici sistemlerde önemli artış olduğunu bildirdi.

Japonya'da sismik önleyici sisteme ABD'den daha fazla ilgi olduğunu vurgulayan Constantinou, "Japonya'da bu sistemi çok katlı binalarda görmek mümkün. Bu sistem özel yapılar için de yapılabilir ancak bazı izolatörlerin küçük yapılı binalarda kullanılması mümkün değil" diye konuştu.

Constantinou, sistemin binalarda yapının ağırlığına göre değişebileceğini belirterek, tek katlı binaların özel yönetemlerle korunabileceğini kaydetti.

Seminere Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, KOTO Başkanı Murat Özdağ ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Depreme Karşı Koruyucu Sistemler ve Tarihçesi Semineri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement