Ertürk: Türkiye'nin Daha Güçlü Olması Gerekir - Son Dakika
Güncel

Ertürk: Türkiye'nin Daha Güçlü Olması Gerekir

Ertürk: Türkiye\'nin Daha Güçlü Olması Gerekir

Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanı Ahmet Ertürk, Kobani'deki olayların bütün Türkiye'yi etkilediğini belirterek, "En çok etkilenen ülkeyiz.

16.10.2014 11:59

Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanı Ahmet Ertürk, Kobani'deki olayların bütün Türkiye'yi etkilediğini belirterek, "En çok etkilenen ülkeyiz. Sınır ülkesiyiz. Bu tip hareketlerin bölgedeki sorunları çözmeye katkısı yok. Aslında Türkiye'nin bu dönemde daha güçlü olması, gücünü koruması gerekirken bunlar, Türkiye'nin gücünü o anlamda azaltan hareketler" dedi.

Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanı Ahmet Ertürk, merkez Osmangazi İlçesi Hür Tefekkür Mektebi'nde 'Ortadoğu'da Siyaset Ortamı ve Düşünce Serüveni' konulu konferans verdi. Konferans öncesi gazetecilere açıklamada bulunan Ertürk, son birkaç yılda Türkiye'nin güneyindeki gelişmelerden olumsuz etkilendiğini söyledi. Suriye, Irak ve Arap ülkeleri ile Türkiye'nin yoğun ticari ilişkilerinin olduğunu ifade eden Ertürk, şöyle konuştu:

"Güneyimizdeki illerimiz, oradaki üretim kapasitemiz epey zamandır etkilendi. Neredeyse sınırlar kalkmış gibiydi. Suriye ve Irak ile yoğun ticari ilişkilerimiz vardı. Suriye ile bireysel tüketim düzeyinde bile bir büyük ortak pazar oluşmuş durumdaydı. Onlar şu anda yok. Altından kalkılabilir ama bölgesel çapta kayıplarımız oldu."

Ortadoğu'daki gelişmelerin son 50- 60 yılda görüldüğünü hatırlatan Ertürk, şöyle devam etti:

"İç çatışma, savaşlarla dışarıdan müdahaleler yaşayan bir bölge. Bölgenin kronik sorunları var. Bölgenin çözümlenemeyen belki bütün dünya güçlerinin işbirliği ile çözümleyebileceği sorunları var. Ortadoğu'da yeşeren bu sorunlar, aslında bütün dünya politik dengesini olumsuz etkiliyor. Onun için büyük güçlerin, Batılı güçlerin, Rusya'nın diğer bölge ile ilgilenen güçlerin bunu görmeleri gerekiyor. Ortadoğu'da kökleri olan ordan kaynaklanan olaylar bütün dünyayı etkiliyor. Biz de en çok etkilenen ülkeyiz. Sınır ülkesiyiz. Bu tip hareketlerin bölgedeki sorunları çözmeye katkısı yok. Aslında Türkiye'nin bu dönemde daha güçlü olması, gücünü koruması gerekirken bunlar, Türkiye'nin gücünü o anlamda azaltan hareketler. Bunu tasvip etmek mümkün değil." - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ertürk: Türkiye'nin Daha Güçlü Olması Gerekir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement