Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin: AKP Zorunlu Eğitimi 4 Yıla İndirmektedir - Son Dakika
Güncel

Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin: AKP Zorunlu Eğitimi 4 Yıla İndirmektedir

Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin: AKP Zorunlu Eğitimi 4 Yıla İndirmektedir

Eğitim-Sen Kırıkkale Şubesi, hükümetin 12 yıllık yıllık kesintisiz eğitim reformuyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulunuldu.

23.02.2012 23:37  Güncelleme: 09:50

Sendika Şube Başkanı Yüksel Şahin, AKP hükümetinin zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarır gibi gözükmekte, ancak asıl amacın eğitimi fiilen 4 yıla indirmek olduğunu savundu.

Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan KESK ve Eğitim-Sen üyeleri, hükümetin yeni eğitim reformunu protesto etti. Basın açıklamasında bulunan şube başkanı Yüksel Şahin, düzenlemeyle zorunlu eğitimin 4 yıla düşürülmesinin amaçlanmakta olduğunu ileri sürerken,şöyle konuştu:

"AKP iktidarda olduğu 9 yıl içinde eğitim sistemini okul öncesinden yükseköğretime kadar kendi siyasal-ideolojik çizgisine uygun olarak biçimlendirmeye çalışmıştır. Yıllardır sürekli değiştirilen eğitim politikaları nedeniyle eğitim sisteminin yap-boz tahtasına çevrilmesi yetmiyormuş gibi, şimdi de bizzat iktidar partisinin önerisiyle zorunlu eğitimin kendi içinde kademelendirerek 12 yıla çıkarılacağı iddia edilmektedir. Hükümetin hedefi, Türkiye'de zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması değil, Başbakanın bir süredir dile getirdiği 'Dindar nesil yetiştirmek istiyoruz" ifadesine uygun bir eğitim sistemi oluşturmaktır. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının bu amacı gerçekleştirmek için bin kılıf olarak kullanılması, iktidar partisinin pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da samimi olmadığını göstermektedir. Zorunlu eğitimin kendi içinde bölümlere ayrılarak kademelendirilmesinin asıl amacı,8 yıllık eğitim nedeniyle kapanan İmam Hatip Okullarının 6. 7. ve 8. sınıfa denk gelen bölümlerinin yeniden canlandırılmasına yönelik olduğu açıktır. Kademeli zorunlu eğitim uygulaması hayata geçirilirse zorunlu eğitimin düzenlemede belirtilen 4 yıla inmesi kaçınılmazdır. 4+4+4 şeklinde formüle edilen zorunlu eğitimin kız çocuklarının okula devamını arttırmamakta, aksine kız çocuklarının ilk dört yıldan sonra 'açık öğretim' şeklinde devam etmelerinin önünü açmaktır. Zorunlu eğitimin kademelendirilmesine paralel olarak, aynı yasal değişiklikle çıraklık yaşının 14'ten 11'e düşürülmesi dikkat çekicidir. Çocukların ilk 4 yıldan sonra okul ortamlarından uzaklaştırılarak, son yıllarda giderek büyüyen bir sorun olan çocuk işsizliğinin yaygınlaşması hedeflenmekte, çocuk emeği sömürüsünün önü bizzat hükümet tarafından açılmaktadır. 12 yıllık kademeli zorunlu eğitimi meşrulaştırmak için 5. sınıftan itibaren çocukları 'mesleğe yöneltme' bir gerekçenin ileri sürülmesi, yapılmak istenen asıl değişiklilerin üzerini örtme amacı taşımaktadır. Türkiye'deki mevcut eğitim sisteminin yapısı ve niteliği göz önüne alındığında 10 yaşına gelmiş bir çocuğu mesleki alanlarda tercih yapmaya zorlamanın hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. İlgi, yeteneklerin ve becerilerin yeni şekillenmeye ve bulgulanmaya başladığı, soyut ve somut algılamaların oturma aşamasında olduğu bu yaş grubu çocukların 'mesleğe yöneltme' zorlaması içine itmek, çocuklarımıza yapılacak en büyük kötülük olacaktır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin: AKP Zorunlu Eğitimi 4 Yıla İndirmektedir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement