Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı Türkiye'de Yaşanan Kuraklığa Değindi - Son Dakika
Güncel

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı Türkiye'de Yaşanan Kuraklığa Değindi

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı Türkiye\'de Yaşanan Kuraklığa Değindi

Devlet Su İşleri Genel Müdürü (DSİ) Akif Özkaldı, Türkiye’de bu yıl yağışlarda yaşanan yüzde 32 oranlarında düşüşe bağlı olarak bir kuraklık olduğunu söyleyerek, “Biz bu kuraklığı önceden tahmin ettiğimiz için, içme suyu maksatlı olsun, enerji maksatlı olsun tüm barajlarımızda gerekli önlemlerimizi aldık” dedi.

07.05.2014 19:48

Devlet Su İşleri Genel Müdürü (DSİ) Akif Özkaldı, Türkiye'de bu yıl yağışlarda yaşanan yüzde 32 oranlarında düşüşe bağlı olarak bir kuraklık olduğunu söyleyerek, "Biz bu kuraklığı önceden tahmin ettiğimiz için, içme suyu maksatlı olsun, enerji maksatlı olsun tüm barajlarımızda gerekli önlemlerimizi aldık" dedi.

Özkaldı, bugün Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesine bağlı Kemerkaya beldesi Göleti ve Sulama Projesi için beldede incelemelerde bulundu. Proje kapsamında inşa edilen göletleri gezen Özkaldı, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Beraberinde genel müdürlük yetkilileriyle birlikte Bolvadin'e gelen Akif Özkaldı ilk olarak Kemerkaya Göleti ve Sulama inşaatında incelemelerde bulundu. Burada inşaat çalışmasını yakından takip ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Özkaldı, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Hedef gereği bin günde, bin görev kapsamında yürüyen bu işimize ön su projesi diyoruz, Bu hedef kapsamında Bolvadin Kemerkaya Göleti'ni bu sene sonuna kadar tamamlayacağız. Bunun yanında Çay ilçemizin sulama suyu ihtiyacını karşılayacak projemiz var, Çay barajı Çay ilçemizde onu da yerinde göreceğiz. Bu yöre için çok önemli bir projedir. Bu bölgede içme suyu projemiz maalesef kaynaklar çok kısıtlı arsenik oranı yüksek, sert kireçli suyu var, içme suyu açısından kalite açısından çok elverişli değil, bizlerde bu yörenin insanı olduğumuz için biliriz. Bölgede yaşayan insanlar taşla uğraşır,böbrek problemi, safra kesesi problemleri vardır, bunun temelinde içme suyu kalitesizliği vardır. Dolayısıyla bu Çay barajı problemi kökünden çözülmüş olacak. Bolvadin'e içme suyu getirecek olan isale hattımız ve arıtma tesislerimiz yapılacak, bunların projeleri, bu seneki hedefimiz hem isale hattımızı ve arıtma tesisimizin inşaat ihalesini yapmak böylece barajla birlikte isale hattımızı da vatandaşımızın hizmetine sunacağız."

"SANTRALLERİMİZDE DE GEREKLİ ÖNLEMELERİ ALDIK"

İncelemelerinin ardından basın mensuplarının yağışlar ve kuraklık konusundaki sorularını da yanıtlayan Özkaldı, "Bu sene uzun yıllar ortalamasına göre, aşağı yukarı yüzde 26 oranında yağışlarda bir düşüş var bu bir gerçek, geçen seneye göre baktığımızda yüzde 30 yüzde 32 oranında bir azalma var, yağışlarda bu bizim beklediğimiz bir şey çünkü aşağı yukarı her 7 senede bir böyle düşüşler periyotlara girebiliyor. Son 2007 yılında da böyle bir kuraklık yaşamıştık. Biz bu kuraklığı önceden tahmin ettiğimiz için, içme suyu maksatlı olsun, enerji maksatlı olsun tüm barajlarımızda gerekli önlemlerimizi aldık. Birinci önceliğimiz insanların içme suyunu kullanması hakkıdır. İçme suyu amaçlı barajlarda yeterli miktarda içme suyumuz var. İkinci önceliğimiz önümüzdeki aylarda sulama başlayacak tabi yaz aylarında sulama konusunda da gerekli önlemlerimizi aldık. Üçüncü önceliğimizde tabi ki barajlarımızda ayrıca uygun olan yerlerde ne tekim santrallerimiz var onlar içinde gerekli önlemlerimizi aldık" ifadelerini kullandı.

Özkaldı, incelemelerinin ardından Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan' ı makamında ziyaret etti. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı Türkiye'de Yaşanan Kuraklığa Değindi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement