Endonezya Tarım Bakanı Selçuk'ta - Son Dakika
Güncel

Endonezya Tarım Bakanı Selçuk'ta

Endonezya Tarım Bakanı Selçuk\'ta

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak amacıyla Konya’ya gelen Endonezya Cumhuriyeti Tarım Bakanı H.E. Dr. Ir. Suswono, Selçuk Üniversitesi (SÜ) tarafından düzenlenen “Tarım ve Tarım Ekonomisi Alanlarında İşbirliği Aracılığıyla Türkiye ile Endonezya Arasındaki Karşılıklı İlişkilerin Güçlendirilmesi” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

28.05.2014 14:16

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak amacıyla Konya'ya gelen Endonezya Cumhuriyeti Tarım Bakanı H.E. Dr. Ir. Suswono, Selçuk Üniversitesi (SÜ) tarafından düzenlenen "Tarım ve Tarım Ekonomisi Alanlarında İşbirliği Aracılığıyla Türkiye ile Endonezya Arasındaki Karşılıklı İlişkilerin Güçlendirilmesi" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa Konya Valisi Muammer Erol, Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi H. E. Mrs. Nahari Agustini, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Prof. Dr. Mustafa Şahin, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Endonezya hakkında katılımcıları kısa bilgi veren Bakan Suswono, "Selçuk Üniversitesi tarafından düzenlenen bu konferans Endonezya ve Türkiye arasındaki tarım ve tarımsal iş alanları hakkında ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için oldukça önemli" dedi.

"TÜRKİYE, STRATEJİK POZİSYONA SAHİP"

Bakan Suswono, "Türkiye, Endonezya için önemli bir ortaktır. Çünkü Türkiye Asya ve Avrupa arasında stratejik bir pozisyona sahiptir. Bu yüzden her iki ülkenin, bu bölgede pazar fırsatlarını avantaja dönüştürmek için birlikte çalışması beklenmektedir. Bu fırsat, Endonezya'nın tropik ülke olarak üstün kalitede tarım ürünleri sunması ve Türkiye'nin ise tropik üstü konumundan dolayı çeşitli avantajları bu şekilde doldurulabilir. Özellikle Türkiye'nin palm yağı talebi oldukça büyük. Bu amaca ulaşmak için Endonezya Hükümeti Palm Yağı İşadamlarının Türkiye'de ortaklık merkezi kurmasını teşvik etmektedir" diye konuştu.

"PALM YAĞININ YASAKLANMASI YANLIŞ BİR KARARDIR"

Endonezya'nın, palm yağı ekim alanı ve üretiminde Dünya'nın en iyi konumuna sahip olduğunu söyleyen Bakan Suswono, "2013 yılında 10 milyon hektar alanda 28,5 milyon ton ham palm yağı üretimi oldu. Bu rakamın yaklaşık 19,7 milyon tonu diğer ülkelere ihraç edildi. Bu haliyle Endonezya tüm dünya ham palm yağının ihtiyacının yüzde 49'unu karşılamaktadır. Palm yağı yüzlerce potansiyel türev ürünlerine sahiptir. Bu yüzden kullanım alanı itibariyle birçok ülkede ihtiyaç duyulan bir üründür. Ancak palm yağının öne çıkması nedeniyle birkaç Avrupa ülkesinde palm yağına karşı olumsuz kampanyalarla karşı karşıya kalmaktayız. Norveç İklim ve Çevre Bakanlığı tarafından Endonezya palm yağının yasaklanması yanlış bir karardı ve Endonezya'ya bir faydası yoktu. Benzer bir şekilde Brüksel'de Avrupa Birliği Parlamentosu yakın zamanda toplanmış ve Endonezya palm yağı endüstrisini anlamıştır ve sürdürülebilir prensiplerini uygulamıştır" dedi.

Konferansın ardından SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel tarafından günün anısına Endonezya Cumhuriyeti Tarım Bakanı H.E. Dr. Ir Suswono'ya ebru tablo hediye edildi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Endonezya Tarım Bakanı Selçuk'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement