Engelleri Uçarak Aştılar - Son Dakika
Güncel

Engelleri Uçarak Aştılar

Engelleri Uçarak Aştılar

Omurilik felci geçirerek yürüme yetisini kaybeden engelli sporcular, Muğla'nın Fethiye ilçesinde uçmanın tadını çıkardı.

24.08.2013 12:10  Güncelleme: 14:39

Muğla'nın Fethiye İlçesi'ndeki engelliler yaz kampına katılan, yürüme engelli 34 yaşındaki Güven Kaya ve aynı yaştaki Kerim Keküç, dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'dan tandem (ikili) atlayış yaptı.

Ankara'da melek lisesi öğrencisiyken 1998 yılında staj için çalıştığı bir apartmanın 7'nci katından düşerek omurilik felci geçiren ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Güven Kaya, çocukken geçirdiği omurilik felci nedeniyle kendisi gibi tekerlekli sandalyeye mahkum olan arkadaşı Kerim Keküç'le Bakırköy Belediyesi'nin düzenlediği Engelliler Yaz Kampı'na katıldı. Ölüdeniz'deki kampta Kaya ve Keküç, Babadağ'dan havalanan paraşütleri görünce yamaç paraşütü yapmaya karar verdi. Eftelya paraşüt firmasıyla görüşüp Babadağ'dan uçmak istediklerini belirten ikili, olumlu yanıt alınca büyük mutluluk yaşadı.

UÇMANIN KEYFİNİ YAŞADILAR

1965 rakımlı Babadağ'ın zirvesindeki 1700 metre pistine çıkan Güven Kaya, paraşüt pilotu İbrahim Somyürek'le, Kerim Keküç ise Şükrü Özcan'le tandem atlayış yaptı. Sorunsuz bir şekilde ardı ardına Babadağ'dan havalanan ikili, uçmanın keyfini yaşadı. Yıllardır yürüyemeyen Kaya ve Keküç, yaklaşık 2 bin metre yükseklikten eşsiz Ölüdeniz manzarasını seyretti.

Güven Kaya ve Kerim Keküç gökyüzünde uçmanın keyfini yaşarken eşleri de Belcekız Plajı'nda heyecan içinde onları bekledi. Yaklaşık 30 dakika boyunca kuşlar gibi gökyüzünde süzülen ikiliden Güven Kaya, iniş öncesi Türk Bayrağı açtı. İniş sırasında paraşüt pilotlarına, Belcekız Plajı'nda bekleyen görevliler yardım etti. Plaja iner inmez görevliler tarafından yakalanan Kaya ve Keküç, bir süre oturduktan sonra hazır bekletilen tekerlekli sandalyelerine geçti. İkili mutluluklarını eşlerine sarılıp, öperek paylaştı.

DUYGULANDIRAN KONUŞMA

15 yıl önce geçirdiği kaza sonrası, tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu ve artık yürümeyi unuttuğunu anlatan Güven Kaya, imkan verildikten sonra engellilerin de uçabildiğini herkese gösterdiklerini söyledi. Gökyüzünde heyecandan dilinin, damağının kuruduğunu belirten Kaya, "Uçmak harika bir duygu. 15 yıl sonra tekerlekli sandalyem olmadan bir yerden bir yere gidebilmek benim için büyük mutluluktu. Diğer engellilere de sesleniyorum; biz Babadağ'ı yenebiliyorsak, buradan uçabiliyorsak, siz de evinizden çıkabilir, caddelerde karşılaşacağınız tüm güçlükleri yenebilirsiniz. Biz engellilerin varlığını kabul etmiyorlar. Ancak biz varız ve buradayız." diye konuştu.

Yardımcı pilotla uçmayı başardıklarını anlatan ekleyen Kaya, aynı zamanda basketbol oynayıp, dalış yaptığını, yeni hedefinin yardımcı pilot olmadan tek başına uçmak olduğunu söyledi.

Eşi Güven Kaya'yı öperek kutlayan yürüme engelli Begüm Kaya ise korkusunu yenemediği için uçmadığını, gelecek yıl Babadağ'da yamaç paraşütü yapacağını söyledi.

'GURURLA İZLEDİM'

Eşini gururla izlediğini anlatan Zehra Keküç ise "Bugün ben uçamadım. Heyecan içinde eşimin inişini bekledim. Çok yapmak istedikleri bir şeyi başardılar. İstedikten sonra birçok engelin aşılabileceğini bir kez daha gösterdiler. Ben onlara 'engelsiz engelli' diyorum. Bugün bunu bir kez daha kanıtladılar" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Engelleri Uçarak Aştılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement