Diyarbakır'da Kendisini Yakan Liseli İçin Yürüyüş - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Kendisini Yakan Liseli İçin Yürüyüş

Diyarbakır\'da Kendisini Yakan Liseli İçin Yürüyüş

Diyarbakır'da Abdullah Öcalan'ın Yakalanıp Türkiye'ye Getirilmesini Protesto Etmek İçin Kendisini Yaktığı İddia Edilen Liseli 17 Yaşındaki Mustafa Malçok İçin Yürüyüş Düzenlendi.

16.02.2011 16:11

DİYARBAKIR'da Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesini protesto etmek için kendisini yaktığı iddia edilen liseli 17 yaşındaki Mustafa Malçok için yürüyüş düzenlendi. BDP İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, "Şırnak, Hakkari, Diyarbakır'daki anne, dağda yaşamını yitiren çocuğu için fatiha okuyor mevlit veriyor. Karadeniz'deki, İç Anadolu'daki Ege'deki annede askerde yitirdiği çocuğu için yine Fatiha okuyup mevlit veriyor. Bu sorunu çözemeyen, çözmek istemeyen siyasi iktidarların ayıbıdır" dedi. Diyarbakır'da Abdullah Öcalan'ın yakalanmasını protesto etmek için kendisini yakarak öldürdüğü iddia edilen Ziya Gökalp Lisesi son sınıf öğrencisi Mustafa Malçok için BDP ve Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) yürüyüş düzenlendi. Dağkapı Meydanı'nda toplanan ve aralarında BDP'li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın'ında bulunduğu yaklaşık 1500 kişi,1 kilometre mesafedeki Malçok için kurulan taziye evine yürüdü. Yürüyüş sırasında Malçok'un fotoğrafları taşınırken sık sık Türkçe ve Kürtçe, 'Biji Serok Apo', 'Fiskaya uyuma şehidine sahip çık','Mustafa yoldaş ölümsüzdür' sloganları atıldı.

TÜRK ANNELERİ EMPATİ YAPSIN

Taziyevinde konuşan BDP İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, 17 yaşındaki bir gencin kendisini yakmasının altındaki psikolojik alt yapısının incelenmesi gerektiğini söyledi. Aydın, şöyle konuştu.

"Bir Kürt genci bedenini ateşe verdi. Geçmişten günümüze mevcut iktidarcı anlayışlar ve politikaların manipülasyon, çarpıtma amaçlı bir takım dezenformasyonları bir tarafa bırakırsak, 17 yaşındaki bir gencin bir fidanın neden bu eylemi, neden bu yöntemi gerçekleştirdiği, bedenini ateşe dönüştürdüğü bunun felsefik ve psikolojik alt yapısı incelenmelidir. Ben buradan Fırat'ın batı yakasına Türk annelerine sesleniyorum. Lüften ama lütfen empati yapın. Mustafa'nın annesinin yerine bir kaç saniye kendinizi koyun. Dili yasaklanmış, kültürü aşağılanmış 80 yıldır varlığı inkar edilmiş bir Kürt gerçekliğini bir an için ön yargılardan arınarak, empati kurarak algılamaya çalışın. İnanın farklı bir takım sonuçlara varacaksınız. Emin olunki bu coğrafyalarda yüzlerce yıldır, Kürt ve Türk halkı kardeşse bir arada yaşamışsa bunun temelleri inanın çok köklü ve sağlamdır. Ama günümüzde Türkiye'de sorunlarını dile getiren ama hiç birini çözmeyen basiretsiz bir siyasal iktidarla karşı karşıyayız"

'KÜRT ANNESİDE, TÜRK ANNESİ DE ÇOCUKLARI İÇİN MEVLİT VERİYOR'

BDP İl Başkanı Aydın, geçmişte Kürt halkının büyük acılar çektiğini belirterek, şöyle dedi:

"Coğrafyamızda çok acılı süreçler yaşandı, binlerce halkımızın evlatları canını yitirdi, Kürt ve Türk anneleri ağladı. Diğer kimlikteki tüm anneler ağladı. Yüz milyarlarca dolar bu ülkenin kaynakları heba edildi. Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözümü emin olunuz o kadar zor değildir. Şırnak, Hakkari, Diyarbakır'daki anne, dağda yaşamını yitiren çocuğu için fatiha okuyor mevlit veriyor. Karadeniz'deki, İç Anadolu'daki Ege'deki anne de askerde yitirdiği çocuğu için yine Fatiha okuyup mevlit veriyor. Bu sorunu çözemeyen, çözmek istemeyen siyasi iktidarların ayıbıdır. AKP iktidarı bu basiretsiz sorunları dile getiren ama hiç birini çözmeyen ve en son Kıbrıs'taki Türk kardeşlerimizin kabulünü ve taktirini kazanamayan Kıbrıs politikaları ile gündemdedir. Artık birileri bu halkın üzerinden takiye politikaları ile politika yapmaktan vazgeçmelidir. 72 milyon Türkiye insanın beklentisi Türkiye'nin bütün sorunlarının çözümüdür. Sorunları dile getirip çözümsüz bırakmak samimiyetsizlik ve takye politikalarıdır" Konuşmanın ardından dualar okundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Kendisini Yakan Liseli İçin Yürüyüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement